Nα εκδοθεί οδηγία που θα απαγορεύει την εκτροφή των σολομών ιχθυοτροφείου με επικίνδυνες τροφές

Ερώτηση Στρατηγού Επιτήδειου: Σχετικά με την τοξικότητα των σολομών ιχθυοτροφείου

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με την τοξικότητα των σολομών ιχθυοτροφείου.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος αναγνωρίζει ως πιο τοξικό ψάρι τον σολομό ιχθυοτροφείου. Τα ψάρια που προέρχονται από περιβάλλον ιχθυοκαλλιέργειας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, επειδή εκτρέφονται με συνδυασμό συνθετικών τροφών, αποτελουμένων από καλαμπόκι, πουλερικά, χοιρινό κρέας, βιταμίνες, αντιβιοτικά και άλλα.

Έρευνες κατέδειξαν την επεξεργασμένη ξηρά τροφή ως το πιο τοξικό συστατικό που καταναλώνουν τα ψάρια ιχθυοτροφείου. Τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονται από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών, που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ταυτόχρονα, σχετίζονται με τον αυτισμό και διαταραχές του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος. Ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει PCB, χημικό που σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η συνθετική ασταξανθίνη, που χορηγείται κατά κόρον για ν’ αποκτήσουν και οι σολομοί ιχθυοτροφείου το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα των άγριων σολομών.

Ερωτάται  η Επιτροπή:

Έχει πληροφορίες για την ποιότητα και το είδος των παρεχομένων τροφών στις ιχθυοκαλλιέργειες  και για το πως επηρεάζουν αυτές την υγεία του καταναλωτή;

Γνωρίζει τις επιπτώσεις της χρήσης συνθετικής ασταξανθίνης στους σολομούς ιχθυοτροφείου;

Προτίθεται να εκδώσει οδηγία που θα απαγορεύει την εκτροφή των σολομών ιχθυοτροφείου με τροφές επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών;