Σε εκδήλωση από τη Σουηδική πρεσβεία της Κύπρου

Κοινή έκκληση θρησκευτικών ηγετών για το χώρο ταφής αγνοουμένων

Οι ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Κύπρο (ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο μουφτής των Τουρκοκυπρίων , Ταλίπ Αταλάι, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου, Ιωσήφ Σουέηφ, και ο Πνευματικός Ποιμήν των Αρμενίων Μάστοτς Ασκαριάν) με οπτικογραφημένο μήνυμα απηύθυναν έκκληση σε όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε αναφορικά με την τύχη των αγνοουμένων να δώσουν τις σχετικές πληροφορίες στη Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα. Το μήνυμα μεταδόθηκε σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας.

Την πρωτοβουλία των θρησκευτικών ηγετών χαιρέτισαν και τα τρία μέλη της Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα.

Η κόρη ενός αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, η Σπυρούλα Ντέιβιντ ανέφερε ότι ήταν έξι χρονών και τώρα σχεδόν 50 και ακόμα αναζητεί πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι η μητέρα της, που είναι 82 χρονών, είναι ακόμα ζωντανή, μόνο επειδή ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορέσουν να κάνουν στον πατέρα της ένα αξιοπρεπές μνημόσυνο.

Παρόλο που η Επιτροπή ταυτοποίησε μέρος των οστών του πατέρα της και τα παρέδωσε στην οικογένεια, για την Σπυρούλα αυτό δεν ήταν αρκετό, λόγω και της γνωστής υπόθεσης με τη μετακίνηση των ομαδικών τάφων.

«Το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρει ότι η αιτία θανάτου είναι άγνωστη. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Ξέρω πώς πέθανε ο πατέρας μου. Πρέπει να το επιλύσουμε αυτό στο παρόν, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ο πατέρας μου αιχμαλωτίστηκε, εκτελέστηκε και ρίχτηκε σε ένα πηγάδι από τα τουρκικά στρατεύματα», ανέφερε.

Ο Ρασάτ Κανσόι, ανιψιός Τουρκοκύπριου, που αγνοείτο από το 1964 και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν, ανέφερε ότι ο ίδιος «ως ο γιος και ο εγγονός μιας χαμένης γενιάς εργάζεται για να τερματιστεί το εθνοτικό μίσος, ο ρατσισμός και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης του παρελθόντος και ελπίζει σε μια λύση που θα επιτευχθεί από τους δύο ηγέτες της Κύπρου».

Κλείνοντας την εκδήλωση η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο, ‘Αννα Όλσον Βραγκ, εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή της για τις μαρτυρίες του συγγενών των αγνοουμένων και την ευγνωμοσύνη της προς τους θρησκευτικούς ηγέτες για τη συμβολή τους στη συμφιλίωση και την επούλωση των πληγών. «Προσφέρετε ελπίδα, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της ειρήνης», ανέφερε.

Πηγή