Παρέμβαση ομογενούς υπέρ της χρήσης των ελληνικών

Θετική εξέλιξη

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική». Οδ. Ελύτης

Του Κώστα Κούση (30ellena@otenet.gr)

Τους πρώτους μήνες του 2016, μεταξύ των άλλων, παρακολουθούσα τα όσα έγραφαν μέλη συγκεκριμένης επιστημονικής ιστοσελίδας, ανταλλάσοντας και αλληλοσυμπληρώνοντας τις απόψεις τους. Σε κάποια φάση αποφάσισα να καταθέσω και τη δική μου άποψη. Το ίδιο  έκανα και στο παρελθόν –αρχές  δεκαετίας 1980- όταν σε μια gallery στο Κολωνάκι Αθηνών δυο γνωστοί Έλληνες που θαύμαζαν ένα πίνακα ζωγραφικής, μιλούσαν… στα Αγγλικά. Γιατί άραγε; Τότε απλώς έγραψα τα σχόλια μου.

Τώρα που βλέπω τα πράγματα με περισσότερη ωριμότητα και με διαφορετικό βαθμό αγωνιστικότητας, αλλά και με αυξημένες τις ελπίδες για θετική εξέλιξης, επανέρχομαι…  Το χρωστώ στον εαυτό μου και σε όλους εκείνους που έχουν την ίδια άποψη με εμένα, που ευτυχώς δεν είναι λίγοι!

Προς το παρόν τουλάχιστον, θα αποφύγω να αναφέρω τα ονόματα των εμπλεκομένων.                             

 

Περίπτωση 1η.

  Την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016  δημοσιεύεται  στη παραπάνω  ιστοσελίδα  η άποψή μου.

 «Καλοί μου  άνθρωποι, μου είναι αδύνατον να φανταστώ, να κατανοήσω και να δικαιολογήσω πως είναι δυνατόν οι πάντες να ομιλούν, να εξυμνούν και να υπερα-μύνονται ( ορθότατα )  της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ενώ ταυτόχρονα  οι ίδιοι,δεν την χρησιμοποιούν ( κάκιστα ),   όταν επικοινωνούμε μεταξύ μας.  Μήπως η γλώσσα μας αργοπεθαίνει και εμείς …

Αυτά προς το παρόν από Νέα Υόρκη. Κώστας Κούσης- Δημοσιογράφος.

 

  2η.   Σχεδόν αμέσως, στην ίδια ιστοσελίδα,   ο Θ.Λγράφει:

«Ο κ. Κούσης έχει απόλυτο δίκαιο. Σήμερα μάλιστα με τους ορθογράφους ( που χρησιμοποιούμε  όλοι στην Ελλάδα ) είναι δυνατόν να γράφουν όλοι με σωστή ορθογραφία που εκτός των άλλων βοηθά στη βελτίωση των ελληνικών του γράφοντα.Χαιρετισμούς»

 

 3η.  Στις  21-4-2016 διαβάζουμε στον ίδιο χώρο :     

« Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήταν ευχής έργον αν χρησιμοποιούσαμε όλοι και σωστά την ελληνική γλώσσα. Το να αναγνωρίζει όμως κάποιος την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας είναι διαφορετικό από το να διαλέγει τη γλώσσα που του επιτρέπει να εκφραστεί καλύτερα, και επίσης διαφορετικό από τη στοιχειώδη ευγένεια να απαντάμε σε κάποιον στη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Ας μη ξεχνάμε ότι πολλοί συνάδελφοι ζουν ή έζησαν στο εξωτερικό και αισθάνονται πιο άνετα με τα αγγλικά, και δεν θα ήταν σωστό να τους αναγκάσουμε να εκφράζονται με έναν τρόπο με τον οποίο δεν αισθάνονται άνετα. Φιλικά, Α.Γ.» 

Αν και έχω σοβαρές ενστάσεις, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

 

4η.  Λίγοαργότερα, διαβάζουμε για το ίδιο θέμα:

 « Πληροφοριακα  λεω  οτι αυτο το φορουμ εχει για επισημη γλωσσα τα αγγλικα και οχι τα ελληνικα… Ζ.Κ.  Τοροντο»

 

Δηλαδή, οι πνευματικοί μας άνθρωποι, τα κατά τεκμήριο  φωτεινότερα μυαλά του λαού μας, καλύπτονται πίσω από το αυτονόητο και όταν επικοινωνούμε μεταξύ μας επεκτείνουν  την αυτοδέσμευση και δεν χρησιμοποιούν την ΓΛΩΣΣΑ μας, αυτήν που ίδιοι υπεραμύνονται και εξυμνούν!  Ξεχνούν ότι σκοπός του φόρουμ είναι « … να προωθήσει και να προστατεύ-σει την Ελληνική Ιστορία, τον Πολιτισμό και τη Γλώσσα»!. Μια γλώσσα για την οποία ο μεγάλος  Γάλλος  διαφωτιστής, φιλόσοφος, ιστορικός κλπ  ο Βολταίρος ( 1694-1778)  είπε :  «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών». Δεν θα αναφερθώ  σε δεκάδες παρόμοιες τοποθετήσεις  στο πέρασμα των χρόνων, από εξέχουσες προσωπικότητες, κάτι που

νομίζω ότι δεν συμβαίνει με καμία άλλη γλώσσα στον κόσμο .

 Θα μείνω όμως μόνο σε ένα πρόσφατο που υπογράμμισεο Χ.Ο στην ίδια ιστοσελίδα, στις 10 Δεκεμβρίου 2016, με αφορμή την αποχώρηση πρέσβη  από την ενεργό δράση και την επιστολή του προς τον Ελληνικό λαό, για την οποία εκτιμώ ότι έγινε ευρύτατα γνωστή, ήδη:

 

5η. «Η πάραπολύ ωραία επιστολή του Βρετανού φιλέλληνα πρέσβη, ας μας δείξει τον δρόμο. Έμαθε Ελληνικά επειδή αγάπησε την Ελλάδα. Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα;  Εάν ΝΑΙ, τότε τα μηνύματα στο Φόρουμ θα πρέπει να είναι γραμμένα στα Ελληνικά. Δεν θα πρέπει να έχουμε ως στόχο την βοήθεια στον Ελληνισμό, μη χρησιμοποιώντας την Ελληνική γλώσσα».

 

Ας μη ξεχνάμε βέβαια και τις παρόμοιες τοποθετήσεις πολλών μελών του φόρουμ, αλλά και τη μεγάλη συλλογική αντίδραση που εξεδήλωσαν  τον περασμένο Οκτώβριο  «Οι Έλληνες Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι» που με επίσημο έγγραφό τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών, την Ιερά Σύνοδο, το Υπουργείο Παιδείας και άλλους 9 φορείς και πολιτικούς εκπροσώπους, εκφράζουν την « απογοήτευση και οδύνη για την διαρκή υποβάθμιση της κλασικής παιδείας στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ελλάδας….» .

Για να μην προχωρήσει λοιπόν περισσότερο η διαφαινόμενη διάβρωση και ο επικίνδυνος  εθνο-μηδενισμός, ας βάλουμε ένα μικρό ανάχωμα και φρένο !

 

Πρόταση

 

Προς άρση κάθε ηθελημένου ή μη, αντιφατικού ισχυρισμού, καλό είναι να διευκρινιστεί, ακόμη και με τροποποίηση  καταστατικού του φόρουμ, ότι η επικοινωνία μεταξύ μας πρέπει να γίνεται στην Ελληνική γλώσσα!  Με τις ξένες υπηρεσίες, φορείς ή πρόσωπα, φυσικό είναι αυτή να διενεργείται με την ενδεδειγμένη κατά περίπτωση ξένη γλώσσα, αφού ατυχώς το έφεραν έτσι οι καταστάσεις.  

Εν κατακλείδι και αν ακόμη οι αρμόδιοι του φόρουμ – που όντως προσφέρουν πολύ σημαν-τικές υπηρεσίες στη Πατρίδα- δεν διευθετήσουν άμεσα το θέμα,  πιστεύω ότι κανένα μέλος που ορθώς  χρησιμοποιεί την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, δεν  λειτουργεί  αντίθετα με το καταστα-τικό του φόρουμ. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας. Διαφορετικά, σε μια ακόμη γενεά ή το πολύ δύο, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ θα πάψει να μιλιέται στο εξωτερικό, τουλάχιστον.

(26-12-2016)