Διαβάστε και διαδώστε! Σενάρια τρόμου στο Κυπριακό…
Κοστούμι για πενταμερή – Προαιρετική η παρουσία του Σ.Α

Πενταμερής θα είναι η Διάσκεψη της Γενεύης, στην έναρξη της οποίας στις 12 Ιανουαρίου θα παραστεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αν και η σύνθεση ξεκαθάρισε, αυτό που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές ως προς την παρουσία των μερών.

Η θέση της ε/κ πλευράς για τη σύνθεση της Διάσκεψης είναι πως θα εκπροσωπείται η Κυπριακή Δημοκρατία ως συμβαλλόμενο μέρος διά του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και η ε/κ πλευρά ως ενδιαφερόμενο μέρος με τον ίδιο (θα παρίσταται με δύο ιδιότητες ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με την ερμηνεία της ε/κ πλευράς). Το άλλο συμβαλλόμενο μέρος θα είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ η τ/κ πλευρά θα είναι εκεί ως ενδιαφερόμενο μέρος. Στην αντίπερα όχθη, ο Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε τις δηλώσεις Αναστασιάδη για διπλή ιδιότητά του με δεικτικό τρόπο, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός». Ο κατοχικός ηγέτης παρέπεμψε στη Συμφωνία του Δείπνου και στην περιγραφή που δόθηκε στο ανακοινωθέν. Την ίδια ώρα, έχει ξεκαθαρίσει πως θα προσκληθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για το τελετουργικό η Ε.Ε., εκπρόσωπος της οποίας θα καλείται στις συζητήσεις εάν και εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Σε σχέση με την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό διαφοροποιείται. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ενημερώσει τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πενταμερή διάσκεψη και όποιος επιθυμεί θα παραστεί (στο τελετουργικό).

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν χθες και αποφάσισαν όπως οι δύο διαπραγματευτές τους ετοιμάσουν κατάλογο με τις διαφωνίες και εκκρεμότητες, τον οποίο θα θέσουν ενώπιόν τους το βράδυ της Κυριακής στη Γενεύη. Είναι δε προφανές πως ανεξαρτήτως από την πορεία των συζητήσεων που θα υπάρξουν από τις 9-11 Ιανουαρίου, η πενταμερής θα πραγματοποιηθεί.

Πολυμελής αντιπροσωπεία

Γύρω στους 36 υπολογίζεται ότι θα είναι η αποστολή της ε/κ πλευράς στη Γενεύη. Πέραν των αρχηγών των κομμάτων και της διαπραγματευτικής ομάδας, στη Γενεύη θα μεταβούν και οι πρώην Πρόεδροι, Γιώργος Βασιλείου και Δημήτρης Χριστόφιας.

Σπεύδουν στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, θα έχει σήμερα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αύριο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Πρώτος ζήτησε ραντεβού και διευθετήθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ η τουρκική πλευρά έκανε το παν για να μεταβεί και ο Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη πριν την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ δεν τίθεται θέμα συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη Γενεύη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας αύριο στη Νέα Υόρκη.

Χθες ο Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο κ. Άιντα, που θα μετέβαινε αμέσως μετά στην Άγκυρα, άλλαξε πρόγραμμα και θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ενόψει των χωριστών συναντήσεων Γκουτιέρες με Κοτζιά και Τσαβούσογλου. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Άιντα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας στη διαπραγμάτευση αλλά μόνο αναβολής ή καθυστέρησης. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ ότι ο ίδιος έχει την αίσθηση πως «εάν εξαρτάτο μόνο από τους Κύπριους τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί», ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι ο κ. Άιντα μπορεί να απευθύνει το ζήτημα αυτό σε εκείνους που εμποδίζουν την πρόοδό του. Όπως είπε, έχουν ληφθεί διασφαλίσεις από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζεται στη διεθνή διαπραγμάτευση «open ended», θα είναι, δηλαδή, μια διαπραγμάτευση που και αν σταματήσει, δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον. Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι Ελλάδα – Κύπρος είναι σε κοινό μέτωπο. Προσέθεσε επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει, όπως έδειξε το τελευταίο συμβούλιο του ΕΣΕΠ, να έχουμε κοινή γραμμή, να στηρίζουμε την Κύπρο, να υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι θα γίνει η διεθνής διάσκεψη, αλλά σημείωσε ότι μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει. Δεν θα είναι η καταστροφή αυτό, τόνισε, θα είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας, και θα συνεχιστεί αργότερα.

«Μπορεί να συζητήσουν οι τρεις ηγέτες, να δώσουν τη γενική γραμμή και να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Μπορεί να τα βρουν και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες. Αυτό θα φανεί», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Άλαν Ντάνκαν, και θα παρακαθήσει και σε δείπνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών ανάμεσα στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. 

Πηγή