Aποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης της Γενεύης

Κυπριακό… Ώρα Μηδέν! Ο «Σουλτάνος» απειλεί και προειδοποιεί: Δεν αποσύρονται τα τουρκικά στρατεύματα»

Σκληρή απάντηση στην Άγκυρα έδωσε από την Γενεύη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στις κατηγορίες από τουρκικής πλευράς, ότι οι διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη της Γενεύης διακόπησαν επειδή ζήτησε χρόνο η Αθήνα.

Σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς σε έντονο ύφος απάντησε: «Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων».

«Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», είπε με νόημα.

Για τα όσα έγιναν χθες στη Γενεύη ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα. Θέλουμε λύση δίκαιη και όχι σαθρή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως ξέρετε», ανέφερε «είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον ΟΗΕ ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή».

«Σε αυτή τη βάση», συνέχισε, «συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ικανοποίηση «που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».