Η αποτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα αποτελεσμάτα της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη

Κυπριακό… Ώρα Μηδέν! Ικανοποιημένος ο Αναστασιάδης για τα αποτελέσματα της Γενεύης!!!

 

 Σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Τόνισε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης ήταν απόφαση ευθύνης, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά από το 1974 η τ/κ πλευρά κατέθεσε χάρτη μέσα από τον οποίο καταγράφεται η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση σημαντικών κατεχόμενων εδαφών. «Έστω κι αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση», τόνιζε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας τέλος στα σενάρια για ύπαρξη έντασης στις σχέσεις του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Τα κυριότερα σημεία της διάσκεψης του ΠτΔ

– Απόφαση ευθύνης η Διάσκεψη της Γενεύης.

– Για πρώτη φορά από το 1974 η τ/κ πλευρά κατέθεσε χάρτη μέσα από τον οποίο καταγράφεται η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση σημαντικών εδαφών. Έστω κι αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση.

– Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη στην παρουσία μάλιστα της ΕΕ κατά την οποία η Τουρκία ενεπλάκη σε συζήτηση για κατάργηση των εγγυήσεων.

– Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη στην παρουσία μάλιστα της ΕΕ κατά την οποία η Τουρκία ενεπλάκη σε συζήτηση για κατάργηση των εγγυήσεων.

– Το θέμα της ασφάλειας συνιστά την απαρχή ουσιαστικού διαλόγου.

– Ικανοποίηση για τα τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής καταγράφονται.

– Ήταν και παραμένει στόχος μέσα από το διάλογο να επιτύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και των δύο πλευρών. Πρέπει να επεξεργαστούμε νέες αποδεκτές μορφές για την ασφάλεια.

– Άρχισε ένας διάλογος. Η δική μας πρόταση αναφέρεται σε όλες τις πτυχές της Ασφάλειας (εσωτερικής ασφάλειας, εξωτερικής ασφάλειας και διασφάλιση συνταγματικής τάξης).

– Δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας.

– Είμαστε σε πλήρη εναρμόνιση και διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση.

– Γίνεται ένας διάλογος, η προσπάθεια είναι να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Η λύση θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού όμως δεν μπορεί να γίνει συμβιβασμός σε θέματα αρχών.

– Διαψεύδει ο Πρόεδρος τα περί εντάσεων με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά. Ουδεμία παρεξήγηση με την Ελλάδα, αντίθετα από την αρχή μέχρι τέλους είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση.

– Τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηούν όλα.

– Είναι δικαίωμα των πολιτικών δυνάμεων να έχουν τις απόψεις τους, τονίζει ο ΠτΔ σχολιάζοντας την απόφαση των κομμάτων να μην παραστούν στη δεξίωση.