Κούνεβα: Πού οφείλεται η απροθυμία της Κομισόν να αναλάβει δράση και να αντιμετώπισει αυτή την κατάσταση;

Η Κομισιόν «θωπεύει» την ουγγρική κυβέρνηση για τον διωγμό των προσφύγων

– Απάντηση Τίμερμανς σε ερώτηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα- Υποστηρίζει πως δεν τηρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για τις κυρώσεις της Συνθήκης σε χώρα που παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου
– Αναμένεται απάντηση σε ανάλογη ερώτηση Δ. Παπαδημούλη και είκοσι ακόμη ευρωβουλευτών

Η Κομισιόν υποστηρίζει πως δεν τηρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις να υποστεί η Ουγγαρία τις προβλεπόμενες από την Συνθήκη κυρώσεις, που φτάνουν ακόμη και στην αναστολή δικαιωμάτων της κράτους μέλους της Ε.Ε., για τη βία, τις διώξεις και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις οποίες υποβάλλουν τους πρόσφυγες οι αρχές της χώρας. Αυτό απαντά ο αντιπρόεδρός της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, με αφορμή τις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο και την προστασία των προσφύγων από τις ουγγρικές αρχές.
Η Κομισιόν, σύμφωνα με την απάντηση του επιτρόπου Τίμερμανς, έχει περιορίσει την αντίδρασή της στο πογκρόμ κατά των προσφύγων και στην ποινικοποίηση της ίδιας της ύπαρξής τους από την κυβέρνηση Όρμπαν- με κορυφαία περίπτωση τη δίωξη Σύρου πρόσφυγα (Ahmad H.), με εξωφρενικές κατηγορίες και καταδίκη σε δεκαετή φυλάκιση και απέλαση από τη χώρα- στο να κινήσει απλώς τη διαδικασία επί παραβάσει. Δηλαδή, να εξετάσει αν η ουγγρική νομοθεσία για το άσυλο είναι επαρκώς εναρμονισμένη με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Έτσι, η Κομισιόν αγνοεί επιδεικτικά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που από τον περασμένο Ιούνιο ζητά να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ε.Ε., το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ελέγχου και κυρώσεων σε κράτος μέλος που παραβιάζει τις αξίες του κράτους δικαίου.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν καλείται να απαντήσει σε ανάλογη επείγουσα ερώτηση για τις διώξεις προσφύγων και ειδικά του Ahmad H., μετά την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα, την οποία έχουν καταθέσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και 20 ακόμη ευρωβουλευτές από δέκα χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Φινλανδία, Κύπρος) και από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς (GUE/NGL), των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων (Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος, Κούρτσιο Μαλτέζε, Εστεφάνια Τόρες Μαρτίνεζ, Τάνια Γκονζάλες, Άντζελα Βαλίνα, Νεοκλής Συλικιώτης, Λιν Μπόιλαν, Σαμπίνε Λόζινγκ, Μπάρμπαρα Σπινέλι. Μέργια Κιλόνεν, Γιοσέπ Τερικάμπρας, Έρνεστ Ουστασούν, Μόλι Σκοτ Κάρο, Γκιόργκι Πιρίνσκι, ‘Εντουαρντ Μάρτιν, Έλι Σλέιν και Σέρτζιο Κοφεράτι).

Ακολουθούν η ερώτηση της Κ. Κούνεβα και η απάντηση της Κομισιόν
Το κείμενο της ερώτησης:
«Θέμα: Kράτος δικαίου, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στην Oυγγαρία
Η στάση της ουγγρικής κυβέρνησης στο θέμα των προσφύγων έχει επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών παρατηρητών και ενδιαφερόμενων μερών (UNHCR, Human Rights Watch και Διεθνή Αμνηστία), η νέα πολιτική έχει επιδεινώσει περαιτέρω τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, κατά σαφή παράβαση των διεθνών και ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων και προτύπων.
Οι ουγγρικές αρχές επιβολής του νόμου και ελέγχου των συνόρων έχουν χρησιμοποιήσει βίαιες μεθόδους για να αποτρέψουν την είσοδο αυτών των ανθρώπων στη χώρα, ενώ αναφέρονται συνεχώς τραυματισμοί και συλλήψεις. Οι άνθρωποι που δεν επιστρέφουν διά της βίας ή που δεν επαναπροωθούνται αντιμετωπίζουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ή ακόμη και ποινικές διώξεις, που περιλαμβάνουν τον κίνδυνο ισόβιας κάθειρξης, όπως στην περίπτωση του Σύρου υπηκόου Ahmad H.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, στις 10 Ιουνίου 2015 , ψήφισμα με το οποίο καλεί την Επιτροπή να ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο του πλαισίου της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, έχοντας εντοπίσει την ύπαρξη συστημικής απειλής κατά του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης κατά την έννοια του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
1. Προτίθεται η Επιτροπή να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες όσον αφορά αυτό το ζήτημα;
2. Που οφείλεται η μέχρι στιγμής απροθυμία της να αναλάβει δράση με σκοπό την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;»

Η απάντηση Τίμερμανς
«Η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς τις νομικές και δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, και έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει σχετικά με την ουγγρική νομοθεσία που ρυθμίζει τις διαδικασίες για διεθνή προστασία και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες της ΕΕ, ιδίως την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου (οδηγία 2013/32), και τις σχετικές διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Όπως διασαφηνίστηκε στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2015, οι υφιστάμενες ανησυχίες για την Ουγγαρία στον τομέα της μετανάστευσης αφορούν την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, μέσω των διαδικασιών επί παραβάσει. Το ουγγρικό δικαστικό σύστημα μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και να υποβάλει ερώτημα ερμηνείας της νομοθεσίας της ΕΕ στο Δικαστήριο. Για τους λόγους αυτούς, οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του πλαισίου για το κράτος δικαίου όσον αφορά την Ουγγαρία δεν πληρούνται στο παρόν στάδιο».