Στην κοπή της πίττας με την νεολαία της Πόλης και της Ίμβρου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την επαναλειτουργεία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη

“Τώρα απομένει να περιμένουμε την επεναλειτουργίαν της Θεολογικής μας Σχολής, η οποία επί 45 χρόνια αργεί. Σιωπά και περιμένει το θαύμα. Το θαύμα που θα είναι και αποκατάστασις μιάς εξόφθαλμης αδικίας εις βάρος του στοιχείου μας, της Ομογένειας, της Ορθοδοξίας όλης, της θρησκευτικής ελευθερίας, του πολιτισμού. Μέσα εις την νέαν Τουρκίαν, εις την οποίαν συχνά αναφέρεται ο Εξοχ. Πρόεδρός μας κ. Ερντογάν, νομίζουμε ότι έχει θέσιν και μια θεολογική σχολή δια τους Χριστιανούς. Όχι μια καινούργια αλλά αυτή που υπήρχε και αδίκως κατηργήθη.”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην κοπή της πίττας με την νεολαία της Πόλης και της Ίμβρου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου αφού εξέφρασε την χαρά Του που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, διότι ευτύχησε να δει, να ξανανοίγουν τα ελληνικά σχολεία στην πολυαγαπημένη Ίμβρο. Στα σχολεία που λειτούργησαν τα τελευταία δύο χρόνια, φοιτούν πλέον 30 παιδιά.

Ο κ. Γαβρόγλου στην ομιλία του τόνισε ότι ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα, είναι ο σταθερός και απόλυτος σεβασμός και η ενίσχυση που έδειξε ο κ. Βαρθολομαίος στην ιδέα της Οικουμενικότητας. Σήμερα η ιδέα της οικουμενικότητας είναι η μόνη αντίσταση που μπορούμε να προβάλλουμε στα εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία, στον εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο που τόσο ευνοείται πια στην Ευρώπη και δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί στην πατρίδα μας. “Το μήνυμα λοιπόν του Οικουμενισμού, συνέχισε, δεν είναι μονάχα ένα μήνυμα θρησκευτικό, είναι ένα βαθιά πολιτικό μήνυμα, ένα μήνυμα προς όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.”

Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε και στα προβλήματα της παιδείας:

“Τα εκπαιδευτικά, είπε ο κ. Γαβρόγλου -αναφερόμενος και στην ελληνική παιδεία της Πόλης-, έχουν σήμερα πολλά προβλήματα. Δεν θέλω να σας τα απαριθμήσω αλλά να σας πω και να εξομολογηθώ και εκ μέρους της κυβέρνησης, γιατί δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου, ότι ο καλύτερος τρόπος να λύνονται τα προβλήματα, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και δεύτερον να κατανοήσουμε ποιά είναι αυτά. Λύσεις υπάρχουν. Φτάνει να μην κρύβουμε τα προβλήματα.”

Τέλος ο κ. Γαβρόγλου πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πολύ μεγάλο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της Δυτικής Θράκης και θέλει να πάρει πρωτοβουλίες για την ριζική ενίσχυση μιας δημοκρατικής παιδείας στην Θράκη.

Διότι τόνισε “στις μέρες μίσους που μπορεί να ανατείλουν στην Ευρώπη πολύ σύντομα, σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναφέρουμε πίσω αξίες που κράτησαν έστω και με δυσκολία, διαφορετικού τύπου πληθυσμούς μαζί.”
Ο κ. Γαβρόγλου το απόγευμα μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ.Σέκερη, επισκέφθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στο Πέρα, την έκθεση φωτογραφίας του Νικολάου Μαγγίνα με αφορμή τα 25 χρόνια Πατριαρχίας του κ.κ. Βαρθολομαίου, με τίτλο, “ Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου”.

Πηγή {HuffingtonPost}