Βρισκόμαστε στην κορυφή της αβεβαιότητας- «απατεώνας» ο Ντόναλντ Τραμπ
Σόρος: Ο Τραμπ «θα αποτύχει» και η Τερέζα Μέι δεν θα αντέξει, λόγω Brexit

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «επίδοξος δικτάτορας» που πρόκειται να αποτύχει και η Τερέζα Μέι δεν θα αντέξει εξαιτίας του Brexit, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος στην τηλεόραση του Bloomberg, στο πλαίσιο του World Economic Forum στο Νταβός.

«Είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει η πρωθυπουργός Μέι στην εξουσία» είπε ο Σόρος, προσθέτοντας ότι έχει ένα διχασμένο υπουργικό συμβούλιο και βάση και οι Βρετανοί αρνούνται να παραδεχτούν τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit. Όπως εκτίμησε, το «διαζύγιο» θα διαρκέσει πολύ. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να χωρίσεις από το να παντρευτείς, οπότε νομίζω ότι η επιθυμία για προσέγγιση θα αναπτυχθεί, και στη θεωρία θα μπορούσαμε να έχουμε μια κατάσταση το 2019 ή το 2020, όταν η Βρετανία θα βγαίνει από την ΕΕ- επειδή πρέπει να γίνει αυτό- αλλά θα μπορούσαν να φύγουν μια Παρασκευή, να συναντηθούν το σαββατοκύριακο και να έχουν έτοιμο τον διακανονισμό το πρωί της Δευτέρας».

Όσον αφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, τον χαρακτήρισε «απατεώνα», που, όπως προβλέπει, θα αποτύχει επειδή οι ιδέες του είναι αντιφατικές, ενώ οι σύμβουλοί του στον Λευκό Οίκο και οι υπουργοί του θα συγκρούονται μεταξύ τους. Ακόμη, ο Σόρος προέβλεψε πως το «ράλι» στα χρηματιστήρια από τη νίκη Τραμπ τον Νοέμβριο, λόγω των υποσχέσεών του, θα λάβει τέλος.
«Η αβεβαιότητα κορυφώνεται, και είναι εχθρός των μακροπρόθεσμων επενδύσεων» είπε ο Σόρος. «Δεν νομίζω πως οι αγορές θα τα καταφέρουν και πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να πανηγυρίζουν. Αλλά όταν έρθει η πραγματικότητα, θα επικρατήσει». Σημειώνεται πάντως πως οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Σόρος του έχουν κοστίσει, καθώς έχασε περίπου ένα δισ. δολάρια λόγω του «ράλι» που ακολούθησε τη νίκη Τραμπ, όπως ανέφερε προ ολίγων ημερών η Wall Street Journal.

Όσον αφορά στην ΕΕ, πρόσθεσε ο Σόρος, αποσυντίθεται μετά τη νίκη του Brexit στη Βρετανία και το ιταλικό δημοψήφισμα- μια πορεία που, όπως είπε, πρέπει να αναστραφεί. Όπως πρόσθεσε, έχει γίνει δυσλειτουργική επειδή κυβερνάται από νόμους που δεν ταιριάζουν στις παρούσες συνθήκες και δεν αλλάζουν εύκολα.

«Εάν η Ευρώπη καταρρεύσει, οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες» είπε ο επενδυτής. «Αλλά βλέπω έναν τρόπο να σωθεί, και αναγνωρίζεται από πολλούς στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούν να το πουν δημοσίως, αλλά ξέρουν πως η Ευρώπη δεν λειτουργεί».

Ο Σόρος εξέφρασε επίσης μάλλον απαισιόδοξες απόψεις και για την Κίνα, λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και πρέπει να αποφασίσει αν θα γίνει μια πιο ανοιχτή ή πιο κλειστή κοινωνία, καθώς πραγματοποιεί τη μετάβαση σε μια οικονομία που βασίζεται στους καταναλωτές.

«Η Κίνα δεν έχει καταφέρει ακόμα να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο και πιθανότατα δεν θα το κάνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, επειδή ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να διατηρήσει έναν μη βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης» είπε.

Πηγή