Υπό την αίρεση της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, η αιολική αγορά καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για τη νέα χρονιά, έχοντας ως παρακαταθήκη τις θετικές επιδόσεις του 2016 αλλά και τα ώριμα έργα που βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή.

Οι θετικές προσδοκίες ήταν διάχυτες και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του 2017 της ΕΛΕΤΑΕΝ, όπου έδωσε το παρών η αγορά και εκπρόσωποι όλων των εταιρειών και φορέων. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ Γ. Τσιπουρίδη, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες για το επιχειρείν, το 2016 καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε εγκατεστημένη αιολική ισχύ. «Φανταστείτε τι θα πετύχουμε αν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον» πρόσθεσε.

Πράγματι για τη φετινή χρονιά υπάρχει η εκτίμηση ότι ένας εφικτός στόχος θα μπορούσε να είναι γύρω στα 500 MW νέων εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι ένας σημαντικός αριθμός έργων είναι ώριμα και έτοιμα προς υλοποίηση ή έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται. Για παράδειγμα, ο ηγέτης της αγοράς Τέρνα Ενεργειακή, ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την επέκταση του πάρκου στα Δερβενοχώρια, ένα έργο που αποτελεί την πρώτη προσθήκη της νέας χρονιάς, ενώ ξεκινά ακόμη ένα έργο στη Βόρεια Ελλάδα. Η ΤΕΝΕΡΓ δηλαδή ξεκινά με παρακαταθήκη το 2017 κοντά στα 100 νέα MW.

Ακολουθεί η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 6 project συνολικής ισχύος 171,8MW. Τα πάρκα αυτά εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019. Η Protergia έχοντας και εκείνη ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό έργων κατάφερε μέσα στο 2016 να υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της από τα 65MW στα 135MW, ενώ η ανάπτυξή της συνεχίζεται.

Ένας ακόμη καταλύτης ανάπτυξης αποτελεί η διευθέτηση της εκκρεμότητας για το καλώδιο Πολυπόταμος Νέα Μάκρη. Από εκεί εκτιμάται ότι θα «ξεκλειδωθεί» σημαντικός αριθμός μεγαβάτ από ώριμα έργα που είχαν εγκλωβιστεί στο θέμα της διασύνδεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όμιλοι που επί χρόνια απείχαν από την κατασκευή νέων έργων επανακάμπτουν με αφορμή το «άνοιγμα» της νότιας Εύβοιας. Έτσι για παράδειγμα μετά από χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει νέο έργο η Ρόκας Iberdrola, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την ιταλική Enel.

Από τους νέους παίκτες που επίσης κινούνται  δυναμικά στην αγορά καλλιεργώντας προσδοκίες, είναι η Eren του Πάρη Μουράτογλου, ενώ το 2016 δυναμικό παρών στην αγορά έδωσε και η Euroenergy που ανήκει στον όμιλο Libra του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα βασικά θέματα που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς είναι το σκέλος της χρηματοδότησης. Οι περισσότερες εταιρείες προσφεύγουν σε υβριδικά σχήματα, με υψηλή συμμετοχή ίδιων κεφαλαίων. Οι περισσότερες προσδοκίες στρέφονται προς νέες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, την ΕΤΕΠ, private equity funds αλλά και εταιρικά ομόλογα ή ομόλογα έργου.