Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του
 
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Ουκρανό Πρωθυπουργό για την υποδοχή. Είχαμε μια πολύ ουσιαστική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για μια σειρά θεμάτων, κυρίως θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις. 
 
Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας.
 
Πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την ασφάλειά τους, όσο και για την ευημερία τους.
 
Στη βάση αυτή, συζητήσαμε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας, της διμερούς μας συνεργασίας, διότι τις χώρες μας συνδέουν φιλικοί δεσμοί που στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές.
 
Βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις και σε αυτή τη νέα φάση οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο, τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
 
Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διυπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα. Έχουμε αύριο και ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας.
 
Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη για ειρήνευση στην Ουκρανία και για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ. 
 
Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, δεδομένου ότι και σημαντικό μέρος της ελληνικής Κοινότητας διαβιεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ουσιώδης η σημερινή μου συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό, με τον οποίο, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, καθώς επίσης θα έχω την ευκαιρία αύριο να συνεχίσω το διάλογο σε διμερές επίπεδο με τον Πρόεδρο Ποροσένκο. 
 
Να ευχαριστήσω και πάλι για την υποδοχή και τη φιλοξενία.
 
 

 

Πηγή Φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti