Η υποδοχή του Επιτρόπου Μοσκοβισί από τον Πρωθυπουργό

 

Αλέξης Τσίπρας: Καλώς ορίσατε! Πρώτα απ’ όλα, συγχαρητήρια για την αναγόρευσή σας σε επίτιμο διδάκτορα.

Πρέπει να πω ότι είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostatκαι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μία εντυπωσιακή υπεραπόδοση. Επιστρέψαμε στην ανάκαμψη νωρίτερα το 2016 και το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι είχαμε μία υπεραπόδοση στα έσοδα. Επιτύχαμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% και μιλάμε για ένα τελικό αποτέλεσμα του 2% και ίσως και παραπάνω για το 2016.

Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας ότι οι προβλέψεις για το 2017 και το 2018 για την ανάπτυξη κάνουν λόγο για 2,5% και 3%, και για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 για άνω του 3,5% ίσως και 4%. Συνεπώς, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Συνεπώς, το μήνυμα είναι ότι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση, σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, στη βάση των αποτελεσμάτων που ήδη αναφέραμε. Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Επίσης, είμαι της άποψης ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο, αλλά περισσότερη ανακούφιση, μία ανακούφιση στη φορολογία, και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Και, επίσης, θεωρώ ότι είναι ζωτικής σημασίας πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής. Μία συμμαχία, αν θέλετε, των λογικών, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία διέξοδο το ταχύτερο δυνατόν.

Επίσης, ο χρόνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη δική μας στρατηγική και είμαι αισιόδοξος ότι η Επιτροπή πρέπει και θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος σε αυτόν τον «συνασπισμό της λογικής».

 

Πιέρ Μοσκοβισί: Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη, πρώτα απ’ όλα είμαι πολύ χαρούμενος για τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος. Για έναν πολιτικό είναι πολύ σημαντικό να είναι «Φοίνικας» – τη μία πέφτει και την άλλη να σηκώνεται.

Είμαι, λοιπόν, ευτυχής που επανέρχομαι στην Ελλάδα και – όπως προείπα – ο Φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες του. Είμαι, όμως, εδώ και για να εργαστώ μαζί σας και όπως είπατε τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πραγματικά ικανοποιητικά, πολύ ικανοποιητικά, είχατε υπεραπόδοση στην ανάπτυξη. Το 2016  υποθέταμε ότι θα ήταν μία χρονιά ύφεσης. Αντίθετα, είχαμε 0,3% του ΑΕΠ ανάπτυξη και είχαμε πολύ καλά τελευταία τρίμηνα. Οι δικές μας προβλέψεις για το 2017 και το 2018 είναι εκείνες που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μία εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ευρώπη, 3% για το 2018. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπου και πάλι είχατε υπεραπόδοση όπως και το 2015 και το 2016, τα πράγματα πήγαν καλά. Το ίδιο θα συμβεί, πιστεύω, και για το 2017-2018.

Όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις τώρα, αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα, στους πραγματικούς αριθμούς και οι πραγματικοί αριθμοί, όπως είδα εγώ τη Δευτέρα, είναι εκείνοι οι αριθμοί που εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις. Είμαστε σε μία σημαντική στιγμή. Θα έχουμε σε πολύ λίγες μέρες, στις 20 Φεβρουαρίου, ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, που θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μίας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πιστεύω ότι απαιτούνται κάποιες προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Με λίγες προσπάθειες μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε.

Με ρωτήσατε για τη λιτότητα, θίξατε το θέμα της λιτότητας. Ξέρω τους Έλληνες πολύ καλά και νιώθω φίλος αυτής της χώρας. Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας. Εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Όμως, όπως προείπατε, πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, ώστε να είναι ελκυστική για ξένες επενδύσεις, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Διότι η εμπιστοσύνη είναι το σημείο-κλειδί, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής ισορροπίας, που είναι επιτεύξιμη με αυτά τα αποτελέσματα και των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να βρούμε μέτρα επ’ ωφελεία των ανέργων. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να έχουμε στις τάξεις μας μία Ελλάδα με θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη, στην καρδιά της Ευρωζώνης.

Οι επόμενες μέρες είναι ζωτικής σημασίας φυσικά, αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από μία λύση και οι παράμετροι μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπάρχουν. Νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα και αυτές οι προσπάθειες τώρα θα ολοκληρωθούν. Θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς και πραγματικά οι άνθρωποι θα δουν τα αποτελέσματα. Και εμείς, η Επιτροπή, όπως πάντα θέλουμε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία, ακόμη και αν οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές απ’ όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ και φυσικά θα πρέπει αυτό να επικυρωθεί και στο Eurogroup. Εμείς, η Επιτροπή, θα κάνουμε το βέλτιστο δυνατόν, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος.