Οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και η κατάσταση στο Αιγαίο στο επίκεντρο της συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Geoffrey Pyatt, είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε την προσοχή του στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί και αυτοσυγκράτηση.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, επίσης, οι προοπτικές των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωση τους, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της εντεινόμενης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας των δυο χωρών στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και στη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας.

Τέλος, στη συνάντηση εξετάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Πηγή