Η Νέα Γενιά στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνική Πολιτικής

Με θέμα «Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Νέα Γενιά» συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. 
Ο ρόλος των νέων ανθρώπων στη διαδικασία ανάκαμψης της χώρας και οριστικής εξόδου της από την κρίση χρειάζεται και πρέπει να είναι καθοριστικός. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη νέα γενιά αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα της επόμενης περιόδου. Οι νέοι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε.
Στα χρόνια των Μνημονίων και της λιτότητας, η νεολαία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, βιώνοντας συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτισμικής κρίσης. Η προσέγγιση των προβλημάτων των νέων υπήρξε κατά βάση μη συγκροτημένη, αποσπασματική, όχι στοχευμένη και συνήθως αναποτελεσματική. 
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί σημαντικές προσπάθειες, υπάρχουν όμως ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, αλλά και για να τεθούν οι βάσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι βρεθούν στην πρώτη γραμμή ανασυγκρότησης του τόπου. Τα βήματα αυτά όμως είναι επιτακτικό να γίνουν στο πλαίσιο μιας συνολικής, προοδευτικής στρατηγικής για τη νέα γενιά, που θα έχει το χαρακτήρα εθνικού σχεδίου μακράς πνοής. Για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση του διυπουργικού συντονισμού, η υλοποίηση οριζόντιων πολιτικών και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, πάντα σε διαβούλευση με την κοινωνία και τους νέους ειδικότερα.
Στην κατεύθυνση αυτή, στο ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. παρουσιάστηκαν τα σχετικά πεπραγμένα των αρμόδιων Υπουργείων και εγκρίθηκαν τα σχέδια δράσης τους για το επόμενο διάστημα. Τα σχέδια δράσης ανταποκρίνονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για το Growth Strategy και την αλλαγή οικονομικού παραδείγματος που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη Δίκαιη και Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα είναι περιεκτική καταπολεμώντας τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τομείς προτεραιότητας που παρουσιάστηκαν σήμερα για την Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Νέα Γενιά είναι:
 
1. Εκπαιδευτικό Σύστημα 
Σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο για όλους 
 
2. Παραγωγική Ανασυγκρότηση
Στήριξη των νέων επιστημόνων – Επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία – Μετάβαση στην Οικονομία της Γνώσης – Πέρασμα από το brain drain στο brain gain 
Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας 
Κίνητρα για τους νέους αγρότες και την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο – Επένδυση στην ταυτότητα και την ποιότητα
 
3. Εργασία
Αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου
Ένταξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας
Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
 
4. Κοινωνική ένταξη
Πρόληψη της παραβατικότητας των νέων και κοινωνική ένταξη
Καταπολέμηση των εξαρτήσεων
 
5. Πολιτισμός και Αθλητισμός
Πρόσβαση των νέων στα πολιτιστικά αγαθά – Υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας των νέων
Κατοχύρωση του δικαιώματος των νέων στην άθληση – Αναβάθμιση των υποδομών και προώθηση του μαζικού αθλητισμού
 
Το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., σε συνεργασία με το Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για το Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορου Βερναρδάκη, και το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού, θα ολοκληρώσουν τη Στρατηγική, η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
H Eισήγηση του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη
 
Toθέμα της σημερινής συνεδρίασής μας είναι η «Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Νέα Γενιά».
Θα κάνω μια μικρή αναφορά στο ζήτημα, όπως το κατανοούμε και όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να διακρίνω τέσσερις διαστάσεις θεματικών που το συγκροτούν και τους λόγους που επιβάλλουν τη δυναμική παρέμβαση της Πολιτείας:
Η κοινωνική διάσταση. Από τα στοιχεία του 2015 προκύπτει ότι το 48,7% των νέων διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κοινωνικός αποκλεισμός, αν δεν αποτραπεί, οδηγεί τους νέους να εγκλωβιστούν σε συνθήκες επισφάλειας ή ανασφάλειας, πολλές φορές μάλιστα για μεγάλο μέρος της ζωής τους. Άρα δεν μιλάμε απλώς για ένα πρόβλημα, μιλάμε για μια σοβαρή κατάσταση που πρέπει να ανατρέψουμε και να αποτρέψουμε στο μέλλον. 
Η οικονομικήδιάσταση. Ο αποκλεισμός των νέων από την αγορά εργασίας και η ανεργία τους, με τα ποσοστά για τους κάτω των 25 ετών να φθάνουν στο 44,9% σύμφωνα με στοιχεία του 2016, προκαλεί ένα τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν οι νέες και οι νέοι, όλες και όλοι αλλά ακόμη περισσότερο εκείνες κι εκείνοι που διαθέτουν υψηλό μορφωτικό κεφάλαιο, εξωθούνται από τις συνθήκες να αναζητήσουν εργασίας στο εξωτερικό, τροφοδοτώντας το φαινόμενο του braindrain. 
Η πολιτική και η πολιτιστική διάσταση. Με αυτά τα δεδομένα εδραιώνεται στη μεγάλη πλειοψηφία των νέων μία αίσθηση μη αντιπροσώπευσής τους και αδυναμίας συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μειώνεται κατόπιν αυτών η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, στην πολιτική, στη συλλογική δράση και, αντίστοιχα, αναπτύσσονται οι τάσεις του ατομικισμού, της ξενοφοβίας και της υιοθέτησης συντηρητικών αξιών. Το υπόβαθρο αυτό το αξιοποιούν συντηρητικές και ακραίες δυνάμεις για να δημαγωγούν και να αποπροσανατολίζουν τους νέους σε διάφορες αντιδραστικές κατευθύνσεις, ενεργοποιώντας κοινωνικούς αυτοματισμούς.
Η τέταρτη διάστασηείναι αυτή που συνδέεται με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα συζητήσουμε αυτά αργότερα και με την ευκαιρία της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής. Θα διαπιστώσουμε εκεί ότι είμαστε μία κοινωνία η οποία συρρικνώνεται αριθμητικά και γερνά πληθυσμιακά. Βεβαίως, οι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι αμφιλεγόμενες σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, χωρίς αντιστροφή των τάσεων θα έχουμε μείωση του πληθυσμού και γήρανσή του, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην κοινωνική ασφάλιση, στην ανάπτυξη και τη συνολική προοπτική για τη χώρα και την κοινωνία.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, δεν αρκεί να μιλήσουμε απλώς για μία πολιτική ή για κάποιες δράσεις για τη νέα γενιά, αλλά οφείλουμε να συγκροτήσουμε μία ολοκληρωμένη, συνολική στρατηγική. Αυτό που προσπαθούμε λοιπόν να πραγματοποιήσουμε,ως ΚΥ.Σ.Κ.ΟΙ.Π., είναι να περάσουμε από την υλοποίηση αποσπασματικών και επιμέρους δράσεων, στη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής, την οποία στη συνέχεια θα εξειδικεύσουμε και θα αξιολογούμε. Αυτή την Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Νέα Γενιά πρέπει να την αντιληφθούμε ως έναν μείζονος σημασίας εθνικό στόχο, όχι μόνο για το «σήμερα» αλλά και ως παρακαταθήκη για το «αύριο» της χώρας.
Αυτό, επομένως, είναι το έργο που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας ως κυβέρνηση και η σημερινή συνεδρίαση είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία επίτευξης του στόχου μας.