Απάντηση με νόημα του Υφ. Εξωτερικών Τέρνες Κουίκ στις προκλήσες της Τουρκίας: Ο εκνευρισμός της Άγκυρας δεν θα παρασύρει την Ελλάδα! Έλληνες μην τσιμπάτε!

 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου ΒάλιαςΠετούρη(ΕΡΤ1 τηλεοπτική εκπομπή ΕΠΤΑ) σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, είπε τα εξής:
 
«Αυτή την εποχή υπάρχει ένας εκνευρισμός στην Τουρκία, τον οποίο, πάντως, δεν θα τον μεταγγίσει στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα γίνει.
 
Επίσης, δεν θα αποσυνδέσω την προκλητική στάση της Άγκυρας απέναντι στη χώρα μας και τα σώου (στρατιωτικά, τηλεοπτικά, επικοινωνιακά) που κάνει στο Αιγαίο, από την  προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Ερντογάν για το  δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Μια εκστρατεία που έχει ενοχλήσει πολλούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι επιζητούν στο να τσιμπήσουμε εμείς στο Αιγαίο και να μπούμε σε κάποιο θερμό επεισόδιο.
 
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είναι μεν ο πολιτικός προϊστάμενος στο Υπουργείο του, αλλά – σε αντίθεση με κάποιους προκατόχους του ή Πρωθυπουργούς στη δεκαετία του ’90 που παρίσταναν τους Αρχιστράτηγους -, έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους Αρχηγούς του, για να χειρίζονται τα επιχειρησιακά θέματα κατά τη κρίση τους.   
 
Και εδώ πρέπει να επισημάνω ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, είναι πολύ ψύχραιμος, άριστα εκπαιδευμένος, νηφάλιος, σώφρονας, άγρυπνος και ανυποχώρητος, με εξαιρετικούς Αρχηγούς και των τριών όπλων. 
 
ΝΑ ΜΗ «ΤΣΙΜΠΑΝΕ» ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ
 
Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλώ και τα ελληνικά ΜΜΕ «να μην τσιμπάνε», αλλά να είναι προσεκτικά σε ό,τι αναμεταδίδουν τα τουρκικά. 
 
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, είναι όργανα της κυβέρνησης της Άγκυρας και παίζουν ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης και προβοκάτσιας, όπως αυτό ότι έπεσε ελικόπτερο στο Ίμια. Όπου τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να το μεταδώσουν και τσίμπησαν δικά μας, ελληνικά ΜΜΕ και το αναμετέδωσαν. Αυτό υπερβαίνει τα όρια. Χρειάζεται προσοχή τι μεταδίδουμε όταν έχει προέλευση την Άγκυρα.
 
Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση, φρόνιμο είναι να συστρατευθεί με την κυβέρνηση στο πόσο ψύχραιμα χειρίζεται την υπόθεση του Αιγαίου.
 
Ας το καταλάβει και η Αντιπολίτευση και όλοι μέσα κι έξω από την Ελλάδα, ότι ειναι ανυποχώρητη θέση της χώρας μας η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.
 
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΥΕΘΑ – ΥΠΕΞ
 
Επίσης οφείλω να επισημάνω με γνώση λόγου, ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία και η χημεία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Υπάρχει μια πλήρης ταύτιση απόψεων και θέσεων μεταξύ του τριγώνου πρωθυπουργού, υπουργού Εθνικής Άμυνας και υπουργού Εξωτερικών. Και μην προσπαθεί κανείς να νομίζει ότι αυτό το τρίγωνο μπορεί να έχει αλλοιωμένες γραμμές.
 
Βεβαίως, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στις δημόσιες δηλώσεις ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ. Ο Πάνος Καμμένος όταν μιλάει για την προάσπιση της χώρας μας, μιλάει ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και όχι ως Διευθυντής Πολιτιστικού Ομίλου ή Σχολής Χορού. Την Άμυνα της χώρας υπηρετεί και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Ο κ.Νίκος Κοτζιάς και όλοι εμείς του Υπουργείου Εξωτερικών, λέμε τα ίδια πράγματα, αλλά με τη γλώσσα του ΥΠΕΞ, η οποία μπορεί να γίνει πολύ αυστηρή και αν χρειαστεί, με συνεπακόλουθο συγκεκριμένες διπλωματικές ενέργειες. Αυτές είναι διεθνείς πρακτικές.
 
 
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
 
Και με την ευκαιρία, σχετικάμε τις πρόσφατες  προκλητικές επιθέσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ΜεβλούτΤσαβούσογλου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρέπει να υπογραμμίσωότι ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος  δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να διαφυλάττει το Σύνταγμά μας και να υπενθυμίζει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λοζάνης. 
 
Και επιπλέον: Όποιος θέλει σεβασμό των διεθνών συνθηκών, πρέπει να τις σέβεται πρώτα ο ίδιος.
 
Και κάτι ακόμα: Σε ό,τι αφορά την απειλή της Τουρκίας προς την ΕΕ να ακυρώσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ένωσης, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει η Τουρκία. Αυτό το έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο.
 
Και δεν είναι θέμα της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Θα πρέπει η Ευρώπη επ’ αυτού να είναι πολύ συγκεκριμένη στην απάντηση της απέναντι στην Άγκυρα. 
 
Πάντως, μέχρι στιγμής αυτός που μιλάει ιδιαίτερα για το θέμα κόντρα στην Άγκυρα, είναι ο γερμανικός παράγοντας. Και προσωπικά η κα Μέρκελ. Δεν ακούω άλλους εταίρους της Ε.Ε. να μιλάνε με τέτοια ένταση και έμφαση εναντίον των προκλήσεων του κ. Ερντογάν».