Στενοί και ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας και ΗΠΑ-Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου Αμερικής στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την 25 Μαρτίου

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,   
 
Ακολουθώντας μια παράδοση πολλών ετών, έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και το ειδικό προνόμιο να βρισκόμαστε και πάλι στον Λευκό Οίκο, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ως Ελληνική Ορθόδοξη αμερικανική κοινότητα, σας είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την αναγνώριση του λαού μας και την καλοσύνη σας να υπογράψετε την διακήρυξη που αποτίει φόρο τιμής στην ιστορική Ελληνική Επανάσταση του 1821, μια επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας, μετά από τέσσερις πικρούς αιώνες κάτω από την επώδυνη κατοχή και κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, η  Αμερική συνδέεται με την Ελλάδα, ακόμα και πριν την Επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία της Ελλάδος  ως ανεξάρτητο κράτος. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ένα παράδειγμα για του πόσο πίσω πηγαίνει αυτός ο ισχυρός δεσμός. 
Οι περισσότεροι, όταν ερωτώνται ποιος ήταν ο πρώτος πόλεμος της Αμερικής σε ξένο έδαφος, δεν έχουν απάντηση. Η απάντηση είναι οι Βερβερικοί Πόλεμοι του 1805, όταν ήταν πρόεδρος ο Thomas Jefferson. Την εποχή εκείνη, ο Πρόεδρος Τζέφερσον έστειλε σε μυστική αποστολή τον ειδικό απεσταλμένο Στρατηγό William Eaton προκειμένου να σταματήσει τους Βερβερίνους πειρατές που ζητούσαν φόρο από τα πλοία που ταξιδεύαν κοντά στα κράτη της Βόρειας Αφρικής, ιδίως της Λιβύης. Στις 2:00 μ.μ. της 27ης Απριλίου 1805 ο Στρατηγός Eaton μαζί με τον υπολοχαγό O’ Bannon, επικεφαλής ομάδας επίθεσης αποτελούμενη από 7 Αμερικανούς πεζοναύτες και 26 στρατολογημένους Έλληνες, καθώς και 24 Ευρωπαίους μισθοφόρους προέλασαν στην Τρίπολη της Λιβύης. Σε αυτή τη μάχη, οι Έλληνες που είχαν δώσει (και υπογράψει) όρκο για την προστασία και την υπεράσπιση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με επικεφαλής τον αρχηγό Κωνσταντίνο Λουκά, πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών πεζοναυτών και πολλοί έπεσαν ηρωικά στο πεδίο της μάχης.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η Ελλάδα με τις ΗΠΑ πολέμησαν υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον της τυραννίας στους δυο μεγάλους παγκόσμιους πολέμους, και στη συνέχεια στον πόλεμο της Κορέας, όπου οι στρατιώτες του ελληνικού τάγματος «Σπάρτη» ήταν μεταξύ των πολλών Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών που θυσίασαν τη ζωή τους, για τους οποίους γίνονται αναφορές από το αμερικανικό Κογκρέσο. 
Πιο πρόσφατα, μαζί περάσαμε ανείπωτες τραγωδίες, ιδιαίτερα την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, θύμα της οποίας ήταν επίσης ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero. Ωστόσο, αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε κάθε αντιξοότητα και αποδεικνύοντας ότι το πνεύμα της ελευθερίας νικάει το κακό, ξαναχτίζουμε μαζί το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, μέρος του οποίου, αναγεννημένο από τις στάχτες του,  είναι η νέα Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Εθνικό Παρεκκλήσι, ένα σύμβολο ελπίδας και νίκης ενάντια στο κακό και τη βαρβαρότητα.
Στην ιστορία, τα δύο έθνη άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμα να σπάσουν το ζυγό της τυραννίας και να ανακτήσουν το πολύτιμο δώρο της αυτοδιοίκησης και της ανεξαρτησίας.
Όλο και περισσότερο αυτό αποτελεί το επίκεντρο στην άμυνα, προστασία και προώθηση της ανεκτίμητης αξίας της θρησκευτικής ελευθερίας. Στη διάρκεια των τιμητικών μας συναντήσεων στον Λευκό Οίκο έχουμε επανειλημμένα εκφράσει πώς οι ιδέες της ανεξαρτησίας και θρησκευτικής ελευθερίας εφαρμόζονται με τρόπο επώδυνο σε ειδικές καταστάσεις που σχετίζονται με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την Κύπρο και την ονομασία της ΠΓΔΜ. 
Σήμερα, όμως, επιτρέψτε μου να κάνω μια μεγάλη έκκληση για την ίδια χώρα όπου έγινε η ιστορική επανάσταση του 1821. Αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα, μια πιστή, σταθερά αφοσιωμένη  σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών που παρέμεινε γενναία, παρά τις απαιτητικές συνθήκες και τις θυσίες σε πολλές πολέμους στους οποίους έχουν εμπλακεί οι Ηνωμένες Πολιτείες. 
Η Ελλάδα, όμως, αυτή η πολύτιμη και πιστή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται για τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια σε μια συνεχή οικονομική δοκιμασία. 
Με την ευκαιρία αυτή, ο λαός της Ελλάδος, και μιλώ από προσωπική εμπειρία, θυμάται πολύ καλά τις επιπτώσεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τόσο του Σχεδίου Μάρσαλ και όσο και του δόγματος Τρούμαν. Γνωρίζουμε και είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έσωσαν μια κατεστραμμένη Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμβολή της Αμερικής ήταν πραγματικά μνημειώδης – βοηθώντας στην οικονομική αποκατάσταση μιας ρημαγμένης από τον πόλεμο Ευρώπης.
Σήμερα, σε σύγκριση με τη γιγαντιαία βοήθεια που χρειάσθηκε η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μία σημαντικά μικρότερη βοήθεια είναι αναγκαία για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά και να λειτουργήσει ξανά ως δυναμικό κράτος. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να συνεχίσει το ζωτικό της ρόλο ως πιστή σύμμαχος και ως έθνος που παρήγαγε κύματα από διαδοχικές κουλτούρες και πολιτισμούς για 6000 χρόνια. 
Την ημέρα αυτή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, προσευχόμαστε με δύναμη (με πάθος) ο Θεός να θέσει τέλος στη δοκιμασία της Ελλάδας, τη μητέρα της δημοκρατίας, του πολιτισμού, της φιλοσοφίας, της επιστήμης και επίσης ενός μοντέλου φιλανθρωπίας προς τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. 
Ζητάμε ειρήνη για τον πληγωμένο κόσμο μας. Προσευχόμαστε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ένθερμο υπερασπιστή της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για όλους, για την Πρώτη Οικογένεια, για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και για όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται θεία και ανθρώπινη βοήθεια.
Προσευχόμαστε και πιστεύουμε. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε. Προσευχόμαστε και προσδοκούμε με ευγνωμοσύνη τη θετική πρωτοβουλία σας. 
Σας ευχαριστώ κ. πρόεδρε,
 
 
 
 
 
 
 

Επιβλητική παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς στη Φλόριντα των ΗΠΑ, για την 25η Μαρτίου

Greek Independence Day parade in Tarpon Springs, Florida- AHI President Serves as Grand Marshal

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ TΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤHN EKΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Tillerson’s message on the Occasion of Greek National Day

Καμμένος: Αρχίζει μια νέα μέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας

Τίλερσον: Το εγκάρδιο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου

Καμμένος: βγαίνουμε από την κρίση εξαιτίας της βοήθειας των ΗΠΑ

Ράιανς Πρίμπους: Είμαστε υπερήφανοι για τον ελληνικό λαό και θα τον υποστηρίξουμε (βίντεο)

The PanHellenic Scholarship Foundation proudly celebrates 25 Martiou

GEORGE SIFAKIS: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟN ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΤΟΝ Λ. ΟΙΚΟ