Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η Πολεμική Αεροπορία κάλυψε το Καστελόριζο σε ένα εντυπωσιακό σενάριο της στατιωτικής άσκησης Ηνίοχος.

Το σενάριο της Πολυεθνικής Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2017 προέβλεπε την προσβολή ναυτικών στόχων στη  θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Μια επιμέρους άσκηση υψηλού συμβολισμού, όπως γράφει το armynow.net.

Η πολυεθνική δύναμη της Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ  με μαχητικά αεροσκάφη από Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία και Η.Α.Ε., βρέθηκε στο Καστελόριζο και σε άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας που βρίσκονται στο επίκεντρο της τουρκικής αμφισβήτησης.

Κάποια από αυτά μάλιστα αποκλείονται  σχεδόν πάντα από τις Νατοϊκές ασκήσεις με παρέμβαση της Τουρκίας.

Το χθεσινό σενάριο της  άσκησης έγινε σε θαλάσσια περιοχή πολύ κοντά στην περιοχή που οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει  με NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά και η οποία προφανώς ανεστάλη.

Υπήρξαν ενέργειες του ελληνικού πενταγώνου και συγκεκριμένα της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ η οποία ακύρωσε την σχετική τουρκική NAVTEX.

Είκοσι λοιπόν αεροσκάφη της πολυεθνικής άσκησης βομβάρδισαν ναυτικούς στόχους νότια του Καστελόριζου. Ενώ αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ της ΠΑ πετούσε ανοιχτά της Κρήτης συντονίζοντας τα αεροσκάφη της άσκησης.

Στο κομμάτι αυτό της άσκησης έλαβε μέρος και η κανονιοφόρος ΟΡΜΗ (P-230) του ΠΝ.

Η Πολυεθνική δύναμη της άσκησης ΗNΙΟΧΟΣ 2017 θα βρεθεί και σήμερα 5 Απριλίου 2017 στην περιοχή του Καστελορίζου με διαφορετικά σενάρια ασκήσεων.

Χαρακτηριστικό της σημασίας της άσκησης στο Καστελόριζο είναι ότι στις 3 Απριλίου 2017 μία ημέρα πριν να βρεθεί η δύναμη στο Καστελόριζο οι τουρκικές παραβιάσεις έφτασαν στις 32 ενώ την ημέρα της άσκησης έγινε μόνο μία μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Στις περιοχές της άσκησης οι Tούρκοι αρκέστηκαν να σηκώσουν κάποια πτητικά  της Αστυνομίας κατά πάσα πιθανότητα  για “αβλαβή” εναέρια παρατήρηση.   ΝΤ

Πάνω από είκοσι Μαχητικά έζωσαν σήμερα το Καστελόριζο, όπως περιγράφει το veteranos.gr, και οι εναλλαγές των ρόλων των Μαχητικών που πέταξαν στο πλαίσιο της Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2017 ήταν συνεχείς ….

Τα μαχητικά που έζωσαν το Καστελόριζο εκτέλεσαν βυθίσεις ,βομβαρδισμούς στόχων αερομαχίες και αναχαιτίσεις όπου τα Γεράκια έδειξαν τις δυνατότητές τους …Τι στην ευχή τζάμπα κυνηγάμε χρόνια τώρα τους Τούρκους στο Αιγαίο;

Απο την Άλλη στο Αρχιπέλαγος είχαμε σε εξέλιξη την Άσκηση «Ορμή και Αστραπή » του Πολεμικού Ναυτικού απο τις Φρεγάτες και τις Πυραυλάκατους που έχουν αναπτυχθεί στο Αρχιπέλαγος !

Για μια ακόμη φορά εξαφανίστηκαν τα Μεμέτια του Τούρκικου πολεμικού Ναυτικού που είχαν προαναγγείλει Άσκηση και Βολές με πραγματικά πυρά Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου …Δύο Τούρκικα Πολεμικά σκάφη εμφανίστηκαν στην οριογραμμή αλλά από αλάργα ….

Σήμερα το Πρωί έχει προγραμματιστούν πτήσεις στην ίδια περιοχή όπου θα εκτελεστούν διάφορα Σενάρια και τα Μαχητικά θα ίπτανται στα Όρια …

Για την Πολυεθνική Άσκηση έκανε εκτενή Αναφορά και το Τουρκικό Πρακτορείο ειδήσεων

Israeli, Arab pilots take part in Greece air exercise
An international military air exercise was conducted on Monday in Greece with the participation of both Israeli and Arab pilots, according to reports on Israeli public radio.

Hosted by the Greek air force, the exercise — dubbed «Antiochus 2017» — reportedly included pilots and aircraft from Israel and the United Arab Emirates, along with a handful of other nations, including the U.S. and Italy.

According to Israeli public radio, it is the second time for Israeli and Emirati pilots to participate in the same military exercise.

A similar exercise held last year in the U.S. also included pilots and aircraft from both countries, according to the broadcaster.

It was not possible to verify the participation of Emirati pilots and aircraft in the exercise from official Emirati sources.

With the exception of Egypt, Jordan and Mauritania, no Arab states formally recognize Israel.

Σε αναμονή για ότι νεώτερο !

 

Έζωσαν το Καστελόριζο τα Γεράκια…Από Αλάργα τα Μεμέτια !

ΗΝΙΟΧΟΣ 2017: “Θωράκισαν” το Καστελόριζο! Τι έκανε η Τουρκία

ΗΝΙΟΧΟΣ 2017: Εντυπωσιάζει η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στην Ανδραβίδα

ΗΝΙΟΧΟΣ 2017: Η USAFE σε δράση στην Ανδραβίδα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ μέσα από τα “μάτια” των αμερικανών πιλότων -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΗΝΙΟΧΟΣ με άλμα αλεξιπτωτιστών! ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙ… Επιδρομή δεκάδων Μαχητικών …Χτύπησαν Ναυτική Αρμάδα στο Καστελόριζο!

Εκτός από… ουστ, δεν θα πούμε και κανένα… άι σιχτίρ;

Επίδειξη δύναμης Ελλάδας-Ισραήλ πάνω από το Καστελόριζο και μήνυμα στα τουρκάκια!

Άσκηση «Ηνίοχος 2017» | Πολεμική Αεροπορία

ΗΝΙΟΧΟΣ 2017: Αιχμή του δόρατος το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών

‘Ηνίοχος 2017’: Εντυπωσιακές εικόνες από την πολυεθνική άσκηση

Αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017» με συμμετοχή ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου