Με τον Τουρκοκύπριο να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιέξοδο

Πρόταση με την οποία προτάσσεται η συζήτηση του εδαφικού και της ασφάλειας κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησης που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί. Μια πρόταση την οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (χωρίς να την αποκαλύψει) χαρακτήρισε ως εισήγηση η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Στοιχεία για την πρόταση Αναστασιάδη αποκάλυψε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Πόστασι» η οποία σημειώνει πως ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέλει να συζητήσει το εδαφικό στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε στον Μουσταφά Ακιντζί να πάνε στη Γενεύη και να ξεκινήσουν τη συζήτηση από το εδαφικό. Υπενθυμίζεται πως στη Γενεύη βρίσκονται κλειδωμένοι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιανουάριο και βάσει των οποίων θα γίνει η διαπραγμάτευση.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό να προχωρήσουν σε συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας όπου περιλαμβάνεται και αυτό των εγγυήσεων. Όπως γράφει η «Κίπρις Πόστασι», η πρόταση Αναστασιάδη προνοεί όπως, αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες σε εδαφικό-ασφάλεια, προχωρήσουν στη συνέχεια και στα άλλα θέματα, όπως είναι η εκ περιτροπής Προεδρία και οι τέσσερις ελευθερίες.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε αρνητικός ζητώντας να συμφωνήσουν εκ προοιμίου να πάνε στη Γενεύη εντός Ιουνίου χωρίς να τίθενται προϋποθέσεις. Παράλληλα ο Μ.Ακιντζί ζήτησε όπως η διαπραγμάτευση διεξαχθεί επί όλων των θεμάτων υπό τη μορφή πακέτου.

Εν ολίγοις ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας της πρώτης Γενεύης, η οποία ως γνωστό δεν επέφερε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του φρόντισε να υπενθυμίσει στον Μουσταφά Ακιντζί ότι αυτό που ζητά δεν θα έχει οποιαδήποτε τύχη: «Μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορούν να επαναληφθούν». Ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να πει οτιδήποτε περαιτέρω ζητώντας από όλους υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι επαφές του κ. Άιντα.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μ. Ακιντζί δεν απέκρυψαν το γεγονός ότι παρά την πεντάωρη συζήτηση δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει συμφωνία. Ο ηγέτης των Τ/κ είπε πως «υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, μικρά και μεγάλα, που πρέπει να επιλυθούν.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, αν η πρότασή του για τον καθορισμό ημερομηνίας για μια διάσκεψη στη Γενεύη γινόταν αποδεκτή, ο Άιντα ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για να καθοριστεί ημερομηνία.

Ο Ακιντζί ανέφερε ακόμα ότι στις απαιτήσεις που έθεσε η τουρκική πλευρά περιλαμβάνεται και η αναβολή της γεώτρησης που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Ιούλιο. Απαίτηση που απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Τέλος ο Ακιντζί κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι θέτει στο τραπέζι προτάσεις που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Και παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προσπάθεια και προτού διαφανεί ποια θα είναι η κατάληξη των επαφών του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ζητώντας βεβαίως να καταγραφεί πως η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί στις δηλώσεις του χθες είπε πως αυτό που αναμένει είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα από τον κ. Άιντα. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν επιθυμεί η διαδικασία να συνεχιστεί επ’ άπειρον και ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σε άλλη ερώτηση, ο Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον κ. Άιντα πιο κοντά στις απόψεις της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν το βλέπει έτσι. Ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε εάν αυτή είναι τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς με όλους τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.