Ανατροπές στη Μ. Ανατολή-Διεθνής απομόνωση της Άγκυρας

 

Ο Πρόεδρος Τράμπ ενέκρινε στις αρχές του μήνα σχέδιο για την ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας ώστε να μπορέσουν να κινηθούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αδιαφορώντας για τις έντονες αντιδράσεις της «συμμάχου» στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή όπως μεταδίδεται από τον Αμερικανικό Τύπο έρχεται σαν συνέχεια της στάσης που εδώ και καιρό έχουν τηρήσει υψηλόβαθμοι αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ανοικτά ότι ο εξοπλισμός της κουρδικής πολιτοφυλακής Y.P.G., είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκκα, της θεωρούμενης από τον ISIS πρωτεύουσας του «Χαλιφάτου».

Επιδιώκοντας να ανατρέψει την απόφαση αυτή ο Ερντογάν ακολούθησε την συνηθισμένη τακτική των απειλών και δεν δίστασε να δηλώσει πως στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, η Τουρκία δεν θα προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των μαχητών του YPG.

Όπως μεταδόθηκε από το Al Jazzera, ο Ερντογάν δεν δίστασε «εν μέρει» να κάνει πράξη τις απειλές του, διατάζοντας τις τουρκικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν σειρά αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικές θέσεις του YPG, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ, αλλά και νέες συγκρούσεις με τους Κούρδους μαχητές, στα σύνορα με τη Συρία.

Η Τουρκία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το YPG τρομοκρατική οργάνωση καθώς το συνδέει με το PKK, το ιστορικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας, που από την ίδρυσή του, το 1978, μέχρι και το 1999 πάλεψε ένοπλα για την εθνική απελευθέρωση των Κούρδων, προωθώντας τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία της. Μετά τη σύλληψη του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το κόμμα υιοθέτησε μια πιο κεντρώα στάση, και κατόρθωσε να προωθήσει τις θέσεις του διεθνώς, αποτελώντας πραγματική απειλή για το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο.

 

Δείτε φωτογραφίες όπως μεταδόθηκαν από το Al-Masdar News

Τα φορτηγά μπήκαν στη Συρία από το βόρειο Ιράκ μέσω της Simelka σε δύο φάσεις στις 15 Μαΐου και στις 20 Μαΐου, σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η αποστολή περιελάμβανε πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων, βαρέα κονιάματα 80mm και 120mm, καθώς και εκτοξευτήρες χειροβομβίδων MK19, καραμπίνες M4 και τουφέκια πεζικού M16 παράλληλα με τα αντιαρματικά βλήματα FGM-148.

Ταυτόχρονα δεξαμενόπλοια καυσίμων, τεθωρακισμένα οχήματα Humvee, τεθωρακισμένα μεταφορικά μέσα Cougar, έχουν ήδη παραδοθεί στις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Russia Today.

Το στρατιωτικό κονβόι που δημιουργεί νέες συνθήκες στη Μέση Ανατολή, ίσως δεν είναι η τελευταία αρωγή βοήθειας των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας. Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει σταθερό χρονοδιάγραμμα, το Associated Press αναφέρει πως η πρόθεση των ΗΠΑ είναι να παρασχεθούν τα νέα όπλα στους Κούρδους τη Συρίας το συντομότερο δυνατόν.

Η αμερικανική παρέμβαση δείχνει αναμφισβήτητα όχι μόνο την στρατιωτική ανάδειξη των Κούρδων στην περιοχή αλλά και την διεθνή πολιτική και στρατιωτική απομόνωση του καθεστώτος Ερντογάν. Η Ελλάδα οφείλει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις από κοντά και να σχεδιάσει τις κινήσεις της για την επόμενη ημέρα που όπως φαίνεται, πλέον δεν απέχει πολύ.

Πηγή

 

 

Trump to Arm Syrian Kurds, Even as Turkey Strongly Objects

Turkey threatens more strikes on US-allied Syrian Kurds

In pictures: US Army convoy transports weapons, vehicles to Kurdish forces in rural Raqqa

Kurdistan Workers’ Party

‘Truckloads’ of US arms and ammo reach Kurdish militia in Syria – reports

Turkish Media: U.S. Sends 100 Trucks of Military Equipment to Syrian Kurds

Over 100 trucks loaded with US arms, ammo arrive in Syria’s Rojava – Turkish media

Turkey angry, stoic with US decision to arm Syrian Kurds

US to send heavier weapons to Syrian Kurds and reassures NATO ally, Turkey – Pentagon

U.S. to arm Syrian Kurds fighting Islamic State, despite Turkey’s ire

Kurdish YPG, US military convoy in Syrian Kurdistan