Του Πανίκου Παναγιώτου

Το Μάντσεστερ θεωρείται από τις πιο ζωντανές και συναρπαστικές πόλεις της Βρετανίας. Είναι το αντιπροσωπευτικό κομμάτι της κουλτούρας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως είναι η Νέα Υόρκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Κάθε φορά που εκδηλώνεται μια τέτοια αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση διεξάγονται οι ίδιες συζητήσεις και εξάγονται τα ίδια συμπεράσματα για τις πιθανές αιτίες, τους πολέμους, τους πρόσφυγες, τους μουσουλμάνους, τον ρατσισμό και όλα τα σχετικά. Και μετά, επιστροφή στα συνηθισμένα έως το επόμενο χτύπημα.

Ενδεχομένως σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη πόλη. Αλλά, αθώοι θα είναι και πάλι οι νεκροί, ενώ ελεύθεροι και επικίνδυνοι θα παραμένουν και πάλι οι πραγματικοί δολοφόνοι και οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων. Το πιο τραγικό μέσα απ’ όλα αυτά είναι ότι για το θέμα της τρομοκρατίας, παρά τις στρατιές των αθώων νεκρών και τραυματιών, οι λαοί εξακολουθούν να παρακολουθούν τα γεγονότα εγκλωβισμένοι, ανήμποροι, παραπληροφορημένοι και εκτεθειμένοι στο θάνατο μπροστά στις γιγαντιαίες συγκρούσεις συμφερόντων χωρών, θρησκειών και επιχειρηματικών κολοσσών.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ. Και όσο διατηρεί τα προπύργιά του σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη κι αλλού, το τρομοκρατικό του δίκτυο θα προκαλεί ανάλογες αιματοχυσίες. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν βετεράνοι και εν ενεργεία στρατηγοί, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ηττηθεί εάν σταματήσει η στρατιωτική και οικονομική ενίσχυσή του από κάποιες ισχυρές χώρες, ιδιαίτερα της περιοχής (Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ).

Επομένως, εύλογα διερωτάται ο περισσότερος κόσμος: Γιατί ακόμη υπάρχει το ISIS μετά από τόσους ρωσικούς, αμερικανικούς και συμμαχικούς βομβαρδισμούς; Δυστυχώς, έως τώρα, κανένα από τα κράτη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα δεν αντιμετώπισε το ISIS -όπως και την Αλ Κάιντα- ως τον κύριο εχθρό του. Αντίθετα, ιεραρχούν την τρομοκρατία με βάση οικονομικές σκοπιμότητες και άλλες στρατηγικές.

Για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον, η Μόσχα και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να στηρίζουν και να υποδέχονται στα σαλόνια τους τον αλαζόνα σουλτάνο Ερντογάν, ο οποίος ανέθρεψε τους μακελάρηδες του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ επισκέφθηκε το Ριάντ έχοντας ως κίνητρό του τις μπίζνες, τις πωλήσεις όπλων και τα 350 δις και όχι την οριστική καταπολέμηση του ISIS και του ισλαμικού σκοταδισμού. Όσο λοιπόν θα συνεχίζουν να παίζουν αυτά τα τρισάθλια βρόμικα παιχνίδια, επικαλούμενοι δήθεν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να βιώνει τραγωδίες όπως αυτήν του Μάντσεστερ.