Τι ανέφερε η στο διάγγελμά της η Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Προάγγελος σαρωτικών εξελίξεων και αλλαγών η Βρετανίδα Πρωθυπουργός – Το σχέδιο για πλήρη έλεγχο και υποταγή της ανθρωπότητας και της ελεύθερης βούλησης σε πλήρη εξέλιξη – Μπαίνουμε σε νέα φάση στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Αστυνομία, εντός 8 λεπτών από την πρώτη αναφορά για το τρομοκρατικό χτύπημα, εξήρε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερίζα Μέι, σε μήνυμά της μετά τη συνεδρίαση του ειδικού οργάνου για την ασφάλεια της χώρας.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, όπως είναι. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» ξεκαθάρισε, απαριθμώντας στη συνέχεια αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο: η αντιτρομοκρατική μας στρατηγική πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις, οι Υπηρεσίες πρέπει να έχουν όλες τις εξουσίες που χρειάζονται. Πρέπει -«και θα το κάνουμε»- να εξετάσουμε και το θέμα των ποινών σε όσους καταδικάζονται για τρομοκρατία» τόνισε.

Η Theresa May καταδίκασε τις βάναυσες επιθέσεις στη Γέφυρα του Λονδίνου και προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μια «νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζουμε».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι οι τρεις επιθέσεις τους τελευταίους τρεις μήνες δεν συνδέονται άμεσα, αλλά τις ενώνει η «κακή ιδεολογία του ισλαμικού εξτρεμισμού».

«Είναι μια ιδεολογία που είναι μια διαστρέβλωση του Ισλάμ και μια διαστρέβλωση της αλήθειας», είπε. «Η εξολόθρευση αυτής της ιδεολογίας είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Αλλά δεν μπορεί να νικηθεί μόνο με στρατιωτική παρέμβαση»

Και συνέχισε: «Είναι καιρός να πούμε αρκετά ως εδώ. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως συνήθως. Η κοινωνία μας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις αξίες μας. Αλλά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και την τρομοκρατία, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Βιώνουμε μια νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζουμε, καθώς η τρομοκρατία γεννά την τρομοκρατία».

 

Τόνισε τέσσερις τομείς για αλλαγή υπό το πρίσμα της νέας τρομοκρατικής επίθεσης, μιλώντας από το βήμα της 10 Downing Street, μετά από μια ολονύκτια προσπάθεια να ανταποκριθεί στην κτηνωδία.

Αυτοί είναι:

1. Να νικήσουμε την ακραία ισλαμική ιδεολογία για να γίνει κατανοητό ότι οι «πλουραλιστικές βρετανικές αξίες» είναι ανώτερες
2. Τερματισμός του «ασφαλούς χώρου» στο διαδίκτυο για τη χάραξη τρομοκρατικών επιθέσεων
3. Συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση κατά των τρομοκρατών του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία
4. Αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για παραβάτες τρομοκρατίας

«Όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους, οι πρόσφατες επιθέσεις δεν συνδέονται, αλλά πιστεύουμε ότι βιώνουμε μια νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζουμε καθώς η τρομοκρατία γεννά την τρομοκρατία και οι δράστες εμπνέονται να επιτεθούν, όχι μόνο βάσει προσεκτικά κατασκευασμένων σχεδίων μετά από χρόνια προγραμματισμού και εκπαίδευσης. Και ούτε καν ως μοναχικοί επιτιθέμενοι ριζοσπαστικοποιημένοι στο διαδίκτυο, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλο και συχνά χρησιμοποιώντας το πιο σκληρό μέσο επίθεσης.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχιστούν όπως είναι. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν με τέσσερις σημαντικούς τρόπους».

Και συνέχισε η May: «Το σύνολο της χώρας πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει αυτόν τον εξτρεμισμό και πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας όχι σε μια σειρά ξεχωριστών, διαχωρισμένων κοινοτήτων, αλλά ως ένα πραγματικά Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διακοπή σχεδίων και στην προστασία του κοινού.
Αλλά είναι καιρός να πούμε αρκετά ως εδώ. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως συνήθως. Η κοινωνία μας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις αξίες μας. Όμως, όταν πρόκειται για εξτρεμισμό και τρομοκρατία, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

Η Μέι επαίνεσε το «μεγάλο θάρρος και μεγάλη ταχύτητα» με το οποίο η αστυνομία απάντησε στις τρομοκρατικές επιθέσεις και καταδίκασε τη χρήση ψεύτικων γιλέκων αυτοκτονίας για να «εξαπλωθεί ο πανικός και ο φόβος».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου και ότι σε ένδειξη σεβασμού η προεκλογική εκστρατεία αναστέλλεται μόνο για την Κυριακή.