θα κάνει κι άλλους εκατομμυριούχους προτού αρχίσει να βυθίζεται

Του Panos Mourdoukoutas

Τελευταία το Bitcoin έχει απογειωθεί, κάνοντας πολλούς επενδυτές εκατομμυριούχους -επενδυτές που έριξαν χρήματα στο ψηφιακό νόμισμα όταν διαπραγματευόταν σε τιμή που αντιστοιχούσε μόνο σε ένα μικρό τμήμα της σημερινής. Και θα χαρίσει πολλά περισσότερα εκατομμύρια, καθώς θα μπορούσε να φτάσει σε νέα υψηλά προτού επιστρέψει στη γη.

 

Fund

12-month performance

SPDR Gold Shares (GLD)

12%

Bitcoin Investment Trust Shares (GBTC)

800%

Πηγή: Finance.yahoo.com 6/6/2017

Υπάρχουν κάποιοι καλοί λόγοι για να συμβεί αυτό. Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, το οποίο καθιστά το Bitcoin  ελκυστική πρόταση για “carry trade”.

Έπειτα υπάρχει η ολοένα αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στα εθνικά νομίσματα, μετά από μια σειρά κυβερνητικών πολιτικών που ώθησαν περισσότερους επενδυτές στο Bitcoin.

Μία από αυτές τις πολιτικές είναι η διοχέτευση νέους χρέους σε παλαιό χρέος μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, πουλά κρατικούς τίτλους με σχεδόν μηδενική απόδοση, αν και το χρέος της αντιστοιχεί στο 250% του ΑΕΠ. Τα κρατικά ομόλογα της Κίνας έχουν κάποια απόδοση, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το ανεπίσημο χρέος της.

Δεν θα προτιμούσατε να κρατάτε Bitcoins αντί για χρέος που αποτιμάται σε γεν ή γουάν; Προφανώς ορισμένοι επενδυτές το προτιμούν.

Μια άλλη πολιτική είναι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων στις αναδυόμενες αγορές να απαλλαγούν από τα παλαιά χαρτονομίσματα, όπως συνέβη στην Ινδία και τη Βενεζουέλα πριν από μερικούς μήνες -μια κίνηση που συνέπεσε με την αρχή του πρόσφατου ράλι του Bitcoin.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα που καθιστούν το Bitcoin καλύτερο μέσο αντιστάθμισης έναντι των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων από τα συμβατικά εργαλεία hedging όπως ο χρυσός. Τουλάχιστον για τη γενιά του 1980 και μετά, που κατανοεί καλύτερα το ψηφιακό νόμισμα από την προηγούμενη.

Αντίθετα με τον χρυσό, για παράδειγμα, το Bitcoin είναι ένα βολικό μέσο πληρωμής σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη, υπάρχει έλλειψη. Η προσφορά Bitcoin αναμένεται να περιοριστεί στα 21 εκατομμύρια. Αντίθετα, η προσφορά χρυσού, τείνει να αυξάνεται οποτεδήποτε αυξάνεται η τιμή του, καθώς αυτό παρέχει κίνητρο στους ανθρακωρύχους να εξορύσσουν χρυσό.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει η επενδυτική θέρμη. Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξοικειώνονται με το ψηφιακό νόμισμα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ETF για να συμμετέχουν άνετα στην αγορά.

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε μια επένδυση όταν η επενδυτική θέρμη καταλαγιάζει, ή ακόμα χειρότερα, στρέφεται προς τη λάθος κατεύθυνση. Βυθίζεται πίσω στη γη. Και τα εκατομμύρια εξαφανίζονται… πολύ πιο γρήγορα από ό, τι όταν συσσωρεύονται.

*Ο Panos Mourdoukoutas είναι συνεργάτης του Forbes.com και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές