Τον Οκτώβριο του 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και τα μέλη της συνοδείας του επισκέφθηκαν τη χερσόνησο της Καρπασίας, όπου γνώρισαν τους ελάχιστους εναπομείναντες εγκλωβισμένους. Ανάμεσά τους και οι ηλικιωμένοι Σάββας και Μαρούλα Λιασή στην Αγία Τριάδα. Τους φίλεψαν στο φτωχικό τους με ζεστή καρδιά. Στις 12 Ιουλίου 2014, το ζεύγος Λιασή είχε κηδέψει τον αγνοούμενο γιο του, τον έφεδρο στρατιώτη Γιαννάκη Λιασή. Ήταν η πρώτη κηδεία Ελληνοκύπριου αγνοούμενου στα κατεχόμενα. Όταν έγινε η τουρκική εισβολή, ο Γιαννάκης ήταν πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η τελευταία φορά που τον είδε η οικογένειά του ήταν στις 11 Αυγούστου 1974. Η αδελφή του Τούλα Λιασή, 17 χρονών τότε, έμεινε εγκλωβισμένη για έναν χρόνο και τώρα ζει στην Ολλανδία. Όπως είχε πει: «Είναι σημαντικό να ταφεί στον τόπο του και ας μην έχει τις στρατιωτικές τιμές, γιατί ανήκει στον χώρο που γεννήθηκε και μεγάλωσε». Τον Απρίλιο του 2015, έφυγε από τη ζωή και η Μαρούλα Λιασή. Ο θάνατός της έγινε ακόμα πιο γνωστός όταν η σορός της είχε δοθεί «κατά λάθος» για ταφή σε οικογένεια Τουρκοκυπρίων, στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Το λάθος έγινε αντιληπτό από την οικογένεια της Λιασή και τελικά, μετά από τις «απαιτούμενες διαδικασίες», ανοίχθηκε ο τάφος και η σορός της επιστράφηκε και θάφτηκε στο χωριό της, εκεί όπου είναι θαμμένος ο ήρωας γιος της.
Η ιστορία, η γενναιότητα και η καρτερικότητα του Σάββα και της Μαρούλας Λιασή, όπως και του ιερέα Ζαχαρία της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και όλων των κατοίκων της Καρπασίας, έγιναν «σημείο αναφοράς» κατά την πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Κυπροαμερικανικών Οργανισμών και υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο Πολιτιστικό Κέντρο του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Ομιλητής ήταν ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος παρουσίασε το έργο για τη διάσωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα. «Δεν διασώζουμε μόνο ένα ιστορικό κτήριο που μας ενώνει με το Βυζάντιο» τόνισε ενδεικτικά, «αλλά έναν ναό που μας ενώνει με την ελπίδα. Κι αυτό δεν είναι καθήκον μόνο δικό μου ή του κοινοτάρχη Γιαλούσας, αλλά όλων μας». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους ιστορικούς και θρησκευτικούς λόγους για τη διάσωση της εκκλησίας -χρονολογείται στον 11ο αιώνα-, ενώ μίλησε και για την πρώτη Θεία Λειτουργία στον ναό από το 1974, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Είχαν τοποθετηθεί χάρτινες αφίσες αγίων αντί για εικόνες στο εικονοστάσι και ακούστηκε ένα αυθόρμητο «Χριστός Ανέστη!» από τον Επίσκοπο, ως ένα αναστάσιμο μήνυμα ελπίδας και λύτρωσης. «Αυτή η Θεία Λειτουργία ήταν η απαρχή των ενεργειών μας» τόνισε «για να πάρουμε άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη και να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων». Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καλωσόρισε τον Επίσκοπο Χριστοφόρο και τον κοινοτάρχη Γιαλούσας Παναγιώτη Χατζηπαντελή. Αφού αναφέρθηκε στη «συγκλονιστική εμπειρία» της επίσκεψής του στην Καρπασία και στο «θεάρεστο έργο» του Επισκόπου, είπε ότι το κόστος για την αποκατάσταση-παλινόρθωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Σε μια αυθόρμητη πρωτοβουλία, κάλεσε το κοινό να προσφέρει γι’ αυτό τον «ιερό σκοπό», με αποτέλεσμα εκείνο το βράδυ να συγκεντρωθούν εβδομήντα πέντε χιλιάδες και πλέον δολάρια.
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Τασούλα Μαναρίδη, απηύθυναν χαιρετισμούς ο γενικός πρόξενος της Κύπρου πρέσβης Βασίλης Φιλίππου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανισμών Κυριάκος Παπαστυλιανού. Επίσης, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αναδεικνύοντας τη χιλιόχρονη αγέρωχη παρουσία της ελληνοχριστιανικής δημιουργικότητας στη «χερσόνησο των Αγίων και των Ηρώων». Ομογενείς προσέφεραν απλόχερα για την αποκατάσταση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα. Η αυθόρμητη και συγκινητική αντίδραση του Αρχιδιακόνου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Παντελεήμων Παπαδοπούλου (σ.σ. συμμετείχε στην αποστολή που είχε επισκεφθεί την κατεχομένη Καρπασία τον Οκτώβριο του 2014), ενός υποδειγματικού οικογενειάρχη ιερωμένου ποντιακής καταγωγής και γεννημένου στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποδήλωσε τον αντιπροσωπευτικό σεβασμό και θαυμασμό προς τα «άγνωστα» αυτά λαμπερά πρόσωπα της πατρίδας μας. Τους εναπομείναντες γενναίους εγκλωβισμένους, τους «ελεύθερους πολιορκημένους», τους βιγλάτορες του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της συνείδησής μας!