Της Νένας Μαλλιάρα
Ικανοποιημένοι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και συμβιβασμένοι εδώ και καιρό με την ιδέα ότι η Ελλάδα δεν επρόκειτο να λάβει συμφωνία για το χρέος και QE στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά προς τα τέλη του έτους, είναι οι ξένοι επενδυτές.
Οι επαφές αυτές που ξεκίνησαν μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου και επικεντρώθηκαν προσφάτως στις ΗΠΑ, θα ανανεωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 21 και 22 του μηνός στη Νέα Υόρκη, στο event του ελληνικού Χρηματιστηρίου για την παρουσίαση των τραπεζών και άλλων μεγάλων και μεσαίων ελληνικών εισηγμένων εταιριών.
Από τις πρόσφατες επαφές τους με την ξένη επενδυτική κοινότητα, οι Έλληνες τραπεζίτες εισέπρατταν το consensus ότι θα υπάρξει στην παρούσα φάση συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά όχι συμφωνία για το χρέος και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ. Η μετάθεση -για πολιτικούς λόγους- των αποφάσεων αυτών προς τα τέλη του έτους δεν είναι, ωστόσο, το σημείο στο οποίο εστίαζαν οι ξένοι επενδυτές, καθώς εκτιμούν ότι έχει εμπεδωθεί η αίσθηση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό, μετέφεραν στους Έλληνες τραπεζίτες μία θετική άποψη για την ελληνική Οικονομία, η οποία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα πράγματα έχουν μπει σε θετική τροχιά, η οποία δεν θα διαταραχθεί, αντιθέτως θα ενισχυθεί, ακόμη και σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
“Δεν εισπράττουμε την αρνητικότητα που εισπράτταμε το 2015 και 2016”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζίτες στο Capital.gr, επισημαίνοντας ότι η θετική μεταστροφή των ξένων ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες θα ήταν πιο ορατή στις αποτιμήσεις των τελευταίων, αν τα πράγματα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός συμβιβασμός, ανάκαμψη της Οικονομίας) είχαν εξελιχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Ελλείψει ταχύτητας, οι επενδυτές είναι θετικοί στη λογική πως οι ελληνικές τράπεζες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ειδικά στο σκέλος των “κόκκινων” δανείων, θεωρούν ότι οι “light” στόχοι για τη μείωσή τους το 2017 θα πιαστούν. Για τους δύσκολους στόχους του 2018 και 2019, δεδομένου ότι ακόμη δεν διαφαίνεται κλίμα αγοράς που να επιτρέπει πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, οι ξένοι επενδυτές αναμένουν να δουν, προς το τέλος του έτους, κατά πόσον οι στόχοι αυτοί θα κριθούν επιτεύξιμοι ή ενδεχομένως θα αναπροσαρμοστούν.
Στο άλλο μείζον θέμα, αυτό της επιστροφής καταθέσεων, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν απλά ενίσχυσή τους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες μέσω αύξησης των διατραπεζικών repos και μείωσης του δανεισμού από το ευρωσύστημα. Παραμένει πρόβλημα το ότι δεν επιστρέφουν καταθέσεις “από το στρώμα” στις τράπεζες, αλλά “καθησυχαστικά” λειτουργούν τα capital controls που αποκλείουν τον κίνδυνο εκροών.
Σημειώνεται ότι στο 6ο επενδυτικό forum που διοργανώνει το ΧΑ στη Ν. Υόρκη, το στίγμα της ελληνικής Οικονομίας θα δώσει ο Υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, θα παρουσιάσει την οπτική των ΗΠΑ για τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας.
Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη συνάντηση ενημέρωσης της 22ας Ιουνίου, η Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου θα μιλήσει για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Για το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα με τη ματιά του ειδικού, θα μιλήσουν οι: Andre Kuusvek, Διευθυντής της EBDR, Σπύρος Παπασπύρου, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Μεταλληνός, Εταίρος της δικηγορικής εταιρίας Καρατζάς και Συνεργάτες, Βασίλειος Καφάτος, Εταίρος της Deloitte Business Solution S.A. και Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος της Citi, επικεφαλής για Ελλάδα και Κύπρο.
Ειδική ενότητα θα υπάρξει για το real estate στην Ελλάδα, με ομιλητές τους: Οδυσσέα Αθανασίου, CEO της Lamda Development, Γιώργο Χρυσικό, CEO της Grivalia Properties και Αριστοτέλη Καρυτινό, CEO της Εθνικής Πανγαία.