“Έχουμε δεσμευθεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα». (Siemens, Novartis, τα εξοπλιστικά, η υπόθεση του πρώην υπουργού κ. Παπαντωνίου, το «Ερρίκος Ντυνάν», Νοοr 1)

 

“Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος εξόδου της χώρας από την κρίση, με την απόφαση του Eurogroup”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ένταση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου που είναι η οριστική έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία.

«Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον, γιατί η συμφωνία δίνει, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Δίνει ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 

«Δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβούμε τους επόμενους μήνες. Αρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες. Τώρα που βλέπουμε την έξοδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο».

«Στόχος η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων»

Υπογράμμισε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των παραγωγικών δυνάμεων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τους ξεκαθάρισε ότι φέτος το καλοκαίρι, δεν θα κάνουν διακοπές.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι»

Όπως είπε για τη συμφωνία, αυτή «αντιστοιχεί στους στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τέσσερις λόγους. Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος. Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για συμπερίληψη της ρήτρας ανάπτυξης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της κυβέρνησης από το 2015. Έτσι καθιστούμε τους εταίρους συνεταίρους. Υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και κυρίως κάνει δεκτό το πάγιο αίτημα της Αθήνας για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα μπορέσει με μόχλευση υπαρχόντων και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει πόρους σε επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια. Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Όπως είπε θα πάρει τη μορφή ενός «αποθεματικού» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παν ενδεχόμενο. Έτσι αίρεται κάθε αβεβαιότητα και γίνεται εφικτή η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

«Δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλο το χαμένο έδαφος της καταστροφικής περιόδου 2010-2015» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός

«Τρεις εβδομάδες πριν πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυάτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ο,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».

«Ολοκλήρωση της θητείας και διεκδίκηση νέας τετραετίας στη διακυβέρνηση του τόπου»

Παράλληλα έθεσε τον στόχο της διεκδίκησης μίας νέας θητείας στη διακυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα μίας διετίας και άλλων τεσσάρων ετών, και ζήτησε από τους υπουργούς να «ανεβάσουν ταχύτητα».
 
«Να ξεκολλήσουν από συρτάρια υπουργών φάκελοι για επενδύσεις»

Κάλεσε  όλους τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αλλά και να επιδείξουν «προσωπικό ενδιαφέρον ώστε φάκελοι που υπάρχουν στα συρτάρια να ξεκολλήσουν».

«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση και αδράνεια. Έχουμε το πολιτικό και οικονομικό μομέντουμ και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο, να επιταχύνουμε το νομοθετικό μας έργο, να ανεβάσουμε ταχύτητα και όχι να κατεβάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
 
«Από σήμερα θεωρώ ότι εκκινεί για τη χώρα μία νέα περίοδος, αλλά και για τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση μία νέα περίοδος. Με έναν ορίζοντα δύο ετών διακυβέρνησης με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων με τη εντολή που θα διεκδικήσουμε στο τέλος της θητείας μας από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα μας με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιση λύση για τους συμβασιούχους»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συμβασιούχων, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιση λύση που θα λύνει την εργασιακή ομηρεία χιλιάδων ανθρώπων. 

«Στόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς»

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι «όχι μόνο η έξοδος από την κρίση» αλλά και «η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανάδειξη των σκοτεινών υποθέσεων των προηγούμενων ετών και των σημαντικών ευθυνών του πολιτικού προσωπικού».
«Δεν θα υποχωρήσουμε στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν, που ξέπλυναν μαύρο χρήμα, είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens, είτε για την υπόθεση της Novartis, είτε για τα εξοπλιστικά και το μεγάλο σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν που φέρνει στην επιφάνεια τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος», είπε.

Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει «και για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής, όπως η άθλια υπόθεση του Noor1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις θανάτους κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει αυτές τις υποθέσεις και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

protothema.gr