Μετά τα όσα είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ στο συνέδριο ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη και ο Τούρκος Πρόεδρος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, ρίχνοντας τα βέλη του προς τις ενεργειακές εταιρίες “που συμμετέχουν στα ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων”, ενώ παράλληλα επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κυπριακό στην αρνητική στάση τους.

Νέες απειλές για το κυπριακό εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν από το βήμα συνεδρίου για θέματα ενέργειας στη Κωνσταντινούπολη. Οπως είπε: «Περιμένουμε όποιοι συμμετέχουν στις εξελίξεις για την Κύπρο να αποφύγουν να κάνουν βήματα που θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις στην περιοχή». 

Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό είπε ότι χάθηκε μία ευκαιρία, υπογραμμίζοντας ότι παρά την εποικοδομητική στάση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων η αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος λυπήθηκε για την  εξέλιξη αυτή. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση και την επιλογή που κάνουν εταιρείες ενέργειας και συμμετέχουν στα «ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων». Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους.