Λάβρος εναντίον του υπουργού προστασίας του Πολίτη ο ανεξάρτητος βουλευτής, επειδή ο πρώτος του αρνήθηκε την πλήρη πρόσβαση στους φακέλους του ιδίου και της οικογένειάς για τα χρόνια 1967-1974. 

Ο κ. Παναγούλης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, ενώ ακολούθως ο Υπουργός προστασίας του Πολίτης απάντησε, προκαλώντας νέα σκληρή δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή εναντίον του υπουργού. 

Αναλυτικά, χθες ο Στάθης Παναγούλης εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: 

Σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. 1016/5/47-η/26.05.2016  (ΦΕΚ 1538Β/31.05.2016) κοινής υπουργικής απόφασης για την απόδοση στους αγωνιστές της αντίστασης 1967- 1974 αντιγράφου των ατομικών τους φακέλων που τηρούντο μέχρι τώρα στα αρχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, υπέβαλα σχετική αίτηση και πρόσφατα κλήθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παραλάβω αντίγραφα του προσωπικού μου φακέλου και μελών της οικογένειάς μου. Όμως, ο υπουργός κ. Τόσκας, απαγόρευσε την πρόσβαση μου στο μεγαλύτερο τμήμα τόσο του προσωπικού μου φακέλου όσο και των φακέλων των μελών της οικογένειάς μου και από το σύνολο των 1.527 σελίδων,  μου παρέδωσε μόλις 695 σελίδες, για την έκδοση φωτοτυπικών αντιγράφων των οποίωνεπιβαρύνθηκα με το ποσό των 159 ευρώ,  ενώ αρνήθηκε να μου χορηγήσει  τις υπόλοιπες 832 σελίδες. Με εξώδικο, καλώ τον άκαπνο απόστρατο  αξιωματικό και νυν υπουργό, που στο βιογραφικό του, ψευδώς, αυτοεπικαλείται Αντιστασιακός, να επιτρέψει την πρόσβασή μου στους τηρούμενους στα αρχεία υπηρεσιών του υπουργείου του ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων εμού και της οικογενείας μου και να μου παραδώσει αμελλητί το σύνολο των σελίδων που γράψαμε οικογενειακά με αίμα, όταν εκείνος το 1971 γινόταν δεκτός στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων – φυτώριο χουντικών αξιωματικών. Τον προκαλώ  εξ ονόματος ζώντων και νεκρών , να μου παραδώσει όλο το υλικό που τήρησαν για την οικογένειά μας, ακόμα και μετά την μεταπολίτευση του 1974, καθώς και σε σχέση με την οργάνωση «Ελληνική Αντίσταση», η οποία, με αρχηγό τον αδελφό μου Αλέξανδρο Παναγούλη ανέπτυξε αγώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  κατ’ επιταγήν του Δήμου των αρχαίων Αθηνών να εκτελείται ο τύραννος. Και επειδή ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αγέννητος εκείνα τα δύσκολα χρόνια, του ζητώ να παρέμβει, υποχρεώνοντας τον εκλεκτό του υπουργό στην εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης, ως ελάχιστο δείγμα εξιλέωσης. Ιδιαίτερα, τον καλώ να μου παραδώσει τη συνεννόηση της Κυβέρνησης του Ισραήλ με τη Χούντα των Αθηνών για την παράδοση του αδελφού μου Γεώργιου Παναγούλη, που μετά από μεγάλες περιπλανήσεις, είχε καταφύγει στο Ισραήλ, προκειμένου να φθάσει στην Ευρώπη. Η εξαφάνισή του έγινε το μήνα Νοέμβριο του έτους 1967 Για ποιο λόγο ο κ. Τόσκας αρνείται, μετά την πάροδο πενήντα ολόκληρων χρόνων,  να παραδώσει κρίσιμα έγγραφα για την εξιχνίαση του τρόπου εξαφάνισης ενός αξιωματικού αγωνιστή της Δημοκρατίας. 

Στη συνέχεια, ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Νίκος Τόσκας απάντησε

«Σφάλλει ο αήθης κύριος Παναγούλης αν νομίζει ότι του επιτρέπεται να ασχημονεί, να συκοφαντεί και να διαβάλλει. Το σημερινό του κατάντημα δεν τιμά την αγωνιστική ιστορία της οικογένειάς του. Δεν πρόκειται όμως να κατεβώ στο επίπεδό του. Υπενθυμίζω ότι οι 2.100 φάκελοι πολιτικών φρονημάτων είναι αυτοί που απέμειναν από τα 7 εκατομμύρια περίπου φακέλους που ρίχτηκαν στη φωτιά το 1989. Και, αντί για το 2029 οπότε είχε αποφασιστεί να ανοιχτούν οι εναπομείναντες φάκελοι, αυτοί ανοίχτηκαν το 2016 και δίνονται στους δικαιούχους, με απόφαση του τωρινού υπουργού. Ο κ. Παναγούλης ας μην παριστάνει λοιπόν όψιμα τον μόνο εκπρόσωπο της αντιδικτατορικής αντίστασης».

Η δήλωση του Νίκου Τόσκα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στάθη Παναγούλη, ο οποίος με νέα δήλωσή του επιτέθηκε προσωπικά εναντίον του κ. Τόσκα. 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, γνωστός ως θιασώτης της Χούντας, έκανε δηλώσεις προσβάλλοντας το πρόσωπό μου ΕΠΕΙΔΗ ΖΉΤΗΣΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΔΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ ΦΑΚΕΛΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ, ΑΦΟΡΩΝΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τον αδελφό μου ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΩΝ Λ.Ο.Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ, ο οποίος ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ. Ο κ. Τόσκας ΑΡΝΗΘΗΚΕ να μου παραδώσει αυτά τα έγγραφα με την πρόφαση ότι είναι… ΑΠΟΡΡΗΤΑ. Επιθυμώ να πληροφορήσω τον κ. Τόσκα, τον «Εύελπι της Χούντας», ότι όταν επί 220 ημέρες ανακρινόμουν στο ΕΑΤ ΕΣΑ, δεν το συνάντησα σε κανένα κολαστήριο ανακριτικό, ούτε στην απομόνωση στις στρατιωτικές φυλακές του Μπογιατίου, ούτε βεβαίως στην εξορία στη Γυάρο, μονολότι ο κ. Τόσκας γράφει στο βιογραφικό του ότι υπήρξε και… αντιστασιακός!!!

Τον πληροφορώ επίσης ότι από το 1967 έως και τη μέρα της σύλληψής μου το 1972, ήμουν καταζητούμενος από τη Χούντα. Παρ’ όλα αυτά εισήλθα παράνομα στην Ελλάδα έντεκα φορές (ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΕΣΥ κ. ΤΟΣΚΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕΣ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΕΧΟΣΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΟΥ, όπως στον Σπύρο Μουστακλή και Τάσο Μήνη, γιατί αυτοί δεν προσκύνησαν τη Χούντα) για την αποκατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που σήμερα απολαμβάνετε.

Ας μην ξανατολμήσει ο κ. Τόσκας να αναφερθεί στους αγώνες της οικογένειας Παναγούλη, διότι ΠΟΤΕ κανένα μέλος αυτής της οικογένειας δεν έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες κάτω από το πουλί της Χούντας! Κύριε Τόσκα, μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο και για τη δική σας οικογένεια;

Τα υπόλοιπα το Σεπτέμβρη στη Βουλή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για να δούμε ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΗΘΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΡΑΣΟΧΟΥΝΤΙΚΟΣ, αν βεβαίως παραβρεθεί ο κ. Τόσκας. Επίσης, πρέπει εντέλει ο κ. Τόσκας να μας εξηγήσει γιατί ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, αφορώντα αγωνιστές της Αντίστασης;

Να χαίρεστε κ. Τσίπρα το «Χουντικό απομεινάρι», που φιλοξενείτε στην Κυβέρνησή σας!!!