Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

 

Ο Τσίπρας αφού μείωσε τη τιμή της γής με επιβαλλόμενη διαρκή πτώχευση και με πλειστηριασμούς της περιουσίας όσων έχουν κόκκινα δάνεια, προχώρησε σε ένα ακόμη δώρο πρός τους οικοπεδοφάγους και προς τους μελλοντικούς καλλιεργητές γής σε μέρη που ήταν δάση. Είναι ένα κόλπο που επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια. Η ευκαιρία ήταν μοναδική. Οι δείκτες πυρκαγιάς ήταν υψηλοί στις τοποθεσίες που έπρεπε (Αττική Ζάκυνθος, Ηλεία) και προστασία απο το κράτος δεν υπήρχε. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι απο τα 18 Canadair μόνο τα 4 μπορούσαν να επιχειρούν. Δεν ήξεραν ότι θα υπήρχαν πυρκαγιές; Το ήξεραν και αυτό τους καθιστά ενόχους. Η δικαιοσύνη που είναι;

To θέμα των εμπρησμών δεν το απορρίπτω αλλά σημαντικότερο είναι η περιφρούρηση, η πρόβλεψη και η διάσωση των δασών, αφού πάρουν φωτιά. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Σημειώστε, ότι η απουσία δάσους θα αλλάξει το μικροκλίμα στο λεκανοπέδιο. Αυτό θα γίνει αντιληπτό απο αυτό το χειμώνα. Θα υπάρξουν πλημμύρες. Είναι μαλάκες. Κινδυνεύετε.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΑΓΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΑ ΠΤΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ;

Στη πυρόσβεση υπάρχει μια πολύ γνωστή μεθοδολογία, που αφορά το σβήσιμο των μικρών φωτιών κατά προτεραιότητα ώστε αυτές να μη φουντώσουν όταν ο αέρας δυναμώσει. Ως γνωστό το βράδυ πέφτει ο αέρας. Ερώτημα λοιπόν προκαλεί το γεγονός, γιατί το βράδυ δεν επιχειρούν τα Canadair (με άλλα πληρώματα), όπως και τα ελικόπτερα. Τα Chinook δεν είναι παντός καιρού; Αν γινόταν αυτό τότε η φωτιά θα έσβηνε σε δύο μέρες. Αυτοί όμως τις μισόσβηναν και αυτές το πρωί με τον αέρα ξανάναβαν. Δεν νομίζω να μη τα γνωρίζουν όσα λέω και αυτό τους καθιστά υπεύθυνους. Η δικαιοσύνη που είναι;

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΟΣΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Η έλλειψη δασικών χαρτών συμπλήρωσε την χρόνια “έλλειψη” κτηματολογίου, την έλλειψη συγχρόνων μέσων περιφρούρησης των δασών (έπρεπε να υπήρχε μέσα στη πυροσβεστική σώμα ξεχωριστό πυρόσβεσης δασών, χωρίς να υπάρχουν εποχιακοί δασοπυροσβέστες υπάλληλοι των γραφείων των κομμάτων), την ανυπαρξία εκπαίδευσης του κόσμου και την οργάνωση κέντρων υποδοχής, την ανυπαρξία σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, την έλλειψη σωστά σχεδιασμένων αντιπυρικών ζωνών και κέντρων απόσβεσης μέσα στα δάση, τη προστασία του δικτύου της ΔΕΗ με ειδικές επιλογές (όχι απαραίτητα υπόγεια, θα εδημιουργούντο άλλα προβλήματα) οδηγώντας σε ένα εκρητικό συνοθύλευμα λαθών και γελοιοποίησης.

ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΟΖΑ ΚΑΙ ΠΡΟΖΑ

Άφησαν να περάσει πολύ χρόνος για να ζητηθεί βοήθεια απο το εξωτερικό ενώ απο τη Κύπρο δεν ήλθε, γιατί χάλασε το αεροπλάνο! Τραγική η παρουσία “επισήμων” στην Τήνο να ψέλνουν το “πιστεύω” και στη  Αττική όλα να έχουν γίνει κόλαση. Πιό τραγική εμφάνιση αυτή της Δούρου που δεν έχει κάνει τίποτα για την περιφέρεια της. Ούτε αντιπλημμυρικά έργα ούτε αντιπυρικές ζώνες ούτε έβαλε τα νοσοκομεία σε κατάσταση ανάγκης ούτε οργάνωσε τίποτα ενώ τα ΧΥΤΑ Φυλής αποτελούν μόνιμα πηγή διοξινών για όλο το λεκανοπέδιο όπως και καυσίμων αερίων απο το βάθος των ΧΥΤΑ, που μπορούν να πυροδοτήσουν φωτιές.

ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί, οι τεχνοκράτες και οι διανοούμενοι είναι σπάνιο είδος. Στα ΜΜΕ κυκλοφορούν κάτι αργόσχολοι χιμπατζήδες που αποπληροφορούν τον κόσμο. Ο Τσίπρας και ο αυτοδημιούργητος Μητσοτάκης είναι το αποτυχημένο ΧΘΕΣ που πεθαίνει, σε πολύ φλόγα ομολογουμένως. Αυτοεπιδιόρθωση σε ένα τέτοιο σύστημα διαπλοκής, σε κάτι τόσο χαλασμένο και ξεπερασμένο δεν υπάρχει.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ “ΝΕΑ” CANADAIR, ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΙ. ΑΛΛΟΙΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.