Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Έκθεση για τη σύναψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) για Νομικές και Εσωτερικές Υποθέσεις, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, στήριξε από κοινού με την εισηγήτρια του Ε.Λ.Κ., κυρία Anna Maria Corazza Bildt, τις βασικές θέσεις τις έκθεσης για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων βίας κατά των γυναικών.  Στο παρελθόν, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει υπάρξει μεταξύ των εισηγητών σχετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
 
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η πρόσβαση της Ε.Ε. στη Σύμβαση πρόκειται να τονώσει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταστολή όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.  Η κυρία Βόζεμπεργκ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί μια στοχευμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η προσχώρηση της Ε.Ε. στην εν λόγω Σύμβαση δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς δεν απαλλάσσει τα κράτη μέλη από την υποχρέωσή τους να την κυρώσουν σε εθνικό επίπεδο.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κυρίας Βόζεμπεργκ.
 
«Η βία κατά των γυναικών δυστυχώς ακόμα δεν έχει εκλείψει από τις κοινωνίες μας. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, καθώς το ένα τρίτο του συνόλου των γυναικών στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στην ενήλικη ζωή τους, το 20% έχει υποστεί παρενόχληση μέσω διαδικτύου, μία στις είκοσι γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού και ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα δέκατο έχει υποστεί σεξουαλική βία με χρήση σωματικής βίας.
 
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ακολουθεί συνολική και στοχευμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακραία μορφή διάκρισης. Θέτει στο επίκεντρο τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα προάγει τα δικαιώματα των θυμάτων.
 
Η προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εξασφαλίζει ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ωστόσο δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς δεν απαλλάσσει τα κράτη μέλη από την υποχρέωση να κυρώσουν τη Σύμβαση σε εθνικό επίπεδο. 
 
Θα πρέπει άμεσα να αποτάξουμε κάθε μορφή έμφυλης βίας, αλλιώς οι κοινωνίες μας θα έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν το ύψιστο καθήκον τους, που είναι η προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων τους».