Τι ειπώθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • χάρτης πορείας για την ΕΕ ως το 2025, βασισμένος στις δημοκρατικές αξίες και στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων
  • ολοκλήρωση της ένωσης ασφάλειας, ενέργειας, καθώς και της αμυντικής, ψηφιακής και νομισματικής ένωσης
  • ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
  • δημιουργία ευρωπαϊκών οργανισμών για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το φιλόδοξο όραμα του προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker για μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη το 2025.

Τα σχέδια για την άμυνα, την ασφάλεια, τη νόμιμη μετανάστευση, το διεθνές εμπόριο, την κοινωνική ισότητα και την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ένωσης και της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων συζητήθηκαν από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στην ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης, σήμερα το πρωί.

Για να ακούσετε τις πλήρεις δηλώσεις όλων των ομιλητών κάντε κλικ στα ονόματά τους.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani χαιρέτισε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, το Σώμα των Επιτρόπων και την εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου και αναφέρθηκε στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών στα θέματα της μετανάστευσης, της οικονομικής ανάπτυξης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η δημοσιονομική σταθερότητα, η αύξηση της απασχόλησης και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, βασισμένες στην ελευθερία, τα ίσα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο κ. Juncker.

Ο κ. Juncker ανακοίνωσε προτάσεις για τη δημιουργία θέσης ενός ευρωπαίου υπουργού οικονομικών, ενώ επεσήμανε ότι η νόμιμη μετανάστευση, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ελευθερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το διεθνές εμπόριο και η αμυντική ένωση, θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασισθούν από το ΕΚ και το Συμβούλιο πριν από το τέλος της θητείας τους.

Πρόσθεσε ότι ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής θα πρέπει να εκλεγεί από τους ευρωπαίους πολίτες στις επόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2019 εκπροσωπώντας έτσι μία ισχυρή Ένωση .

Juncker1

Juncker2

Juncker3

Juncker4

Juncker5

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Manfred Weber (Γερμανία), χαιρέτισε το όραμα του κ. Juncker για περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις ανησυχίες των πολιτών, όπως η παγκοσμιοποίηση και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς». Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό δήλωσε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας για να σταματήσει η λαθρομετανάστευση». Οι πολίτες μας είναι συγκλονισμένοι με αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ». «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση για να υπερασπιστούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», κατέληξε ο κ. Weber, και ζήτησε να σταματήσει το έργο για τον αγωγό Nord Stream II.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Gianni Pittella (Ιταλία) πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ «να τιμωρήσουν όλες τις πολυεθνικές που εξαπατούν τις φορολογικές αρχές υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν τα χρήματα που δεν απέδωσαν». Ζήτησε ακόμη από τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μέτρα κατά της εκμετάλλευσης των νέων και να εξασφαλίσουν την παροχή εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά στην ΕΕ. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να βρει το θάρρος να ανοίξει νόμιμους διαύλους», καθώς το κλείσιμο των παράνομων διαδρομών δεν είναι αρκετό.

Ο Syed Kamall (ΕΣΜ, ΗΒ) υπογράμμισε ότι, εάν θέλει η Ευρώπη πραγματικά να προστατεύσει τους πολίτες της, «δεν πρέπει να εφαρμόζει τον προστατευτισμό». Για να ευδοκιμήσει η ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες και όχι περισσότερους κανόνες, είπε, προσθέτοντας ότι «τα σχέδια ανάπτυξης της ΕΕ δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας». Οι πολίτες που βρίσκονται εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να ξέρουν ότι «το πλοίο θα συνεχίσει με σταθερότητα την πορεία του και δε θα κατευθυνθεί σε άλλες καταιγίδες», κατέληξε.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt (Βέλγιο) δήλωσε ότι η ομιλία του κ. Juncker ήταν «γεμάτη όραμα και φιλοδοξία για το 2019», εν μέρει επειδή «άλλαξαν πολλά», με την «λαϊκιστική άνοιξη» να σταματάει στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. «Καλωσήρθατε στον δρόμο της σύνεσης», είπε, προσθέτοντας ότι «μόνο ο Nigel Farage δεν το καταλαβαίνει!», αναφερόμενος στην πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν περισσότερη ευρωπαϊκή δράση.

Ο Patrick Le Hyaric (Γαλλία), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς,  πρότεινε να μετατραπεί το Ταμείο Juncker σε ένα «μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ταμείο». «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να οικοδομήσουμε μια Ένωση που θα συνδυάζει τον κοινωνικό ανθρωπισμό και την οικολογική πρόοδο με μία δίκαιη οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, τους κατώτατους μισθούς, την προστασία των συντάξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», πρόσθεσε.

Ο Philippe Lamberts (Βέλγιο), συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, τάχθηκε υπέρ της «συμφιλίωσης των ευρωπαίων πολιτών με την ευρωπαϊκή ιδέα». Για να γίνει αυτό, η ομιλία του κ. Juncker θα έπρεπε να έχει ως στόχο τη «μείωση των ανισοτήτων, τον περιορισμό του οικολογικού μας αντικτύπου στα όρια που θέτει η φύση, τον αναπροσανατολισμό της εμπορικής πολιτικής και το πάγωμα της ‘’CETA’’ (της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά», πρόσθεσε.

«Δεν έχετε μάθει τίποτα από το Brexit», ισχυρίστηκε ο Nigel Farage (ΕΕΑΔ, ΗΒ), δηλώνοντας ότι οι προτάσεις του κ. Juncker για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έγιναν «χωρίς τη συναίνεση του λαού». «Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Πολωνία και την Ουγγαρία μου θύμισε το πρώην σοβιετικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Ο Harald Vilimsky (ΕΕΕ, Αυστρία) τόνισε ότι η ομάδα του δεν θέλει την επέκταση του «αποτυχημένου» ευρώ και αντιτάχθηκε στην ιδέα της αμυντικής Ένωσης και στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων εντός της ΕΕ. Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να διατηρηθούν για να σταματήσουν «τους εκατομμύρια Αφρικανούς και Άραβες που κατακλύζουν την Ένωση», κατέληξε.

Δήλωση της Εσθονικής Προεδρίας

Δευτερολογία του JeanClaude Juncker

Διαβάστε την ομιλία του κ. Γιούνκερ εδώ.

Σύνδεσμοι:

Διαδραστική ον-λάιν κάλυψη της συζήτησης για την κατάσταση της Ένωσης

http://www.soteu.eu/

EbS+

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=1

EP Live

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/video?debate=1505286187733

Η ομιλία του Προέδρου Juncker για την κατάσταση της Ένωσης στα αγγλικά

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-3165_en.htm

Οπτικοακουστικό υλικό

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=3300

Η επιστολή/δήλωση προθέσεων του Προέδρου Juncker στο ΕΚ και το Συμβούλιο

 

https://ec.europa.eu/commission/sites/betapolitical/files/letter-of-intent-2017_en.pdf