του Semih Idiz, Hurriyet Daily News
 
Η Ρωσία κατηγορείται για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλά τί γίνεται με την Τουρκία; Δεν υπάρχει ανάμειξη στην Τουρκία της Ρωσίας; Πάρτε την υπόθεση του Aleksandr Dugin, που αναφέρεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως “Ρώσος φιλόσοφος και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν”.

Ο Dugin θαυμάζεται από τα “μέσα μαζικής ενημέρωσης” της Τουρκίας – το όνομα που δίνεται συχνά στα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της χώρας – επειδή λέει πράγματα που θέλουν να ακούσουν. Οι πιο πρόσφατες παρατηρήσεις του στο καθημερινό Habertürk, για παράδειγμα, προσεγγίστηκαν γρήγορα από αυτό το τμήμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για την ιστορία, το Habertürk δεν είναι πραγματικά μέλος αυτής της “ομάδας”.

Στη συνέντευξή του μέσω Skype, ο Dugin κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι, λέγοντας ότι η πρόσδεσή της στον Fethullah Gülen αποτελεί απόδειξη αυτού του http://www.haberturk.com/prof-aleksandr-dugin-den-turkiye-ye- uyari-1701639. Ο Gülen είναι ο ισλαμικός ιεροκήρυκας στην αυτοεξορία στην Πενσυλβάνια, ο οποίος κατηγορείται για την εκτέλεση της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (Περιέργως ο ίδιος ο Dugin βρισκόταν στην Τουρκία τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος και απεκάλυψε σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις ότι ήξερε ότι επέκειτο.)
 
Αυτό που είπε ο Dugin στον Habertürk δεν είναι νέο. Πράγματι, είναι μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στην Τουρκία και υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι της κυβέρνησης που πιστεύουν επίσης ό,τι λέει. Εξάλλου, η χώρα αυτή κατέχει το χρυσό μετάλλιο για τον αντι-αμερικανισμό.
Αλλά έχοντας έναν “Ρώσο φιλόσοφο” ο οποίος είναι επίσης “ειδικός σύμβουλος του Πούτιν”, η φωνητική υποστήριξη για αυτή τη θεωρία δίνει πρόσθετο βάρος σε αυτό για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 
Ο Dugin ισχυρίστηκε επίσης ότι η συμμαχία της Άγκυρας με τη Δύση έχει τελειώσει, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει τώρα να υπονομεύσει την Τουρκία με κάθε δυνατό τρόπο. Είπε ότι θα προσπαθήσει να προκαλέσει εθνοτικές συγκρούσεις (εννοεί τους Κούρδους), να προκαλέσει οικονομική και κοινωνική αναταραχή και να προσπαθήσει να σπείρει τους σπόρους της ανησυχίας στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Τουρκίας ενάντια στον Ερντογάν.
 
Αυτό που κάνει ο Dugin, φυσικά, είναι η “προετοιμασία του πεδίου μάχης”, για να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο ενός από τα επεισόδια μιας θαυμάσιας mini-σειράς κατασκοπείας του BBC. Αυτό είναι εύκολο γι ‘αυτόν, δεδομένης της ευρείας ευπιστίας σε αυτή τη χώρα.
 
Παρά ταύτα, είπε επίσης μερικά πράγματα που λένε πολλά, αν και είναι αμφίβολο ότι πολλά ΜΜΕ αντιλήφθηκαν τη σημασία αυτών των παρατηρήσεων. Για παράδειγμα, αφού του ζητήθηκε να σχολιάσει την άποψη ότι η Ρωσία προσπαθεί να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να την εφελκύσει προς το μέρος της, ο Dugin δήλωσε: «Ο Πούτιν δεν προσπαθεί να τραβήξει την Τουρκία προς την πλευρά του, η Δύση πιέζει την Τουρκία [εκεί]».
 
Ενώ η αντίδραση της Δύσης στην Τουρκία σε αρκετά επίπεδα δικαιολογεί αυτήν την παρατήρηση, το βασικό σημείο στα λόγια του Dugin είναι ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που προσεγγίζει την Τουρκία – είναι το αντίστροφο.
 
Αυτό θέτει τη Ρωσία σε υψηλότερο επίπεδο από την Τουρκία και υπονοεί ότι η Άγκυρα θα πρέπει να καταπιεί πολλά για να μην θέσει σε κίνδυνο την αυξανόμενη εξάρτηση της από τη Μόσχα.
Ο Dugin προσπαθεί σαφώς να συμβάλει σε αυτή την εξάρτηση με τις τακτικές συνεντεύξεις του στα τουρκικά ΜΜΕ. Ορισμένα από τα σχόλιά του, ωστόσο, θα πρέπει να απογοητεύσουν τα “μέσα μαζικής ενημέρωσης”.
 
Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε για τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, που η Τουρκία λέει ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση των Κούρδων, ο Dugin απάντησε λέγοντας ότι η κουρδική ταυτότητα “δεν μπορεί να κατασταλεί γιατί αυτό θα ωθήσει τους Κούρδους μόνο προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. “Όταν ρωτήθηκε γιατί η Μόσχα θέλει το YPG στις συνομιλίες της Συρίας, ο Dugin είπε ότι η σχέση της Ρωσίας με τους Κούρδους είναι στην πραγματικότητα” προς όφελος της Τουρκίας “.
 
Αυτά τα «δευτερεύοντα σημεία», ωστόσο, δεν αρκούν για να υπονομεύσουν τη θέση του μεταξύ κυβερνητικών κύκλων στην Τουρκία.
 
Η Wikipedia – η οποία παρεμπιπτόντως εξακολουθεί να απαγορεύεται στην Τουρκία – ορίζει τον Dugin ως “Ρώσο πολιτικό αναλυτή, στρατηγό και φιλόσοφο γνωστό για τις φασιστικές … απόψεις του, ο οποίος έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο και το ρωσικό στρατό”.
 
Ο “ρωσικός φασισμός” είναι εξ ορισμού όχι μόνο αντισημιτικός, αλλά και αντι-τουρκικός και αντι-ισλαμικός. Αλλά γιατί να αφήσει ένα τόσο μικρό σημείο να χαλάσει το θαυμασμό για τον Dugin; Εξάλλου, λέει πράγματα που πολλοί σε αυτή τη χώρα θέλουν να ακούσουν σήμερα.
 
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της εξάρτησης της Άγκυρας από τη Μόσχα, με τον τρόπο που προτείνει ο Dugin, δεν είναι οι σημερινές ερωτήσεις για τα “μέσα μαζικής ενημέρωσης”. Τα μέσα αυτά απλώς είναι πολύ αφοσιωμένα στις τρέχουσες προκαταλήψεις για να μπορούν να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα.
 
Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης