Γράφει ο Νίκος Παπαδημητρίου

Άξιζε τον «κόπο» η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή, μήπως, όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν, ήταν ένα ταξίδι δημοσίων σχέσεων, που, επιπλέον, πρόσθεσε χρέη στη χώρα μας;

Πρώτα απ΄ όλα, τέτοιας εμβέλειας επισκέψεις δεν γίνονται κάθε μέρα. Επιπλέον, δεν θα ήταν παράλογο να πει κανείς ότι τελικά συμπεράσματα είναι πρόωρο να εξαχθούν, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος «επώασης» των συμφωνιών των δύο ηγετών.

Ωστόσο, ο απόηχος της επίσκεψης Τσίπρα σε Σικάγο και Ουάσινγκτον, έτσι όπως μας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο, αλλά και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όπως και με επιχειρηματίες, πήγαν κατ΄ αρχήν καλά, πολύ καλά.

Όπως διαφαίνεται και από τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, για τις ΗΠΑ η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα της κρίσης, μια χώρα συνώνυμο των προβλημάτων. Είναι, αντιθέτως, μια χώρα-πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη, ταραγμένη, περιοχή, μια χώρα- σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια χώρα, που μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια. Μια χώρα που δίδει ευκαιρίες σε εκείνους (και από τις ΗΠΑ) που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Με κανόνες, ισοτιμία και διαφάνεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κεντρικό γεγονός της επίσκεψης ήταν η κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ- Τσίπρα, αλλά και η κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, με μεγαλύτερη διάρκεια του αναμενομένου αξίζει να σημειωθεί. Γεγονότα που κατέστησαν αχρείαστη οποιαδήποτε ανακοίνωση -αυτό για εκείνους που προτιμούν «να βλέπουν το δέντρο και να αγνοούν το δάσος», να μένουν στους τύπους και να χάνουν την ουσία.

Εστιάζοντας δε στην ελληνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, αξίζει να θυμίσει κανείς το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ελάφρυνση του χρέους. Θέση που εν πολλοίς διαψεύδει τις ανησυχίες που είχαν κάποιοι το προηγούμενο διάστημα.

Ενώ και για το πρώτο σκέλος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, στο Σικάγο δηλαδή, δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι η συγκεκριμένη πόλη είναι έδρα εταιρειών με παρουσία σε όλο τον κόσμο, οι ηγεσίες των οποίων είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι τι γίνεται αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα. Και για να το πούμε με τρόπο που πιθανώς να το έλεγε κάποιος επιχειρηματίας από το Σικάγο, «αυτός ο τύπος έχει κάτι να μας πει για επενδύσεις».

Η πρωθυπουργική ρήση, «εγώ δεν πήγα εκεί για να εκπροσωπήσω μια παράταξη αλλά πήγα ως Έλληνας πρωθυπουργός», αποδείχθηκε, συνεπώς, ότι δεν ήταν κενή περιεχομένου. Και οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, είναι προφανές, διάγουν σπουδαία περίοδο, που μπορεί, φυσικά, να γίνει ακόμη καλύτερη, όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν «καρπούς» οι σημερινές συμφωνίες.

*Ο Νίκος Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος.