Σε δόσεις δρομολογούν οι Βρυξέλλες το «κούρεμα» των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας, ως μια μίνιμουμ συνέπεια για την πλήρη κατάλυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υποψήφια χώρα.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», σε πρώτο χρόνο, η Κομισιόν αναμένεται να δρομολογήσει την ανακατανομή κονδυλίων ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2017, ώστε να διοχετευθούν σε δράσεις που αφορούν αποκλειστικά στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ομοίως αναμένεται να πράξει η Κομισιόν και για κονδύλια των ετών 2014-2016, τα οποία επεκτάθηκαν το 2017, ύψους 211,5 εκατομμυρίων ευρώ. 
Τα κονδύλια αυτά ανέρχονταν αρχικά σε 311 εκατομμύρια ευρώ αλλά υπό το φως της ανακατανομής τους αποκλειστικά σε δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναμένεται να περιοριστούν κατά 89,5 εκατομμύρια ευρ(καθώς άλλες δράσεις δεν θα χρηματοδοτηθούν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», τις προθέσεις της Κομισιόν ανέλυσε χθες στο κολέγιο επιτρόπων ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή των κρατών-μελών, στις 16 Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο ωστόσο «κούρεμα» προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας αναμένεται να αφορά τα έτη 2018-2020 και θα τεθεί ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, τον προσεχή Δεκέμβριο, για λήψη πολιτικής απόφασης, αναφορικά με την πορεία που θα προσλάβουν οι επιδιωκόμενες περικοπές.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η Κομισιόν και τα οποία έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ηγετών των «28», στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, περιλαμβάνονται:
1 Το πλήρες κούρεμα των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας για το 2018, ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ.
2 Το κούρεμα του 50% του συνόλου των προενταξιακών κονδυλίων για τα έτη 2018-2020, που κυμαίνονται στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
3 Το κούρεμα του 75% των κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία για τα έτη 2018-2020 που όπως αναφέρεται πιο πάνω υπολογίζονται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κύκλοι της Κομισιόν δεν αποκλείουν πάντως διαφοροποίηση των προτάσεων, στο πλαίσιο και της συζήτησης των ΥΠΕΞ τον προσεχή Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να ενημερώσει την Κυβέρνηση Ερντογάν, πριν προχωρήσει στο «κούρεμα» των προενταξιακών κονδυλίων, μετά από εισήγηση της Υπάτης Εκπρόσωπου Φεντερίκας Μογκερίνι, προ του φόβου έντονων αντιδράσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης Ερντογάν.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και παράλληλα με το κούρεμα των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση  δρομολογεί την παραχώρηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα. Την εν λόγω οικονομική βοήθεια, εξήγγειλε ήδη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ-θα είναι δηλαδή μεγαλύτερη από το κούρεμα των προενταξιακών κονδυλίων-και στοχεύει αποκλειστικά στην ευημερία των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία.
Κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. θα αφαιρέσει από τη μια τσέπη του κ. Ερντογάν προενταξιακά κονδύλια και θα βάλει στην άλλη τσέπη του Τούρκου Προέδρου περισσότερα κονδύλια, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού. 
 
  Πάυλος Ξανθούλης  
Φιλελεύθερος