Αγεφύρωτες έμειναν οι αμερικανοτουρκικές διαφορές κατά την επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Ουάσιγκτον και ο Τούρκος πρωθυπουργός έφυγε με «άδεια χέρια» από την αμερικανική πρωτεύουσα, μετά τις συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, εκφράζεται η ελπίδα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τονίζεται, όμως, η «βαθιά ανησυχία» για τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών και διπλωματών από τις τουρκικές, καθώς και για τις συλλήψεις δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στο “Bloomberg”, επέμεινε ότι δεν πρόκειται να γίνει «ανταλλαγή αιχμαλώτων», δηλαδή να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες Αμερικανοί σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Τούρκων που κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές, αλλά η Άγκυρα επιζητεί την απόδοση Δικαιοσύνης.
 
Παραδέχθηκε, όμως, και ότι δεν εξασφάλισε από τους Αμερικανούς οποιαδήποτε δέσμευση ότι θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας (οργάνωση YPG, που οι Τούρκοι θεωρούν ότι συνδέεται με το PKK). «Μού είπαν ότι κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας, αλλά θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το YPG για κάποιο διάστημα ακόμη», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.
 
Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές και για το θέμα του Φετουλά Γκιουλέν, καθώς οι Αμερικανοί επιμένουν ότι τα στοιχεία που έχουν δώσει οι Τούρκοι για την υποτιθέμενη εμπλοκή του Τούρκου ιεροκήρυκα στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν δεν είναι αρκετά πειστικά για να αρχίσει μια έρευνα, που θα μπορούσε να καταλήξει στην έκδοσή του στην Τουρκία.
Σύγκλιση απόψεων δεν καταγράφεται, εξάλλου, για το θέμα της παραγγελίας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
 
Όπως δηλώνει ο Γιλντιρίμ, η Άγκυρα θα επιμείνει στην αγορά του συστήματος, επειδή ζήτησε από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να πωλήσουν αντίστοιχα συστήματα, αλλά δεν έγινε δεκτό το τουρκικό αίτημα για μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή στην Τουρκία.
 
«Δεν είναι προτίμησή μας οι S-400, είναι αναγκαιότητα», δήλωσε χαρακτηστικά στο “Bloomberg” ο Τούρκος πρωθυπουργός.
 

sofokleousin.gr/