Η Ρωσία μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik και του καναλιού RT προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη στα Βαλκάνια. Συχνά τα εγχώρια ΜΜΕ αναμεταδίδουν τα ρωσικά θέματα ως έχουν.
Τα κροατικά ΜΜΕ έσταζαν μέλι: Ρώσοι κατασκευαστές σχεδίασαν το όπλο ακριβείας SVLK-14 Sumrak, το οποίο με εμβέλεια στόχου 4.210 μέτρα κατέκτησε “ένα παγκόσμιο ρεκόρ”. Όσον αφορά την άρνηση προμήθειας του γαλλικού ελικοφόρου Mistral στη Ρωσία, τα σερβικά μίντια μετέδιδαν ότι το αρματαγωγό Priboi παραγκώνιζε το Mistral και το άφηνε πολύ πίσω τεχνολογικά. Πηγή αυτών “των ειδήσεων” το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Και ενώ οι ΗΠΑ και η EE θεωρούν το πρακτορείο Sputnik και το αδελφό κανάλι RT (κάποτε Russia Today) ως επικίνδυνα προπαγανδιστικά μέσα, η Μόσχα τα παρουσιάζει ως αξιόπιστα μέσα πληροφόρησης. Τα παραπάνω μέσα μεταδίδουν τις πληροφορίες τους στα γερμανικά, τα σερβικά και τα κροατικά. Εφημερίδες και διαδικτυακές πύλες στην Κροατία, τη Σερβία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ή τη πΓΔΜ μπορούν να αναμεταδίδουν δωρεάν το υλικό και συνήθως το υιοθετούν ως έχει χωρίς σχόλια. Με τον τρόπο αυτό οι θέσεις της Μόσχας γίνονται ευρύτερα γνωστές.
Και οικονομική διείσδυση
Αντίπαλοι της Ρωσίας ισχυρίζονται πως η Μόσχα μέσα από αυτά τα ΜΜΕ προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή και να αποτελέσει αντίβαρο στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ακολουθώντας το δόγμα “διαίρει και βασίλευε”. Κατά την άποψή τους η ενημέρωση από τη Μόσχα υποδαυλίζει πολλές εστίες κρίσης: Σέρβοι εναντίον Κροατών, Αλβανοί εναντίον Σέρβων, Σέρβοι εναντίον πολιτών από τη πΓΔΜ.
H Μόσχα δαιμονοποιώντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θέλει να παρεμποδίσει τα βαλκανικά κράτη να προσεγγίσουν τις βορειατλαντικές δομές όπως έγινε πρόσφατα με το Μαυροβούνιο και τη πΓΔΜ. “Εάν η Βοσνία καταρρεύσει δεν έχουν πιθανότητες μόνο οι Σέρβοι της Βοσνίας να αυτονομηθούν αλλά και οι Κροάτες” έγραφε το Sputnik πριν από δυο εβδομάδες ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του εθνικισμού.
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες η Δύση διέθεσε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια στις βαλκανικές χώρες. Η Μόσχα το έκανε πιο έμμεσα. Αγόρασε για ένα πολύ μικρό ποσό την πετρελαιοβιομηχανία της Σερβίας χρησιμοποιώντας πολιτικά μέσα. Με αυτό τον τρόπο έθεσε τους όρους στη συγκεκριμένη αγορά. Στην Κροατία ρωσικές τράπεζες έδωσαν δάνεια στο χρεοκοπημένο κολοσσό τροφίμων Agrokor.
Τόμας Μπράι (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου