Στον αέρα η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ! Εκτεθειμένοι αμφότερα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον..
Τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο DonaldTrump, αλλά και με Αμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες στην Washington, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για την άφιξη στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου (2017) μιας αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από 15 μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις από τους τομείς του εμπορίου και τις μεταποίησης με στόχο τις επενδύσεις στη χώρα μας. Οι πληροφορίες αυτές αναμφίβολα αντικατόπτριζαν το καλό κλίμα των συναντήσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με την αντίστοιχη αμερικανική, και ουσιαστικά έθεταν τις προϋποθέσεις –και μόνο τις προϋποθέσεις- για μια δυναμική εξέλιξη της όλης προσπάθειας. Μια προσπάθεια (για προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων) που ξεκινά έντονα από την αρχή της κρίσης, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε συναντηθεί με την αφρόκρεμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, συνεχίστηκε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά με ανάλογες συναντήσεις –μέχρι και ο Μπιλ Κλίντον επιστρατεύθηκε-, και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα επί πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα. Όλοι (εκ μέρος των κυβερνητικών επιτελείων) έκαναν λόγο για έντονο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα, απόρροια των όποιων κυβερνητικών προσπαθειών για ανάπτυξη αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.
Παρενθετικά να αναφέρουμε, χωρίς αυτό βέβαια να λειτουργεί αφαιρετικά από την όλη εικόνα, είναι τα όσα λέγονται από κυβερνητικά χείλη κάθε χρόνο στην Νέα Υόρκη στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ της CapitalLink. Κάθε Δεκέμβριο, μια πολυπληθής κυβερνητική αποστολή μεταβαίνει στην αμερικανική μεγαλούπολη με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Μεταξύ άλλων πρώην υπουργών οικονομικών, η Λούκα Κατσέλη, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλούσαν για έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, χωρίς ποτέ ωστόσο να ευοδωθεί κάτι περαιτέρω. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αλλά και η Έλενα Κουντουρά (η οποία σημειωτέον βρίσκεται αρκετά συχνά στις ΗΠΑ) είναι δέκτες, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν, του ίδιου ενδιαφέροντος. Ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε κάτι περισσότερο από αυτό, ως έμπρακτη υλοποίηση των θετικών προθέσεων.
Για να επιστρέψουμε στα όσα συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο…
Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η περιλάλητη αποστολή επενδυτών από τις ΗΠΑ, με συγκεκριμένα σχέδια επενδύσεων και με επικεφαλής Υπουργό όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα τον περασμένο Οκτώβριο.
Και μάλιστα με χρόνο μετάβασης στην Ελλάδα της αποστολής αυτής έως τα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η αποστολή από τις ΗΠΑ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί περί τον Μάρτιο.
Θέμα κλειδί της ματαίωσης αυτής αλλά και ενός διαφορετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί φέρεται να είναι η στασιμότητα, αν όχι πλέον το ναυάγιο μιας εμβληματικής επένδυσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποίαν είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες προσέλκυσης και άλλων μεγάλων επενδύσεων.
Σε σημείο μηδέν μετά από πολλούς μήνες, δηλαδή χωρίς καμία πρόοδο για υλοποίηση, βρίσκεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στον αμερικανό επενδυτή Ματ Φέρφιλντ ιδρυτή της ExinFinancialGroup και στους Ελληνοαμερικανικούς επενδυτές Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης.
Επένδυση που χαιρετίστηκε πανηγυρικά από την Κυβέρνηση Τσίπρα και θεωρήθηκε ως γερό και αξιόπιστο διαβατήριο και εγγύηση για νέες επενδύσεις από τις ΗΠΑ.
Πρώτη Υπερατλαντική επένδυση κύρους που συνδέθηκε στενά με το όνομα του 77 χρόνου επενδυτή Τζον Κάλαμος ο οποίος δραστηριοποιήθηκε πολύ για την επιτυχία των υψηλών επαφών του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης σε Σικάγο και Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διαπίστωση «σημείο μηδέν» είναι ευφημισμός δεδομένου ότι οι τρείς επενδυτές φέρεται να έχουν μετανιώσει για την προσφορά αγοράς των 718,3 ευρώ του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, κερδοφόρου θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.
Θεωρούν ότι η αρχική συμφωνία δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τόσο υψηλό τίμημα μετά από αναλυτική μελέτη της όλης πορείας και των προοπτικών της Ελληνικής αγοράς και οικονομίας.
Για τους λόγους αυτούς έχουν επιφυλαχτεί, σχεδόν αδιαφορήσει να προχωρήσουν σε οριστική συμφωνία της εξαγοράς γεγονός που έχει ανησυχήσει και φέρει σε κατάσταση αμηχανίας τους δύο διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος και της Εθνικής κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.
Ουδέν νεώτερον ματαίως.