Εν αναμονή της νέας (;) πρότασης του Μάθιου Νίμιτς

Στη Νέα Υόρκη στρέφεται η προσοχή καθώς αρχίζουν την Τετάρτη οι διαβουλεύσεις για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Η ελληνική πλευρά εκφράζει την εκτίμηση ότι υπάρχει παράθυρο για λύση τονίζοντας ταυτόχρονα  πως η FYROM πρέπει να εγκαταλείψει με σαφή τρόπο αλυτρωτικές θέσεις. Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι θα καταθέσει νέα πρόταση.

Ο κ. Νίμιτς σε συνέχεια των χθεσινών του δηλώσεων στην ΕΡΤ, όπου σημείωνε τη «θετική δυναμική» που υπάρχει και στις δύο χώρες, καθώς η «νέα κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται πολύ να επιλύσει το θέμα», αλλά και «η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί», σημείωσε ότι πρόκειται να καταθέσει νέα πρόταση διότι πρόκειται για μια νέα συγκυρία.

«Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια» τόνισε μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ-1, και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση, καθώς  «αν υπήρχε τέτοια θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια».

«Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» συμπληρώνοντας ότι «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα». ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της εκφράζει αισιοδοξία ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του ζητήματος. Ελπίζουμε ότι το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό ‘ραντεβού` θα αφορά στο θέμα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε στον όρο Βαρντάσκα, ανεβάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937.

Το θέμα της ονομασίας βρέθηκε εν τω μεταξύ, και στο επίκεντρο  της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον Γιάννη Μπουτάρη να επαναλαμβάνει πως το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση και να καταδικάζει το πρόσφατο ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά από μέλη της Χρυσής Αυγής, που εισέβαλαν στην αίθουσα.

Στην Θεσσαλονίκη επίσης συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Κυριακής21 Ιανουαρίου για την ονομασία. Πρωταγωνιστής και ομιλητής θα είναι ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος με δήλωσή του, μεταφέρει και το κλίμα που ήδη επικρατεί στην συμπρωτεύουσα: «Για την ονομασία των Σκοπίων δεν θα αποφασίσουν μόνο οι άνθρωποι που μέχρι χθες ακόμη έλεγαν τα Σκόπια Μακεδονία …Είμαστε και εμείς εδώ που ζήσαμε και ζούμε στη Μακεδονία και δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ! Είμαστε εμείς που τιμήσαμε και τιμούμε τους Ηρωικούς Μακεδονομάχους που έπεσαν για να ζούμε εμείς εδώ λεύτεροι και δυνατοί… Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάει  τους  ήρωες που έπεσαν στο Βάλτο των Γιαννιτσών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τους κρεμασμένους Παπάδες και τους  Προκρίτους στα Χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς ! Αυτή τη φορά από εδώ και εμπρός θα είμαστε και εμείς εδώ και δεν θα αφήσουμε τίποτε και κανέναν να χαρίσει το Όνομα της Μακεδονίας μας …Γιατί όταν χαρίζεις όνομα, χαρίζεις και έδαφος».

Τέλος είναι σημαντικό να μην διαφεύγει της προσοχής ότι σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στα Σκόπια  ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ ο οποίος -πέρα από τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της χώρας- θα μιλήσει την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο της χώρας, με κεντρικό θέμα τις σχέσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ