Αποφασισμένος να επεκτείνει ο τουρκικός στρατός τις επιχειρήσεις που διεξάγει εδώ και μία εβδομάδα στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, εμφανίστηκε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε συνάντηση περιφερειακών ηγετών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα περιοριστούν στο Αφρίν, αλλά θα επεκτείνουν τη δράση τους ανατολικότερα, με πρώτο σταθμό την πόλη Μανμπίτζ. «Η επιχείρηση “Κλάδος ελαίας” θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι της. Θα απαλλάξουμε τη Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες και θα συνεχίσουμε ώστε να μη μείνει κανένας τρομοκράτης σε όλο το μήκος των συνόρων μας, μέχρι και το Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ερντογάν.

Η Μανμπίτζ βρίσκεται περί τα 100 χλμ. ανατολικά του Αφρίν και φιλοξενεί μεγάλο μέρος των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Συρία – επισήμως, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί ανέπτυξαν δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Μανμπίτζ για να αποτρέψουν σύγκρουση των Τούρκων συμμάχων τους με την υποστηριζόμενη από την Ουάσιγκτον κουρδική πολιτοφυλακή YPG, στην οποία προσφέρουν εκπαίδευση και πολεμικό υλικό. Η Αγκυρα θεωρεί την YPG και τον πολιτικό της φορέα, το κόμμα PYD, παρακλάδια του ΡΚΚ, με το οποίο βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας.

«Πώς μπορεί ένας στρατηγικός σύμμαχος να συμπεριφέρεται έτσι στον σύμμαχό του», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους. Στην ίδια ομιλία, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι δύναμη κατοχής στο Αφρίν και ότι θα εγκαταλείψει τα συριακά εδάφη όταν εκπληρώσει τους στόχους της εναντίον των Κούρδων.

Στο πεδίο της μάχης, ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων παραμένει συγκεχυμένος, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να δίνουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι εξόντωσε 343 Κούρδους μαχητές, ενώ ο τουρκικός στρατός έχασε τρεις άνδρες και οι υποστηριζόμενες από αυτόν συριακές δυνάμεις άλλους 11. Περί τους 130 Τούρκοι και σύμμαχοί τους τραυματίστηκαν από κουρδικά πυρά και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Αντιθέτως, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι 308 Τούρκοι στρατιώτες και σύμμαχοί τους είχαν σκοτωθεί μέχρι χθες, ενώ ο αριθμός των νεκρών Κούρδων στρατιωτών ανερχόταν σε 43, μεταξύ των οποίων οκτώ γυναίκες. Επιπλέον, 59 άμαχοι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν. Στο πιο τραγικό περιστατικό της χθεσινής ημέρας, επτά μέλη μιας οικογένειας του Αφρίν σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους κατέρρευσε από τουρκικό βομβαρδισμό.

Το Κρεμλίνο

Η νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει καταλήξει ακόμη αν θα λάβει μέρος στη διάσκεψη για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος, που θα φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνησή του στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

kathimerini.gr