Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή η χώρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του Ρεουβέν Ριβλίν.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ», διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και, άρα, δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων».

Επομένως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ΠΓΔΜ πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την συμπαράσταση του Ισραήλ στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας. Αναφερόμενος ειδικότερα, στο Κυπριακό, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση που να ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα, όπως είπε. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι μια λύση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά όπως έσπευσε να επισημάνει «και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης».

«Δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού και για τους δύο λαούς»

Σε εκτενή αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη μίας «δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Παλαιστινιακό ζήτημα, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους».

Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρω-ισραηλινών σχέσεων, ενώ θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ριβλίν είπε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αμέσως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, θέση, ωστόσο, που «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.», όπως ανέφερε.

Μήνυμα κατά του ναζισμού

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα. 

Υπενθυμίζοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Ριβλίν, μια επίσκεψη που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Ριβλίν: Σημαντική η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ «έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και χιλιετίες» και επισήμανε τις μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών. «Σήμερα μάλιστα που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα, η συνεργασία μας για όλη την Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα σημαντικότερη και αυτή βεβαίως περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα» παρατήρησε.

Σημείωσε ακόμη ότι «σε πολλές χώρες, δεδομένου ότι ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο μικρός, συμβαίνουν πάντοτε ακόμα περισσότερες πολιτικές συρράξεις» και πως «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ‘κόκκινες γραμμές’, τις οποίες σε κανένα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τις προσπεράσει». 

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ θέλουν να εξηγήσουν σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στους γείτονές τους ότι δεν είναι κατά τύχη, αλλά είναι ότι η μοίρα μας έταξε να ζούμε οι μεν δίπλα στους δε.  Όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες, πρέπει να κατανοήσουν ότι αρκετά πια με τους πολέμους.  Περάσαμε ήδη δύο Παγκοσμίους πολέμους. Αρκετά οι διενέξεις. Πρέπει να βρεθεί λύση για την ασφάλεια. Και πρέπει να βρεθεί λύση με βάση τον σεβασμό και την ασφάλεια και, πάνω απ’όλα, χωρίς να προσπερνάμε αυτές τις γραμμές που προανέφερα» συμπλήρωσε

Αναφερόμενος στο ελληνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, σημείωσε ότι, μέσω αυτού, η ανθρωπότητα λέει όχι στον αντισημιτισμό και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία.

naftemporiki.gr