της Νένας Μαλλιάρα, capital.gr
Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Calamos Family Partners και Exin, με το ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών που είχαν συμπράξει για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής να βαθαίνει.
Με νέα αγωγή κατά του Matt Fairfield που κατέθεσαν σε δικαστήριο της Ολλανδίας, οι John Calamos και John Koudounis, κατηγορούν τον εταίρο και επικεφαλής του ομίλου Exin για πρόθεση απομάκρυνσής τους από το Exin Group, ζητώντας αποζημίωση. Στην αγωγή οι δύο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες αναφέρονται στη συνεργασία τους με τον Matt Fairfield για τη δημιουργία ασφαλιστικού ομίλου (Exin Group) με τρία ισόποσα μερίδια, ο οποίος θα πραγματοποιούσε σειρά εξαγορών.
Μεταξύ αυτών, η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην AIG Ελλάδος, καθώς επίσης η απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την διεκδίκηση της τελευταίας επέτρεψε, όπως αναφέρεται στην αγωγή, η φήμη των John Calamos και John Koudounis.
Τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του σχεδίου εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρεται ότι δόθηκαν υπό μορφήν δανείου από τον John Calamos έναντι προσωπικών εγγυήσεων που παρείχε για την αποπληρωμή τους ο Matt Fairfield, ο οποίος και τέθηκε επικεφαλής του ομίλου Exin.
Στην αγωγή αναφέρεται ότι το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών άρχισε να διαφαίνεται από τον Οκτώβριο 2017, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια στο επενδυτικό σχήμα που διεκδικούσε την Εθνική Ασφαλιστική, απαιτώντας την αλλαγή δομής της Exin, από private equity fund σε εταιρία holding, με έδρα την Ολλανδία και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επιθυμούσαν οι μέτοχοι της Exin.
Κατόπιν αυτού δημιουργήθηκε η Exin Capital και τότε (στις 26 και 28 Οκτωβρίου 2017, όπως επισημαίνεται στην αγωγή) ο Matt Fairfield επιδίωξε να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών και τα δικαιώματά τους στο επενδυτικό σχήμα.
Έτσι, όπως εγκαλούν τον M. Fairfield οι δύο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, τους απέκλεισε από τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και, επιδιώκοντας να τους απομακρύνει από το επενδυτικό σχήμα, υπέβαλε στην ΤτΕ στοιχεία για τον φάκελο εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, στα οποία οι John Calamos και John Koudounis αναφέρονταν ως limited partners (περιορισμένης συμμετοχής) αντί για ισότιμοι εταίροι.
Σύμφωνα με τους ενάγοντες, ο Matt Fairfield προέβη και σε άλλες ενέργειες δηλωτικές της πρόθεσής του να τους αποκόψει από το επενδυτικό σχήμα και τα όσα είχαν συμφωνηθεί κατά τη δημιουργία του. Βασικότερη ενέργεια ήταν η άρνησή του να μεταβιβάσει τα δύο τρίτα της Exin στη νέα εταιρία, Exin Capital, ιδρύοντας μάλιστα από το καλοκαίρι του 2017 και μετά άλλες εταιρίες με τον διακριτό τίτλο Exin (Exin Investment Holding, Exin Group Cooperatif) οι οποίες δεν ανήκαν στον όμιλο και σε αυτές δεν είχαν συμμετοχή οι J. Kalamos και J. Koudounis.
Το νέο επεισόδιο στην κόντρα των μετόχων του σχήματος που θα εξαγόραζε το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής (σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του deal θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 28 Μαρτίου 2018) έρχεται ύστερα από προηγούμενη αγωγή που υπέβαλε η πλευρά Calamos – Koudounis στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, η Calamos Family Partners κατέθεσε αγωγή για αθέτηση πληρωμής στην ολλανδική Exin Financial Services, ζητώντας την άμεση εξόφληση κεφαλαίου άνω των 41 εκατ. δολαρίων που της οφείλεται από την Exin, στο πλαίσιο σειράς δανειακών συμφωνιών.
Το πλήρες ποσό επρόκειτο να πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και πλέον έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Όπως ανέφερε η Calamos στην αγωγή της, η Exin έχει επανειλημμένως αποτύχει να παράσχει τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία και άλλες χρηματοπιστωτικές, λογιστικές και ρυθμιστικές πληροφορίες και αρχεία όπως απαιτείται από τις ισχύουσες δανειακές συμβάσεις. Παράλληλα, η Calamos ζητά με την αγωγή της την πλήρη καταγραφή του πότε και πώς χρησιμοποίησε η Exin τα κεφάλαια που δανείστηκε.
Όπως έχε γράψει το Capital.gr, οι εξελίξεις στο μετοχικό σχήμα που έχει υποβάλει πρόταση εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχουν κινητοποιήσει την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τους συμβούλους, Goldman Sachs και Morgan Stanley, για την επόμενη μέρα ενός πιθανού ναυαγίου στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Από τις εξελίξεις, πάντως, δεν επηρεάζεται η αξία του περιουσιακού στοιχείου της Εθνικής Ασφαλιστικής (καθώς δεν απαξιώνεται και επιπλέον παρουσιάζει ενισχυμένη κερδοφορία), ούτε και της Εθνικής Τράπεζας (καθώς η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν συνυπολογίζεται στο stress test και επιπλέον υπάρχει χρονικό περιθώριο για την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής μέχρι το τέλος του 2018).