Την υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης με αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που δεν εκδίδει η Ελλάδα στην Τουρκία συνέδεσε ευθέως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας εμμέσως θέμα ανταλλαγής. 

 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Hurriyet, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας με δημοσιογράφους χθες, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από τη Βάρνα της Βουλγαρίας στην Άγκυρα, έριξε τις «βόμβες» του για το πώς βλέπει και αντιμετωπίζει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

«Μιλήσαμε (σ.σ.: με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν γιατί πέρρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μου είπαν “εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος, φροντίστε να αποφυλακιστούν οι δύο στρατιώτες”», είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Τους είπα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη Δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της Δικαιοσύνης. Βέβαια, τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους 2 Έλληνες στρατιωτιούς να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, που ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Ομως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν, αν και τους το ζητήσαμε. Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών». 

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στη Βάρνα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Στη συνάντηση αυτή τέθηκε από την ΕΕ και το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών. 

Αν και όλοι πίστευαν ότι θα υπάρχει μια θετική εξέλιξη, μόλις λίγες ώρες αργότερα οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν εκτάκτως στο δικαστήριο όπου κρίθηκε η τύχη της δεύτερης αίτησης αποφυλάκισης που είχαν ασκήσει. Η αίτησή τους απορρίφθηκε και αποφασίστηκε η συνέχιση της προφυλάκισής τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. 

Το σκεπτικό της απόφασης, μάλιστα, ανέφερε ότι: «Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους».

Οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιμένει να αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Τι είπε ο Ερντογάν για τα υπόλοιπα θέματα

  • Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

«Υπάρχει μια άδικη κριτική που κατευθύνεται κατά της Τουρκίας και η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια οικοδομητικά στάση αντί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν. Τους είπα ότι τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα. Ειστιάσαμε ειδικά στην προοπτική του να κρατούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Υπάρχει πλήρης συμφωνίας ως προς αυτό».

  • Για τις επιχειρήσεις στην Αφρίν 

«Συζητήσαμε και για το θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τους είπαμε ότι δεν θα κάνουμε συμβιασμους κατά του ISIS, στον αγωνα που κάνουμε κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, οι YPG (κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία). Τους είπαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τους δικούς μας Κούρδους, αλλά μόνον με τρομοκρατικές οργανώσεις. Άρα είναι λάθος να βλουμε τις επιχειρήσεις μας ως κάτι που στοχοθετεί τους Κούρδους. Δεν θα πρέπει να δίνουν βάσει στην ποαραπληροφόρηση σ’ αυτά τα θέματα. Στις τάξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων που πολεμούμε εκεί υπάρχουν και ξένοι μαχητές από τη Δύση, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Αυτά βγαίνουν στις ειδήσεις. “Αν τις παρακολουθείτε, μπορεί να δείτε ποιων χωρών τα εμβλήματα και τα διακριτικά φέρουν στα ρούχα τους». Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία, το καλό δεν είναι κακό».

  • Για τη συμφωνία για το προσφυγικό 

«Στην περίπτωση των προσφύγων μας ανήγγειλαν βοήθεια 3+ 3 δισ ευρώ. Εξ’ αυτών η πρώτη δόση είναι περίπου 1 δισ 850 εκατομμύρια. Θα σταλεί και μια δεύτερη δόση 3 δισ ευρώ. Θέλουμε να τα στείλουν απ’ ευθείας σ’ εμάς, ει δυνατόνκ, όχι μέσω ενδιάμεσων θεσμών. Η αλήθεια είναι ότι κάποια από τα χρήματα πάνε για έξοδα επιτροπών. Ωστόσ, αν οι θεσμοί μας επικοινωνούν απευθείας, δεν υπάρχει θέμα εξόδων επιτροπών».

  • Για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανανθράκων στην Κυυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στη στάση της.

«Λέμε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, που είναι ισότιμοι «ιδιοκτήτες» της νήσου της Κύπρου, δεν μπορούν να θεωρηθούν ανύπαρκτα. Λέμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που αναζητώνται εκεί». Επανέλαβε δε ότι οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Και κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι αμερόληπτη στη διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην περιοχή.

Για πρόταση ανταλλαγής των δυο ελλήνων στρατιωτικών, που πρέπει να εξεταστεί αν είναι δυνατή η παράκαμψη της δικαιοσύνης, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, δήλωση την οποία και ανασκέυασε αργότερα, αλλά που ωστόσο έγινε “σημαία” από τον Τουρκικό τύπο. 

Η Hurriyet αναφέρεται διθυραμβικά στην «προσφορά» του Κώστα Κατσίκη, επικροτώντας ότι «στην Αθήνα μίλησαν για πρώτη φορά ανοιχτά για αυτό».

Η εφημερίδα Υeniakit υποστηρίζει ότι οι Ελληνες «στριμώχτηκαν στη γωνία» και μιλούν για ανταλλαγή. Αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι δηλώσεις του Κώστα Κατσίκη, ήρθαν μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, η εφημερίδα παρουσιάζει την ιδέα της ανταλλαγής ως επακόλόυθο των πράξεων του Τούρκου προέδρου, δίνοντας την εικόνα νίκης.

Στο ίδιο πανηγυρικό κλίμα η Haber7 έχει τίτλο: «Το είπαν για πρώτη φορά! Η προσφορά ανταλλαγής στην Τουρκία». Και παραθέτει τα όσα είπε ο Κ. Κατσίκης

«Το είπαν για πρώτη φορά! Το μέλος της Βουλής, Κώστας Κατσίκης μίλησε για ανταλλαγή ανοιχτά» αναφέρει και η yenihaber, αναφέροντας τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ. 

Να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς των δύο στρατιωτικών κάλεσε τον κ. Κατσίκη ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Αναφορικά με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς τώρα, σήμερα οι δικηγόροι τους, υπέβαλαν ένσταση κατά της χθεσινής απόφασης, που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής τους σε διαφορετικό δικαστήριο. Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια του ΑΝΤΕΝΝΑ στην Τουρκία, οι δικηγόροι χρησιμοποιώντας όλα τα περιθώρια του νόμου έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε διαφορετικό δικαστήριο για την ένσταση κι όχι απαραίτητα στο δικαστήριο που έλαβε την απόφαση αρχικώς. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει εντός 7 ημερών.

Αν βέβαια η απόφαση του άλλου δικαστηρίου σήμερα είναι διαφορετική και ορίσει ότι είναι άδικη η κράτησή τους, τότε αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το πρώτο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το δικαστήριο της Αδριανούπολης διέταξε να συνεχιστεί η προφυλάκιση του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, απορρίπτοντας για μια ακόμη φορά το αίτημα των συνηγόρων τους.

Ο χρόνος παραμονής της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων δεν συγκεκριμενοποιήθηκε, για ακόμα μια φορά, με τον εισαγγελέα να δηλώνει ότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν πρώτα «όλα τα στοιχεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι υπεράσπισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στο αίτημα αποφυλάκισης υποστήριξαν πως οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης έχουν δώσει τους κωδικούς pin των κινητών τους και ότι το ελληνικό προξενείο έχει αιτηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διεύθυνσή του ως διεύθυνση κατοικίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και ότι μπορούν να παραμείνουν εκεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Τι ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης γιατί, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση:

  • είχαν βρεθεί ήδη πολλά ύποπτα στοιχεία,
  • δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία,
  • δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των ψηφιακών στοιχείων,

και από την προηγούμενη απόφαση προφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις έρευνες. Αρα θα παραμείνουν προφυλακισμένοι.

Ο χρόνος παραμονής των δύο Ελλήνων στη φυλακή δεν συγκεκριμενοποιήθηκε, για ακόμα μια φορά, με τον εισαγγελέα να δηλώνει ότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν πρώτα «όλα τα στοιχεία».

Tο νέο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απορρίφθηκε μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, στην οποία, παρά την πίεση από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δεσμεύθηκε για την υπόθεση των 2 Ελλήνων.

Με πληροφορίες από το Iefimerida.gr