Ίμια, Κύπρος, Αιγαίο στο στόχαστρο, αλλά & Αλέξης Τσίπρας και Δύση

Συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος την προκλητική ρητορική του. Από την Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ο Ερντογάν, φορώντας μάλιστα στολή παραλλαγής, αναφέρθηκε στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στις φυλακές της Ανδριανούπολης από την 1η Μαρτίου, στέλνοντας  νέο μήνυμα, το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες, στην Ελλάδα και συνδέοντας το θέμα με αυτό των 8 Τούρκων φυγάδων.
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε τόσο στους Ευρωπαίους που του ζήτησαν, στη Σύνοδο της Βάρνας, να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ, ο Ερνογάν είπε:
 
«Ξέρετε, κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει πει ότι “σε 10 – 15 μέρες θα το κανονίσω”.
 
Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν.
 
Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Ελληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν “είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε εμάς.”

 

Λυπάμαι, είμαστε κράτος δικαίου. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».
 
Τα τελευταία 24ωρα, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προχωρήσει σε ένα κρεσέντο εθνικιστικού παραληρήματος κατά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από την μητρόπολη της ορθοδοξίας την Αγιά Σοφιά, ο Τούρκος Πρόεδρός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε ανοιχτά με την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι «κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από Δύση, εκείνοι που έχουν τη δυτική νοοτροπία», κατηγορώντας όσους «μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος. Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους».

Στα εγκαίνια της πολιτιστικής έκθεσης, ο Ερντογάν συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ. Αφού έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, φρόντισε να χαιρετήσει το πλήθος με τη «ραμπία». Με τα τέσσερα δάχτυλα και τον δείκτη «διπλωμένο» στην παλάμη. Είναι ο χαιρετισμός των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον οποίο έχει υιοθετήσει πλήρως ο Ερντογάν και τον κάνει πάντα και παντού. Ακόμα και μέσα στην Αγιά Σοφιά.

The YouTube ID of </span></span>4i9shT5dwAo is invalid.

Αμφισβήτηση των Ιμίων και απειλές για Κύπρο και Αιγαίο 

Στην συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία των Ιμίων υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, προσθέτοντας δε ότι «δεν θα αποδεχθούμε κανένα πιθανό τετελεσμένο γεγονός από την Ελλάδα προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται», θέτοντας ένα συνολικότερο ζήτημα αμφισβήτησης των συνόρων στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έγινε με αφορμή το νόμο αριθ. 4519 σχετικά με 446 περιοχές “Natura 2000” επί ξηράς και θαλάσσης που θεσπίστηκε πρόσφατα. Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι εκμεταλλεύεται τα διεθνή πρόγραμματα για να προβάλει τις θέσεις της και «κούνησε το δάκτυλο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων».

Η αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν άμεση, καθώς με ανακοίνωση που εκδόθηκε, συστήνει στην Τουρκία να προσέχει, καθώς η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο θα έχει συνέπειες και καλεί την Άγκυρα να «μετράει τα λόγια της».

Νέα Navtex στην Κύπρο 

Νέα Navtex με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις περιοχή νότια της Κύπρου σε απόσταση 35 χλμ από το Ακρωτήρι Λεμεσού, εξέδωσε η Τουρκία. 
Η περιοχή έχει δεσμευτεί για τις 3 Απριλίου από τις 13:00 μέχρι τις 16:00, δηλαδή για τρεις ώρες.
Η εν λόγω έκταση, περίπου 6.000 τετρ. χιλιόμετρων, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

H νέα Navtex της Τουρκίας ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για την πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 16 Απριλίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί με νέο ’22 τους «κουρσάρους» του Αιγαίου

Μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου από την Αγιά Σοφιά και την άκρως προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απειλώντας με νέο ’22 τους «κουρσάρους» του Αιγαίου.

«Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και κάλεσε «αυτούς που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου» να μην βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922.

Σε ομιλία του σε τελετή εγκαινίων κρατικού νοσοκομείου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης και ότι ο στόχος για ένταξη στην ΕΕ συνεχίζεται. «Γι αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε την ίδια ειλικρίνεια από τους φίλους μας Ευρωπαίους», ανέφερε.

«Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της. Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».

Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει «σας ευχαριστώ» υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Να μην βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, είπε.