Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε επιπλέον βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 45,6 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την Ισπανία και την Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθούν στις μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Ενόψει αυξημένων αφίξεων, η Ισπανία θα λάβει 25,6 εκατ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητα υποδοχής για αφίξεις στις νότιες ακτές της, και στη Θέουτα και τη Μελίλια, καθώς και για να βοηθηθεί στην αύξηση των επιστροφών. Επιπλέον ποσό 20 εκατ. ευρώ έχει διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα, ιδίως στο νησί της Λέσβου.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Eπίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευσή της για στήριξη των κρατών μελών που υφίστανται πιέσεις. Στην Ισπανία έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των αφίξεων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και οφείλουμε να εντείνουμε τη στήριξή μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση του αριθμού των αφίξεων και την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα διαμονής. Μολονότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ελλάδα, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις, ιδίως στα νησιά. Έχει πλέον διατεθεί βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη στη διαχείριση της μετανάστευσης.»

Με τις νέες αποφάσεις χρηματοδότησης επιτεύχθηκε ένας σημαντικός στόχος-ορόσημο: συνολικά, η Επιτροπή έχει πλέον κινητοποιήσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για να συμβάλει στη διαχείριση της μετανάστευσης βάσει του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020), στήριξη που διατέθηκε για τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γερμανία, η Σουηδία και, τώρα, και η Ισπανία επίσης.

 

Ισπανία

  • Ποσό 24,8 εκατ. ευρώ έχει διατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό για ένα έργο με στόχο την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφής και στέγης για μετανάστες που φθάνουν στις νότιες ακτές της Ισπανίας, και στη Θέουτα και τη Μελίλια.
  • Περαιτέρω ποσό 720 000 ευρώ έχει διατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να βοηθηθεί στη βελτίωση της ποιότητας των εγκαταστάσεων επιστροφής και των υποδομών για μεταφορές επιστροφής.

Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης που διατίθεται στην Ισπανία προστίθεται στα 692 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην εν λόγω χώρα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, των συνόρων και της ασφάλειας στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

 

Ελλάδα

  • Το επιπλέον ποσό των 20 εκατ. ευρώ που διατίθεται στην UNHCR θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθεί η διαχείριση των εγκαταστάσεων υποδοχής στο νησί της Λέσβου, να στηριχθούν έργα των τοπικών κοινοτήτων και να παρασχεθεί περαιτέρω στέγαση έκτακτης ανάγκης στα νησιά.
  • Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των παιδιών και της άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου.

Αυτή η απόφαση χρηματοδότησης προστίθεται στη χρηματοδοτική στήριξη ύψους άνω του 1,6 δισ. ευρώ που διέθεσε η Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα.

 

Ιστορικό

Η διαχείριση των συνόρων και η μετανάστευση αποτελούν πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ ήδη από την έναρξη της θητείας της, από τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του προέδρου Γιούνκερ τον Ιούλιο του 2014 ως την πρόσφατη ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. 

Ωστόσο, η έκταση και ο επείγων χαρακτήρας της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016 αιφνιδίασε την Ευρώπη. Προκειμένου να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση και να καταστεί δυνατή η κοινή απάντηση σε αυτή την άνευ προηγουμένου πρόκληση, καθώς και στις νέες απειλές κατά της ασφάλειας, η ΕΕ έχει αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευελιξία στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϋπολογισμού για την κινητοποίηση πρόσθετων πόρων. Πέρα από τα αρχικά κονδύλια ύψους 6,9 δισ. ευρώ για το ΤΑΜΕ και το ΤΕΑ (Σύνορα και Αστυνομία) για την περίοδο 2014-2020, κινητοποιήθηκε πρόσθετο ποσό ύψους 3,9 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 10,8 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια, χωρίς καν να περιλαμβάνεται το μεγάλο ποσό χρηματοδότησης που κινητοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εκτός της ΕΕ.

Αξιοποιώντας τα διδάγματα του παρελθόντος, η Επιτροπή προτείνει τώρα να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς, με τη χορήγηση 10,4 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση, 9,3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των συνόρων, 2,5 δισ. ευρώ για την εσωτερική ασφάλεια και 1,2 δισ. ευρώ για τον ασφαλέστερο παροπλισμό πυρηνικών δραστηριοτήτων σε ορισμένα κράτη μέλη, δηλαδή ποσό που ανέρχεται σε πάνω από 23 δισ. ευρώ συνολικά. Επιπλέον, η στήριξη των οργανισμών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης θα αυξηθεί από 4,2 δισ. ευρώ σε 14 δισ. ευρώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο Τύπου: Προϋπολογισμός της ΕΕ: η Επιτροπή προτείνει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για την ενίσχυση των συνόρων και τη μετανάστευση

To Δελτίο τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ (Press Release in English)