Γράφει ο Δημήτρης Δανίκας

Επειδή λοιπόν, όπως λες παντού, το πλεονέκτημά σου είναι αριστερό και προοδευτικό. Δηλαδή, τουλάχιστον ουμανιστικό.

Επειδή η σύζυγός σου χύνει ποταμούς δακρύων σε κάθε επέτειο του μνημονίου.

Επειδή, όπως μας βεβαίωναν οι αρμόδιοι επιτελείς σου, ο κρατικός μηχανισμός ήταν πανέτοιμος προς αποτελεσματική αντιμετώπιση των πάσης φύσεως πυρκαγιών ανά την επικράτεια.

Επειδή τα μέλη του επιτελείου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προέκυψαν από τις επιλογές του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών και ενός εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών σου.

Επειδή σε όλους τους κατοίκους της περιοχής Μάτι είναι γνωστό ότι μοναδική πρόσβαση προς τη θάλασσα είναι κάποιος μικροσκοπικός χωματόδρομος όπου ούτε δύο κατσίκες δεν μπορούν να περπατήσουν πλάι-πλάι.

Επειδή ολόκληρη η περιοχή είναι περιφραγμένη από μια τόσο ασύμμετρη, τόσο χαοτική ρυμοτομία πανομοιότυπη με πολυτελή ποντικοπαγίδα. 

Επειδή οι πρώτες φλόγες από το Νταού Πεντέλης θα κατέληγαν είτε προς τον Διόνυσο είτε προς το Μάτι.

Επειδή ήταν γνωστό από τα δελτία όλων των μετεωρολόγων ότι εκείνη τη κρίσιμη Δευτέρα του ολέθρου η ταχύτητα των ανέμων θα μπορούσε να ανταγωνιστεί πρωταθλητές της Formula 1. 

Επειδή ο συναγερμός πιθανότητας εκδήλωσης φονικών πυρκαγιών είχε χτυπήσει κόκκινο, άρα το επιχείρημα περί αιφνιδιασμού είναι προσχηματικό και ανυπόστατο.

Επειδή από την πρώτη στιγμή οι φλόγες χόρευαν ξέφρενα με κατεύθυνση Νέο Βουτζά και στη συνέχεια Μάτι.

Επειδή ανάμεσα στον Νέο Βουτζά και το Μάτι μεσολαβεί η λεωφόρος Μαραθώνος, δηλαδή μια ασφαλτοστρωμένη αντιπυρική ζώνη.

Επειδή αυτή η ζώνη έπρεπε να προφυλαχθεί με την απαγόρευση κυκλοφορίας και με τη διαρκή και καταιγιστική εκκένωση υγρού φορτίου ώστε να αποκλειστεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί στο ελάχιστο η μεταφορά φωτιάς από τον Νέο Βουτζά προς το Μάτι.

Επειδή από την πρώτη στιγμή που οι φλόγες άρχισαν να κατηφορίζουν προς τον Νέο Βουτζά έπρεπε τα ξεφτέρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επερχόμενης ολέθριας και πρωτοφανούς τραγωδίας.

Επειδή τα ίδια ξεφτέρια έπρεπε να γνώριζαν τις συνέπειες του εκρηκτικού μείγματος «πανίσχυροι άνεμοι – ασήκωτο θερμικό φορτίο – φρακαρισμένοι οι δίοδοι προς την παραλία της περιοχής». 

Επειδή αν αυτό το στοιχειώδες το είχαν αντιληφθεί θα έπρεπε στο φτερό να είχαν σπεύσει προς εκκένωση όλων των κατοικιών και των ξενοδοχειακών μονάδων.

Και επειδή, όπως αποκαλύφθηκε, ούτε καν γνώριζαν ότι ο δρόμος από το Μάτι προς τη Ραφήνα ήταν ανοιχτός, ελεύθερος, κυκλωμένος με ελάχιστες μικρές εστίες φωτιάς.

Επειδή το ξεχαρβάλωμα του κρατικού μηχανισμού, ο παροιμιώδης νεοελληνικός αυτοσχεδιασμός και η εγκατάλειψη τόσων χιλιάδων ψυχών στο έλεος της πύρινης κολάσεως.

Και επειδή ο συμψηφισμός με αντίστοιχες του παρελθόντος τραγωδίες είναι το πιο βολικό συγχωροχάρτι κάθε κυβερνήτη.

Επειδή εσύ ως πρωθυπουργός, είσαι και ηθικά αλλά και οργανικά ο πρώτος και ο βασικότερος υπεύθυνος που πρέπει στοιχειωδώς να συναισθανθεί το βάρος μιας τέτοιας ασύλληπτης τραγωδίας.

Και επειδή η αναμενόμενη επέλαση του πύρινου εφιάλτη κατέληξε σε αιφνιδιασμό. Εκ του αιφνιδιασμού προέκυψε σύγχυση και εκ της συγχύσεως γενικευμένο αλαλούμ.

Τουτέστιν όλα μα όλα έπεσαν σαν θανατηφόρος κεραυνός πάνω στις ζωές δεκάδων αθώων. Ο άνεμος, οι φλόγες, η πλήρης ανικανότητα των στελεχών σου και το αλαλούμ της κρατικής μηχανής. Ολα αυτά μαζί έστειλαν στον τάφο δεκάδες συμπολίτες σου!

Πώς να σ’ το πω για να το καταλάβεις καλύτερα. Ο άνεμος έκανε τη δουλειά του. Εσύ και τα ξεφτέρια σου, δηλαδή οι αφισοκολλητές σου, όχι μόνο δεν την κάνατε, αλλά αντιθέτως τα ρημάξατε και τα αποτελειώσατε όλα.

Δηλαδή με τις επιλογές σου, η συνείδησή σου είναι βαμμένη με αίμα. Γι’ αυτό ένα πράγμα οφείλεις να κάνεις: να φύγεις τώρα! Αλλιώτικα ούτε ο Θεός θα συγχωρέσει τέτοιον κυνισμό και τόση ηθική αφασία!