Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου,

Την ώρα που η κυβέρνηση διαρρέει ότι οι ξένοι επενδυτές καραδοκούν για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, αδυνατεί να πράξει τα αυτονόητα. Αδυνατεί να μοιράσει τα λεφτά που της δίνει η ίδια η Κομισιόν για κρατικές επενδύσεις.

Ο λόγος για χρήματα που δεν βαραίνουν τα κρατικά ταμεία και που έχει ανάγκη η αγορά ώστε να αναπνεύσει από τη θηλιά ρευστότητας.

Τα στοιχεία που το ίδιο το ΥΠΟΙΚ έφερε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Πέμπτη είναι αποκαλυπτικά. Δείχνουν ότι έμειναν στο “ράφι” τα 4 στα 10 ευρώ που είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν από τα ελληνικά υπουργεία μέσω του ΕΣΠΑ (με όχημα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) κατά το πρώτο εξάμηνο.

Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, το πολύπαθο ΠΔΕ υποεκτελείται (αφού πρώτα περικόπηκε πολλάκις). Και τούτο για να εξυπηρετήσει τον κυβερνητικό στόχο των υπερπλεονασμάτων.

Γιατί, πλέον, ρευστότητα στα κρατικά ταμεία υπάρχει. Οι δόσεις των “θεσμών” –με πολύ υψηλό αντάλλαγμα– έχουν φτάσει.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους κυβερνώντες. Αντίθετα, οι πραγματικές προθέσεις τους πλέον αποκαλύπτονται. Η κυβέρνηση συνεχίζει να θυσιάζει τις επενδύσεις στον βωμό της μικροπολιτικής και της παροχολογίας.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι επενδύσεις το “θύμα” της ασκούμενης πολιτικής. Η “εντολή” προς τα υπουργεία και τους φορείς να μην πληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα αποκαλύπτεται από όλα τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Τα υπουργεία υποεκτελούν τους προϋπολογισμούς τους πολλές φορές και σε ποσοστό πάνω από 40%. Δεν πρόκειται για “νοικοκύρεμα”, απλώς δεν πληρώνουν.
Αλλά και οι φορείς του “ευρύτερου” Δημοσίου δεν ξεχρεώνουν τα “φέσια” ετών προς ιδιώτες. Μόνο 79 εκατ. ευρώ έφτασαν τον Ιούνιο σε προμηθευτές και συμβασιούχους από ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εκτοξεύθηκαν.

Η αγορά ανέμενε μάταια ότι με το 1,5 δισ. ευρώ των δόσεων που έφτασαν μόνο μέσα στο 2018 από τον ESM για να πληρωθούν κρατικά “φέσια” η κατάσταση θα βελτιωνόταν. Αλλά όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, αλλά ούτε τα χρωστούμενα δόθηκαν ούτε το “σωσίβιο” των κοινοτικών κονδυλίων αξιοποιήθηκε. Για ποιες επενδύσεις, λοιπόν, να μιλήσουμε;

capital.gr