Στην σημαντικότερη κρίση στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας εξελίσσεται η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της ουκρανικής ορθόδοξης Εκκλησίας και να αποσπάσει το ουκρανικό ποίμνιο από το Πατριαρχείο της Μόσχας, όπου υπαγόταν η εκκλησία του Κιέβου.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας θεωρεί ότι πίσω από την απόφαση του Φαναρίου κρύβονται πολιτικοί λόγοι και ειδικότερα οι… ΗΠΑ!

Το Πατριαρχείο της Μόσχας και κατ’επέκταση το Κρεμλίνο είναι πεπεισμένο ότι οι ΗΠΑ υποδαύλισαν την απόφαση του Βαρθολομαίου προκειμένου να αναβαθμιστεί το Πατριαρχείο του Κιέβου σε αυτοκέφαλη Εκκλησία και να αποσχιστεί από την «ομπρέλα» της Μόσχας.

Λίγο πριν την αναχώρηση του για  τη Μόσχα και απο το αεροδρόμιο ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλος δήλωσε:«Το διάστημα των δύο ετών από την τελευταία μας συνάντηση έχουν συμβεί πολλά. Είχαμε μια αδελφική συζήτηση και συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που ήταν στην ατζέντα.

Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν μπορώ να σας πω όσα είπαμε. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, ούτε κάτι που δε γνωρίζουμε

Η συζήτηση ήταν ορθή, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας στον κόσμο. Συνεχώς προκύπτουν προβλήματα στο σύγχρονο κόσμο και προκλήσεις για τις Εκκλησίες. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και καμιά Εκκλησία δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με κάποια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».

Απαντώντας το Φανάρι μέσω του μητροπολίτη Γαλλίας ανέφερε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν»: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Η αρχική συνάντηση διεξήχθη μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο εκκλησιών και εν συνεχεία υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Μόσχας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας πρότεινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συνέδριο, ώστε να γίνουν γνωστά τα κείμενα και οι πηγές περί του ζητήματος της ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Βαρθολομαίος το απέρριψε και του ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας. Εν συνεχεία ο Κύριλλος αποχώρησε λέγοντάς του ότι «Προκαλείς σχίσμα με την στάση σου. Δεν θα το αναγνωρίσουμε ποτέ».
Η Ουκρανία, μία χώρα όπου η Ουνία (οι ορθόδοξοι που παραδέχονται την πρωτοκαθεδρία της Ρώμης) είναι ιδιαίτερα ισχυρή, οι «κανονικοί» ορθόδοξοι είναι κυρίως οι ρωσόφωνοι των κεντρικών νότιων και ανατολικών περιοχών που έχουν αυτονομηθεί.

Υπάρχει και έντονη παρουσία καθολικών, κυρίως στην περιοχές που μέχρι το 1939 ανήκαν στην Πολωνία και προσαρτήθηκαν στην Σοβιετική Ενωση μετά τον Β’ΠΠ.

εν τω μεταξύ…εντείνεται η κατασταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας και η Ρωσία κάνει λόγω για κρατική τρομοκρατία

Οργισμένη ήταν αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Αφού πρώτα κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι βρίσκονται πίσω από την σημερινή βομβιστική επίθεση στη συνέχεια προειδοποίησε ότι «το Κίεβο έκανε τη επιλογή του: Και αυτή είναι να εμπλακεί σε ένα αιματηρό πόλεμο.»

Πάντως «Οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν λάβει μέρος στη δολοφονία του ηγέτη της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Άμυνας της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Έντουαρτ Μπασουρίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δολοφονία του Ζαχαρτσένκο έλαβε χώρα «υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ». «Οι ΗΠΑ έλαβαν άμεσα μέρος σε αυτήν», δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Ο Μπασουρίν, μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι βασικός στόχος των δραστών ήταν η αποσταθεροποίηση της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σημειώνοντας ότι οι Αρχές του Ντονέτσκ έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, μετά το συμβάν.

«Τονίζω για μια κόμη φορά ότι έχουμε επαρκή μέσα για να αντισταθούμε στην επιθετικότητα της Ουκρανίας ενάντια στους ανθρώπους που ζουν σε ένα ελεύθερο κράτος — την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, και θα κάνουμε τα πάντα για να μην αφήσουμε περισσότερους πολίτες να πεθάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Μπασουρίν.

«Ήταν μια προμελετημένη δολοφονία που σχεδιάστηκε από τις ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και επιμελήθηκε από τις ΗΠΑ. Θα ήθελα να πω στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο και στην αιμοδιψή συμμορία του: Το σενάριο που σχεδιάσατε μαζί με τον δολοφόνο θα αποτύχει», ανέφερε ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σκοτώθηκε σήμερα σε έκρηξη που σημειώθηκε σε εστιατόριο στο κέντρο του Ντονέτσκ, όπως δήλωσε νωρίτερα πηγή των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σκοτώθηκε σε έκρηξη στο Separ cafe. Ο υπουργός Οικονομικών, Τιμοφέεβ, τραυματίστηκε στην έκρηξη», ανέφερε η πηγή.

Ακομα, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Ζαχαρτσένκο, Αλεξάντερ Καζάκοβ, οι Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη υπόπτων για τη δολοφονία του Ζαχαρτσένκο.

Στο μεταξύ και σύμφωνα  με τα όσα μεταδίδονται ο ρωσικός Στρατός κινητοποιήθηκε  άμεσα μετά την είδηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Η Μόσχα θεωρεί υπεύθυνο για την την βομβιστική ενεργεία που σκότωσε τον Alexander Zakharchenko το Κίεβο και ήδη Ρώσοι βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση για στρατιωτική επέμβαση.

Liveuamap

@Liveuamap

Security Service of Ukraine says they are aware of reports of Zaharchenko death, but won’t comment cause few details known at this moment https://liveuamap.com/en/2018/31-august-security-service-of-ukraine-says-they-are-aware  via @PershiyUa

Security Service of Ukraine says they are aware of reports of Zaharchenko death, but won’t comment…

Security Service of Ukraine says they are aware of reports of Zaharchenko death, but won’t comment cause few details known at this moment – Ukraine Interactive map – Ukraine Latest news on live map -…

liveuamap.com

Liveuamap

@Liveuamap

Russia foreign ministry quickly blaming the Ukraine government for the killing, saying Kyiv “has decided to engage in a bloody fight.” https://liveuamap.com/en/2018/31-august-russia-foreign-ministry-quickly-blaming-the-ukraine  via @W7VOA

Russia foreign ministry quickly blaming the Ukraine government for the killing, saying Kyiv “has…

Russia foreign ministry quickly blaming the Ukraine government for the killing, saying Kyiv “has decided to engage in a bloody fight.” – Ukraine Interactive map – Ukraine Latest news on live map -…

liveuamap.com

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας το Κίεβο ότι βρίσκεται πίσω  από την δολοφονία του Zakharchenko  ανακοίνωσε πως το «Κίεβο αποφάσισε να εμπλακεί σε ένα αιματηρό πόλεμο».

BNO News

@BNONews

BREAKING: Alexander Zakharchenko, leader of the self-proclaimed Donetsk People’s Republic in eastern Ukraine, killed in blast https://bnonews.com/site/index.php/2018/08/pro-russian-rebel-leader-alexander-zakharchenko-killed-in-blast/ 

Pro-Russian rebel leader Alexander Zakharchenko killed in blast – BNO News

Alexander Zakharchenko, the leader of the self-proclaimed Donetsk People’s Republic, in eastern Ukraine, has been killed in an explosion at a cafe, Russian news agencies report. Zakharchenko, the…

bnonews.com

BNO News

@BNONews

BREAKING: Russia claims Ukrainian authorities are behind the assassination of Zakharchenko – Interfax https://bnonews.com/site/index.php/2018/08/pro-russian-rebel-leader-alexander-zakharchenko-killed-in-blast/ 

Pro-Russian rebel leader Alexander Zakharchenko killed in blast – BNO News

Alexander Zakharchenko, the leader of the self-proclaimed Donetsk People’s Republic, in eastern Ukraine, has been killed in an explosion at a cafe, Russian news agencies report. Zakharchenko, the…

bnonews.com

Strategic Sentinel

@StratSentinel

Big news today out of . Alexander Vladimirovich , prime minister of the DNR, has been assassinated. pic.twitter.com/9b0nZ6FfrW

Προβολή εικόνας στο Twitter

Strategic Sentinel

@StratSentinel

With units massing near the border, this could not have come at a more worse time.

Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης του Ντόντσκ: Η δολοφονία   Ζαχαρτσένκο ήταν πράξη τρομοκρατίας από την Ουκρανία. Θα πάρουμε εκδίκηση.

Warrior Reports@WarriorReports

MILITARY EQUIPMENT SEEN MOVING IN MANY AREAS OF THE DPR, ALL ENTRY AND EXIT POINTS INTO THE DPR HAVE BEEN CLOSED — LOCAL REPORTS🇺🇦 🇷🇺

Warrior Reports@WarriorReports

Senior DPR Official on 🇷🇺 State Television:The Assassination of is act of state terrorism by 🇺🇦. We’ll definitely get revenge on them.

Νεκρός και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ντόνετσκ

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο νεκρός από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Ντόνετσκ είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Aleksandr Timofeyev.

Εκτός του Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, πολλοί στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές των αυτονομιστών κάθε φορά επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Τον Φεβρουάριο 2017, ο Μιχαήλ Τόλστιχ, πολέμαρχος γνωστός με τον προσωνύμιο Guivi σκοτώθηκε σε έκρηξη στο αρχηγείο του στο Ντονιέτσκ.

Τον Οκτώβριο 2016 ο πολέμαρχος Αρσένι Παβλόφ, γνωστότερος ως Motorola σκοτώθηκε μαζί με τον σωματοφύλακά του από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο ασανσέρ του κτιρίου του.

Το 2015, οι κοζάκοι πολέμαρχοι Πάβελ Ντέμποφ και Αλεξάντρ Μπέντνοφ ή Batman, φιλορώσοι, σκοτώθηκαν ο ένας σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ο άλλος σε ενέδρα.

Ο στρατιωτικός διοικητής Αλεξέι Μοζγκοβόι σκοτώθηκε επίσης το 2015 σε ενέδρα.