Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Μπήκαμε πολύ νωρίς σε μία μακρά περίοδο όπου στην κορυφή της “ατζέντας” δεν είναι η πορεία της χώρας εκτός μνημονίου, αλλά η προεκλογικού τύπου σφοδρή αντιπαράθεση.

Και η περίοδος αυτή με το χαώδες προεκλογικό και διχαστικό κλίμα και την αυξανόμενη ένταση της πόλωσης, μπορεί όχι μόνο να αποδομήσει και να διαλύσει ό,τι θετικό έχει συμβεί αλλά να υπονομεύσει για μακρύ χρονικό διάστημα το μέλλον της χώρας βάζοντάς την σε νέες περιπέτειες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι έστω και “με το πιστόλι στον κρόταφο”, έστω και με λάθος “συνταγή” και αιματηρό ξεζούμισμα (άδικους φόρους και χαράτσια) της κοινωνίας, έστω και με χρονοβόρες και δυστυχώς κοστοβόρες καθυστερήσεις που επέτειναν την εσωτερική καταστροφή, βήματα έγιναν. Και νόμοι μεταρρυθμιστικοί ψηφίστηκαν.

Όλες αυτές οι θυσίες όμως της ελληνικής κοινωνίας κινδυνεύουν να πάνε εντελώς χαμένες. Και όχι μόνο αυτό αλλά να επιστρέψουμε και κάποια στιγμή στην… αφετηρία. Μόνο που τότε δεν θα υπάρχει πια διεθνής αρωγή. Θα είμαστε μόνοι. Έχοντας μάλιστα καταναλώσει κάθε διαθέσιμο απόθεμα… Και σε ένα διεθνές περιβάλλον που δείχνει να οδεύει προς δυσμενείς εξελίξεις και οικονομικά αλλά και πολιτικά σε ό,τι τουλάχιστον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η περίοδος που ξεκίνησε μετά τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να είναι περίοδος δημιουργίας και υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου που υποτίθεται ότι θα είχε εκπονηθεί για την επόμενη ημέρα. Βλέπετε κάτι τέτοιο; Αντίθετα τα πρώτα μηνύματα για το τι έρχεται προέκυψαν ήδη από τη συρρίκνωση της ανάπτυξης στο β´ τρίμηνο. Ούτε καν τα “μαγειρεμένα” νούμερα δεν βγαίνουν πλέον.

Αντί αυτού όμως, όλα προσανατολίζονται στο πώς θα φτάσουμε μετά από άγνωστο πόσους μήνες, στις κάλπες. Που μπορεί να είναι ακόμα και 8 μήνες έως ένα χρόνο μακριά! Τόσο μακρά προεκλογική περίοδο δεν έχει ξαναβιώσει η χώρα. Η κυβέρνηση είναι εμφανές ότι δεν έχει κανένα σχέδιο. Όπως πάει… Επενδύει όμως σαφώς στην πόλωση, στην εκτροπή της προσοχής της κοινωνίας προς τα σκάνδαλα από την καθημερινότητα, στο πολιτικό χάος. Είναι σαφές ότι εκτιμούν ότι μπορούν να διαχειριστούν ή να επιβιώσουν πολιτικά καλύτερα από τους υπόλοιπους στις συνθήκες χάους.

Με αυτά τα δεδομένα, χρήσιμο θα ήταν η αντιπολίτευση να μην παρασυρθεί από την παγίδα του λαϊκισμού και του διχασμού. Αντιθέτως να επενδύσει στη διαφορετικότητα, την αξιοπιστία, την πρόταση δημιουργίας. Γιατί μετά η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το αρρωστημένο κλίμα που επικρατεί ήδη, αν συνεχιστεί επί μακρόν μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη χώρα.

capital.gr