Μαζί με Ψινάκη και Δούρου (η οποία για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην περιοχή)!

40 ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι κατά την οποία κάηκαν ζωντανοί 98 άνθρωποι, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την περιοχή, περισσότερο σαν παρατηρητής και λιγότερο σαν πρωθυπουργός με πρωτοβουλίες και προτάσεις. «Πείτε μου τι έχει γίνει μέχρι σήμερα» είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής που τον περίμεναν και περισσότερο περίμεναν να ακούσουν εκείνοι κάτι από το στόμα του.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου στις 6 Αυγούστου έγιναν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε», τόνισε. «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι που πρέπει να επικεντρώσουμε».

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο Μάτι, λίγα λεπτά μετά τις 10.30 το πρωί.

Στην περιοχή τον περίμεναν, οι «εξαφανισμένοι» της τεράστιας τραγωδίας: η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία για πρώτη φορά βρέθηκε στo Μάτι, καθώς και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Παρόντες και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει και την ευθύνη συντονισμού για την επόμενη μέρα στο Μάτι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Οι υπουργοί και η περιφερειάρχης είχαν την ευκαιρία νωρίτερα να συζητήσουν με τις επιτροπές κατοίκων και να τους ενημερώσουν. Ενημέρωση έκανε επίσης ο πρόεδρος του «Δημόκριτου».

Μόλις έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας τον περίμενε ένα κοριτσάκι και του πρόσφερε λουλούδια, ενώ ακούστηκαν χειροκροτήματα αλλά και αποδοκιμασίες. «Θα τα πούμε όλα», είπε σε πολίτη που τον περίμενε. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, σε καφετέρια της περιοχής.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις συνθήκες της ομαλής παραμονής των κατοίκων που μένουν εδώ μόνιμα», τόνισε μιλώντας σε κατοίκους και δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ήρθα για να ακούσω τις άμεσες ανάγκες. Γνωρίζω ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ελέγχων για τις ζημιές, προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων και απομάκρυνσης των υλικών αμιάντου και το κόψιμο των δέντρων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή για να συνεχίσουν να ζουν με ασφάλεια οι κάτοικοι εδώ».

Ένας από τους κατοίκους του ανέφερε ότι θέλουμε φωτισμός και ο πρωθυπουργός του απάντησε, «θα το δούμε και αυτό».

«Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί. Είναι ένα στοίχημα για εμάς», τόνισε.

«Οφείλω να σας πω, ότι για αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η κινητοποίηση όλων των πολιτών αλλά και της αυτοδιοίκησης, εδώ έχουμε μια στρέβλωση. Μια περιοχή η μισή να ανήκει στον ένα δήμο και η άλλη στον άλλον. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν ήρθα για να δημιουργήσω εντυπώσεις, δίνουμε μάχη».

Κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

“Θέλω να θυμίσω ότι δέχτηκα αντιπροσωπεία σας στο γραφείο μου στις 6 Αυγούστου και ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα, τα οποία καταθέσατε, μεταξύ άλλων, ήταν και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέετε και του εδάφους. 

Πρέπει να σας πω ότι η κινητοποίηση που επιχειρήσαμε στο ζήτημα αυτό ήταν άμεση. Μετά από τέσσερις ημέρες ήρθαν τα συνεργεία εδώ και ξεκίνησαν τις μετρήσεις. Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, από εδώ και στο εξής, είναι να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε την παρουσία των ανθρώπων που μένουν εδώ μόνιμα. Διότι, εάν έχουμε έναν κοινό στόχο είναι να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τις ζωές που χάθηκαν. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τις πληγές, τις ζημιές. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες της παραμονής των ανθρώπων που μένουν εδώ μόνιμα.

Η ενημέρωση που έχω, βεβαίως, από τα αρμόδια Υπουργεία, γιατί έχω καθημερινή ενημέρωση, είναι ότι γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπάθειες με τα συνεργεία εδώ. Και γι’ αυτό και ήρθα να δω αν όντως ισχύει αυτό. Και, κυρίως, ήρθα για να ακούσω από εσάς ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και ποιοι είναι οι στόχοι στους οποίους όλοι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Γνωρίζω ότι έχει ολοκληρωθεί σχετικά έγκαιρα η διαδικασία των ελέγχων για τις ζημιές. Έχουν πάρει τα απογραφικά, με βάση τα οποία έγιναν και οι σχετικές αιτήσεις για τις αποζημιώσεις. Προχωρούν, το επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων, η διαδικασία της απομάκρυνσης των υλικών αμιάντου, αυτών δηλαδή που είναι βλαβερά για τη δημόσια υγεία, το κόψιμο των δέντρων, η κορμοδέτηση και η μεταφορά τους για τη δημιουργία του υλικού εκείνου, το οποίο θα βοηθήσει και το έδαφος, προκειμένου να λειτουργήσει ως λίπασμα.

Μεγάλη έγνοια και αγωνία έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις βροχές και πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, που σε κάθε περίπτωση πυρκαγιών αντιμετωπίζονται σε περιοχές. Και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση, πέραν από την αποκατάσταση μέσα από τις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί και που θα είναι ουσιαστικά χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή για να μπορέσουν οι μόνιμοι κάτοικοι να μείνουν με ασφάλεια στην περιοχή, ιδίως όταν θα αρχίσουν να φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητα από εδώ. 

Με δύο λόγια, εγώ δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες. Οι ειδικοί είναι εδώ για να σας δώσουν απαντήσεις στις λεπτομέρειες. Είμαι εδώ για να ακούσω. Είμαι εδώ, όμως, για να δώσω και ένα μήνυμα. Ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής αυτής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί, είναι ένα στοίχημα να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή. 

Βεβαίως, οφείλω να σας ομολογήσω ότι για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών, όλων εσάς που πήρατε στις πλάτες σας αυτήν την προσπάθεια, και εγώ θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας, που παρά την πίκρα, τη θλίψη, φτιάξατε αυτούς τους συλλόγους και κινητοποιηθήκατε. Χρειάζεται,  όμως, και η συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτήν την προσπάθεια. Εδώ, οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε μία στρέβλωση. Έχουμε μία περιοχή, που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον δήμο. Βεβαίως, αυτή η στρέβλωση πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί χρειάζεται συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές και φυσικά στην Περιφέρεια. 

Διότι, όσο και εάν οι ενεργοί πολίτες, αλλά και η κεντρική πολιτεία, η κυβέρνηση, παρεμβαίνει σε μία κατεύθυνση,  νομίζω ότι ο ρόλος των δήμων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος. 

Δεν θέλω να πω περισσότερα. Μου είχατε θέσει μία σειρά από αιτήματα στις 6 Αυγούστου και θέλω να μου πείτε, με ειλικρίνεια, ποια από αυτά προχωράνε, ποια δεν προχωράνε, πού είστε ικανοποιημένοι και πού δεν είστε ικανοποιημένοι. 

Διότι, επαναλαμβάνω, εδώ εγώ δεν ήρθα ούτε για να δημιουργήσω εντυπώσεις. Μάχη δίνουμε και πρέπει να τη δώσουμε μαζί αυτήν τη μάχη”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως προς τα στοιχεία αναφορικά με το πώς προχωρά η υλοποίηση των μέτρων, έως και χθες έχει αποδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 6.543.504,04 ευρώ, σε 2.647 δικαιούχους για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (586,94 ευρώ) και σε 1.112 δικαιούχους για τα επιδόματα απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάστασης οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ).

Τα ποσά αυτά ανά δήμο έχουν ως εξής:

-Στον δήμο Μεγαρέων: 90.975,70 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (151 δικαιούχοι)

– Στον δήμο Μαραθώνα: 3.756.421,00 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1400 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (500 δικαιούχοι)

– Στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου: 2.696.107, 34 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1096 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (612 δικαιούχοι)

Όσον αφορά στα μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης, από το υπουργείο Εργασίας έχουν καταβληθεί:

-Σε 668 πυρόπληκτους συνταξιούχους έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, δύο μηνιαίες συντάξεις κύριες και επικουρικές.

– 108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων.

-Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.

-Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων ήδη έχει χορηγηθεί:

-Οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 545.000,00 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

-Μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές για τους προηγούμενους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο), με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

Ομοίως προχωρούν και τα μέτρα ανακούφισης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:

-Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

-Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017

-Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.

-Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019,

-Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες από τα άλλα αρμόδια υπουργεία. Μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

– Έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.100 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί.

– Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 4.678 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί και έχουν πληρωθεί 2.281 αιτήσεις που αφορούν νοικοκυριά δικαιούχοι και 52 επιχειρήσεις δικαιούχοι, έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις και έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους υποψήφιους δικαιούχους για παροχή διευκρινίσεων και συμπληρωματικά στοιχεία λόγο κυρίως συνιδιοκτησιών και μη ορθής φορολογικής δήλωσης ακινήτων και ενοικιαστηρίων ενώ έχουν απορριφθεί 550 αιτήσεις. Το ποσό που έχει ήδη δοθεί ανέρχεται σε 10.917.653 Ευρώ για τα νοικοκυριά και 370.100 Ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Την Παρασκευή 24 Αυγούστου εκδόθηκε η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου και έχουν κατατεθεί 44 αιτήσεις.

-Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από Τεχνικές εταιρίες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες.

-Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει ήδη οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Αυγούστου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, θα συνεχιστεί στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση και θα συνεχιστεί σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση .

-Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική με συμβάσεις που συνάπτει το υπουργείο με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.

-Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στο χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.

H δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες

Είχα σήμερα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, ανοιχτή συζήτηση, με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, τόσο στο Μάτι όσο και στον Νέο Βουτζά. Και νομίζω ότι όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα και πρέπει αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε. Το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής. Αυτό είναι, αν θέλετε, μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που με τις πληγές τους, παρά τις πληγές τους, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να μείνουν εδώ, για να μη φύγουν από τον τόπο τους και η Πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους.

Όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς τη δική σας παρουσία, είναι τόσο ο υπουργός Υποδομών όσο και ο υπουργός Επικρατείας μαζί με τους πολίτες και δίνουν μια μάχη δύσκολη, πολλές φορές με τις αδυναμίες της ίδιας της Πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες, ελλείψεις. Δίνουμε, όμως, τη μάχη. Πιστεύω ότι η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ είναι μια εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μέτωπα. Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η μάχη για να αντιμετωπιστούν.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνον η, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και, βεβαίως, του φυσικού τοπίου, ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μια πράσινη εικόνα και όχι μια καμένη εικόνα στην περιοχή. Και να έχουμε του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα. Αλλά, θα έλεγα ότι και η μεγάλη μάχη είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους, ενδεχομένως, θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία ότι το Μάτι δεν πωλείται. Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή. Και η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους.

protothema.gr