πάντηση στο άρθρο των Financial Times έδωσε ο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου μέσω ανακοίνωσης του στην οποία διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times είναι ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό. Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Στην περίπτωση του κ. Σακκά ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή «πελάτης» μου («client»), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν τη δημοσίευση του άρθρου της.

Διευκρινίζω ότι συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε εξάλλου τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου από τον οποίο μπορεί να ζητήσει σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία.

Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου, συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο».

Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα των Financial Times όπου ο νέος υπουργός δικαιοσύνης  Μιχάλης Καλογήρου ήταν στο επίκεντρο του άρθρου.

«Ο διορισμός ενός ριζοσπάστη του ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνου για το ελληνικό νομικό σύστημα έχει εντείνει τους φόβους της αντιπολίτευσης για ενδεχόμενη κυβερνητική παρέμβαση στο κράτος δικαίου, την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων», αναφέρει στο άρθρο την η Κέριν Χόουπ (Kerin Hope).

Η δημοσιογράφος στήνει το προφίλ του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, τον οποίο χαρακτηρίζει «αμφιλεγόμενη φιγούρα πολύ πριν διοριστεί υπουργός στον πρόσφατο ανασχηματισμό»: «Έγινε γνωστός ως ένας από τους δικηγόρους μέλους τοπικής αναρχικής ομάδας που έκανε το γύρο της Ευρώπης με την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε πολιτικούς και διπλωμάτες. Είχε συγκρουστεί με το δικαστικό σύστημα τού οποίου τώρα ηγείται, επιτιθέμενος σε δικαστές για την αντιμετώπιση του αναρχικού πελάτη του αλλά και για τον αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε (μεταξύ άλλων) για τις τηλεοπτικές άδειες που επικρίθηκε ως κακοσχεδιασμένος και, τελικά, αποσύρθηκε».

Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει λόγο για «προβληματική επιλογή μίας χώρας που θέλει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής δημοκρατικής κανονικότητας».

Ενώ την ευρωπαϊκή διάσταση της επιλογής Καλογήρου στο «τιμόνι» τού Δικαιοσύνης θίγει και η Χόουπ: «Ο κ. Καλογήρου έχει δύο εκκρεμείς υποθέσεις που σχετίζονται με Ευρωπαίους εταίρους, με αξιωματούχους των Βρυξελλών να έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως πρόκειται για δύο υποθέσεις με πολιτικά κίνητρα».

Όπως αναφέρει το άρθρο «ο κ. Καλογήρου ήγειρε ερωτήματα για τη δέσμευσή του στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος από την πρώτη κιόλας μέρα στο υπουργείο όταν δήλωσε πως ‘το δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης προστασίας του δημοσίου συμφέροντος’».

Η δημοσιογράφος επικαλείται δε, τον πολιτικό και νομικό σχολιαστή κι εκδότη της επιθεώρησης Athens Review of Books, Μανώλη Βασιλάκη, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι πια μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα ως προς το κράτος δικαίου. Η κατάσταση στο δικαστικό σύστημα έχει επιδεινωθεί στο σημείο να βρισκόμαστε τώρα μόλις ένα βήμα πίσω από τους ακραίους της Ευρώπης, την Πολωνία και την Ουγγαρία».