Με τη Μη κερδοσκοπική συμμετοχή της «EUNICE ENERGY GROUP» του «TILOS Project».

Ο Δήμος Φούρνων Κορσεών είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει  την ίδρυση της «Ενεργειακής Κοινότητας Φούρνων Κορσεών»: Της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στη Νησιωτική Ελλάδα. Στόχος μας να γίνουν οι Φούρνοι, στο νησιωτικό σύμπλεγμα  του Δήμου μας στο Βόρειο Αιγαίο, αυτάρκες και αυτόνομο ενεργειακά νησί, με την εφαρμογή επιτυχημένων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής προόδου του Δήμου μας και των κατοίκων του.

Μετά από πρωτοβουλίες και ενέργειες του Δημάρχου Ιωάννη Μαρούση και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών», που έχει τη νομική μορφή ενός αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού,  ιδρύεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενεργειακού Νόμου  4513/2008.

Ακολουθεί  τις κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποτελούν ταυτοχρόνως προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας, καθώς επίσης και της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών» τίθεται σε άμεση  λειτουργία, ώστε να αλλάξει το ισχύον μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας στους Φούρνους και ο Δήμος, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των Φούρνων να έχουν άμεσα οφέλη, όπως είναι η μείωση δημοτικών τελών, η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, η εξοικονόμηση ενέργειας και το καθαρό περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό σχήμα από απλοί καταναλωτές γίνονται ταυτοχρόνως καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας δικτύου (netprosumers). Αυτό σημαίνει ότι  μπορούν να απολαμβάνουν ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας προερχόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(net-metering και virtualnet-metering), της ενεργειακής τροφοδότησης μονάδων αφαλάτωσης ή άλλων παρεμφερών χρήσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής,  καθώς των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Στην «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών» συμμετέχουν ο Δήμος Φούρνων Κορσεών, μεγάλος αριθμός κατοίκων του νησιού, με προοπτική πάνδημης  συμμετοχής, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής ως εταίρων όλων των πολιτών και επιχειρήσεων,  με κατοικία ή έδρα δραστηριότητος στους Φούρνους Κορσεών και η εταιρεία «EUNICELABORATORIESA.ΑE», θυγατρική του ελληνικού ενεργειακού Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP».

Είναι η εταιρεία ανάπτυξης και λειτουργίας του «TILOS Project», του διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου  πρωτοποριακού έργου αυτονομίας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, στο νησί της Τήλου. Η «EUNICELABORATORIESA.ΑE» συμμετέχει στο ενεργειακό σχήμα σε μη κερδοσκοπική βάση,  με πλαίσιο συμφωνίας τεχνολογικής και αναπτυξιακής υποστήριξης  της «Ενεργειακής  Κοινότητας Φούρνων Κορσεών» και των ενεργειακών πρωτοβουλιών του Δήμου  Φούρνων Κορσεών, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς της.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκε η Ιδρυτική Πράξη Σύστασης της «Ενεργειακής  Κοινότητας Φούρνων Κορσεών» από τον Δήμαρχο Φούρνων Κορσεών κ. Ιωάννη Μαρούση και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της «EUNICELABORATORIESA.ΑE» κ. Λαμπρινή Μούτσιου, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Όμιλος «EUNICE ENERGY GROUP», με την ευκαιρία της παρουσίας του,  με δικό του περίπτερο στην 83η ΔΕΘ.

Στην ειδική εκδήλωση, με θέμα «Ενεργειακές Κοινότητες – Λύσεις Τοπικής Ενεργειακής Αυτοδιαχείρισης, με την εφαρμογή του πρωτοποριακού συστήματος «S4S» της EEG», (του συστήματος αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας, μέρος του οποίου εφαρμόζεται στο «TILOS Project»), που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της EEG στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) συμμετείχαν επίσης από πολλές περιοχές της χώρας εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ενεργειακών Κοινοτήτων, της Επιστημονικής Κοινότητας και του Ενεργειακού Τομέα.

Από όλους τους παριστάμενους  στην εκδήλωση αναγνωρίστηκε η σημασία της δημιουργίας του νέου ενεργειακού σχήματος στους Φούρνους και ομόθυμα τονίστηκε ότι ο Δήμος μας, πρώτος στην Νησιωτική Ελλάδα καινοτομεί και ανοίγει το δρόμο προς την Ενεργειακή Μετάβαση και την  Ενεργειακή Δημοκρατία των πολιτών.